اثر بلوغ میوه و نوع بسته‌بندی بر عمر انباری میوه زردآلوی رقم قرمز شاهرود

نوع مقاله: علمی - پژوهشی

نویسندگان

1 مربی بخش تحقیقات نهال و بذر، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی

2 دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

3 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز

چکیده

میوه زردآلو عمر انباری کوتاهی داشته و بلافاصله پس از برداشت به بازار عرضه می‌شود. سرعت فرآیند رسیدگی و شدت تنفسی زیاد میوه زردآلو در کوتاه بودن عمر انباری آن موثر هستند. برداشت میوه‌های زردآلو در زمان مناسب و بسته‌بندی مطلوب آنها عمر انباری میوه‌ها را افزایش می‌دهد. این پژوهش با هدف بررسی اثر بلوغ میوه و نوع بسته‌بندی زردآلو بر افزایش عمر انباری و کاهش ضایعات آن انجام شد. طرح آزمایشی اسپلیت – فاکتوریل بر پایه طرح بلوک‌های کامل تصادفی بود که در آن میوه‌های زردآلوی رقم "قرمز شاهرود" در سه مرحله مختلف رسیدگی میوه (فاکتور اصلی) بر اساس شاخص رنگ پوست میوه برداشت شدند. سپس میوه‌ها در جعبه‌های بدون پوشش و یا با پوشش پلی‌اتیلن بسته‌بندی شده (فاکتور فرعی) و در سردخانه با دمای 2-0 درجه سانتی‌گراد و رطوبت نسبی 85%  به مدت صفر (شاهد)، 7، 14‌، 21 و 28 روز (فاکتور فرعی) نگهداری شدند. پس از پایان هر مرحله از انبار نمودن میوه‌ها در سردخانه، خصوصیات میوه‌ها شامل وزن میوه، سفتی بافت، میزان مواد جامد محلول، pH و هدایت الکتریکی عصاره میوه اندازه‌گیری شدند. نتایج نشان داد که مناسب‌ترین زمان برداشت میوه زردآلو، مرحله دوم برداشت (رنگ پوست میوه زمینه زرد با لکه‌های سبز) همزمان با 75 روز پس از مرحله تمام گل معادل با 1041 درجه روز (24987 درجه ساعت) واحد حرارتی برای رقم "قرمز شاهرود" بوده و استفاده از پوشش پلی‌اتیلنی در بسته‌بندی میوه‌ها در افزایش عمر انباری آنها اثر معنی‌داری داشت. در این شرایط میوه‌های این رقم تا 21 روز با کیفیت مناسب در سردخانه قابل نگهداری بودند. تاخیر در برداشت میوه‌های زردآلو عمر انباری میوه‌ها را به صورت معنی‌داری کاهش داد. همچنین با افزایش مدت انبارداری میوه‌های زردآلو در سردخانه، سفتی میوه‌ها کاهش و میزان مواد جامد محلول، pH و هدایت الکتریکی عصاره میوه‌ها افزایش یافت.   

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects of fruit maturity and packing method on storage life of “Ghermez Shahroud” apricot cultivar

نویسندگان [English]

  • M. Zarrinbal 1
  • A. Dabbagh mohammadinasab 2
  • R. Rasouli pirouzian 3
1 Instructor of Seed & Plant Research Institute, Agricultural and Natural Resources Research Center of East Azerbaijan
2 Associate Professor, College of Agriculture, University of Tabriz
3 Former M.Sc. Student of Faculty of Health and Nutrition, Medical University of Tabriz
چکیده [English]

Apricot has short storage life and is marketed immediately after harvest. Rapid ripening process and high respiration rate of apricot cause its short cold-storage duration. Harvesting of apricot fruits in suitable time and packing them increase their storage period. This study was carried out to determine the optimum harvest maturity and packing method of apricot fruits to prolong their storage life and decrease its wastes. Split- factorial based on complete randomized block design was used for "Germez shahroud" apricot fruits in three harvesting stages (as main-factor) based on fruit skin color. The first harvest was conducted when skin color had a predominantly green background with yellowish tinges; the second and third harvest coincided with yellow background with greenish tinges and yellow-orange background color of fruits. Fruits were packed in two methods (as sub-factor) including boxes with polyethylene covers and without it. Fruits stored at 0-2 degree centigrade and 85% RH For 0 (control), 7, 14, 21 and 28 days (as sub-factor). After each storage period, fruits were tested for their properties including fruit weight, firmness, total soluble solid, pH and electrical conductivity. Results showed that the optimum harvest time of this cultivar was when the fruit skin color had a predominantly yellow background with greenish tinges. This is synchronous with 75 days after full bloom equal to 1041 growth degree days or 24987 growth degree hours for "Germez shahroud" cultivar. Use of polyethylene packaging prolonged fruit’s storage life. Under these conditions, the fruits of "Germez Shahroud" could be cold-stored with suitable quality until 21 days. Delay in their packing time reduced apricots storage life significantly. Accordingly, with the increase of fruit's cold storage period, fruit firmness reduced but total soluble solid, pH and electrical conductivity of fruit extract increased significantly.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Apricot
  • Cold-Storage
  • Maturity
  • Packing