نوع مقاله : علمی پژوهشی - زراعت
نویسندگان
1 دانشآموخته کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی کشاورزی، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
2 استاد، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
3 دکتری اصلاح نباتات- ژنتیک مولکولی، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
چکیده
گندم از جمله گیاهانی است که از نظر رژیم غذایی و تجاری اهمیت دارد و تقاضای جهانی برای آن در حال افزایش است. یکی از تنشهای مضر و خطرناک، نور ماورای بنفش میباشد که رشد و تولید گیاه را تحت تاًثیر قرار داده و منجر به تولید گونههای فعال اکسیژن، که بسیار سمی هستند، میشود. پژوهش حاضر بهمنظور بررسی تأثیر نور ماورای بنفش نوع C بر روی گیاهچههای سه رقم گندم جهت شناسایی سیستمهای دخیل در انتقال پیام دفاعی این گیاه از جنبه بیوشیمیایی و مولکولی مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایش بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در دانشگاه محقق اردبیل اجرا شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل فاکتور اول شاهد و تیمار با نور ماورای بنفش (نوع C با طول موج 254 نانومتر) و فاکتور دوم ارقام گندم، مروارید و گاسپارد) بودند. تنش نور ماورای بنفش نوع C در مرحله سه- چهار برگی، بهمدت 20 دقیقه اعمال گردید و سپس نمونهبرداری از برگهای تیمار شده در زمانهای صفر، 1، 2، 4، 6، 10، 18، 24 و 48 ساعت پس از تیمار انجام گرفت. نتایج نشان داد فعالیّت کمّی پراکسیدازها در ارقام سرداری و گاسپارد در مقابل نور ماورای بنفش نوع C تفاوت معنیداری نداشت، در صورتیکه در رقم مروارید، این افزایش آنزیمی از همان ساعات اولیه، سیر صعودی داشت. همچنین نتایج بررسی کیفی آنزیمهای پراکسیداز در مقابل نور ماورای بنفش نوع C بهترتیب تعداد 5، 6 و 9 ایزوآنزیم پراکسیدازی را در سه رقم گندم سرداری، مروارید و گاسپارد نشان داد. بررسی کیفی آنزیمهای کاتالازی در ارقام سرداری و گاسپارد، 4 ایزوآنزیم و در رقم مروارید 3 ایزوآنزیم را مشخص کرد. از طرف دیگر در الکتروفورز DNA، اثر نور ماورای بنفش نوع C روی DNA سه رقم گندم نشان داد که شکستگی DNA در ارقام سرداری و گاسپارد، 48 ساعت پس از تیمار نسبت به شاهد و در رقم مروارید، از همان ساعات اولیه پس از تیمار رخ داده است. بررسی تغییرات بیان ژنهای دخیل در متابولیسم مانند هگزوکیناز و دفاع گیاهی مانند PR1 در سه رقم گندم در اثر تیمار با نور ماورای بنفش نوع C میرساند که تغییرات بیان این دو ژن در ارقام سرداری و گاسپارد تقریباً از یک مدل پیروی میکنند و 10 ساعت پس از تیمار کاهش بیان از خود نشان دادهاند. اما در رقم مروارید، بیان دو ژن HK و PR1 از همان ساعات اولیه افزایش داشت. بهطور کلی، نتایج نشان میدهد که افزایش فعّالیّت آنزیمهای پراکسیدازی و کاتالازی و تغییرات بیان ژنهای PR1 و HK در مسیر انتقال پیام نور ماورای بنفش نوع C در سه رقم سرداری، مروارید و گاسپارد رخ میدهد. شکستگی DNA بههمراه دیگر تغییرات در گندم نشان از احتمال وقوع مرگ برنامه ریزی شده سلولی در گندم است.
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
The Effect of Ultraviolet-C radiation on Expression Pattern of some enzymes involved in the Programmed Cell Death of Bread Wheat
نویسندگان [English]
- Zahra Shokrgozar 1
- Sodabeh Jahanbakhsh Godehkahriz 2
- seyedeh yalda Raeisi Sadati, 3
1 M.Sc. Graduate of Biotechnology of Agriculture, Department of plant genetics and production engineering, Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran
2 Professor, Department of plant genetics and production engineering, Faculty of agriculture and natural resources, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran
3 PhD. Plant Breeding (genetic molecular), Department of plant genetics and production engineering, Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran
چکیده [English]
Introduction
Wheat is one of the plants that is important in terms of diet and business, and the global demand for it is increasing. One of the harmful and dangerous stresses is ultraviolet light, which affects the growth and production of plants and leads to the production of reactive oxygen species, which are very toxic. The present study was evaluated in order to investigate the effect of C type ultraviolet light on seedlings of three varieties of wheat in order to identify the systems involved in transmitting the defense message of this plant from biochemical and molecular aspects.
Materials and Methods
The experiment was carried out in a factorial manner based on a completely randomized design with three replications at Mohaghegh University of Ardabil. The investigated factors included the first factor of Control and treatment with ultraviolet light (type C with a wavelength of 254 nm) and the second factor of wheat cultivars (Sardari, Morvarid, and Gaspard). Type C ultraviolet light stress was applied at the stage of three-four leaves for 20 minutes and then sampling of the treated leaves at zero, 1, 2, 4, 6, 10, 18, 24 and 48 hours later. The treatment was done.
Results and Discussion
The results showed that the quantitative activity of peroxidases in Sardari and Gaspard cultivars was not significantly different in front of type C ultraviolet light, while in Morvarid cultivar, this enzyme increase had an upward trend from the very first hours. Also, the results of the qualitative examination of peroxidase enzymes against C type ultraviolet light showed the number of 5, 6 and 9 peroxidase isoenzymes in three of Sardari, Morvarid and Gaspard wheat cultivars. Qualitative analysis of catalase enzymes in Sardari and Gaspard cultivars identified 4 isoenzymes and 3 isoenzymes in Morvarid cultivar. On the other hand, in DNA electrophoresis, the effect of type C ultraviolet light on the DNA of three wheat cultivars showed that DNA breakage occurred in Sardari and Gaspard cultivars 48 hours after treatment compared to control samples and in Morvarid cultivar, from the first hours after treatment. Investigation the changes in expression of genes involved in metabolism such as hexokinase and plant defense such as PR1 in three wheat cultivars as a result of treatment with type C ultraviolet light shows that the expression changes of these two genes in Sardari and Gaspard cultivars follow almost the same pattern and 10 hours after From the treatment, they have shown a decrease in expression, but in Morvarid cultivar, the expression of HK and PR1 genes increased from the very first hours.
Conclusion
In general, the results show that the increase in the activity of peroxidase and catalase enzymes and changes in the expression of PR1 and HK genes in the path of transmission of ultraviolet light C type in three cultivars Sardari, Morvarid and Gaspard gives. DNA breakage along with other changes in wheat indicate the possibility of programmed cell death in wheat.
کلیدواژهها [English]
- Catalase
- DNA breakage
- Gene expression
- Peroxidase
- Programmed death
- Type C ultraviolet light