جعفر حاجیلو؛ سحر توپچیزاده تبریزیان
چکیده
بهمنظور تعیین نیاز سرمایی و گرمایی و تغییرات پرولین جوانههای گل در 4 رقم زردآلو شامل تبرزه، شاملو، عسگرآباد و شکرپاره آزمایش حاضر در سال 93-92 در ایستگاه تحقیقات خلعتپوشان (دانشگاه تبریز) انجام شد. ...
بیشتر
بهمنظور تعیین نیاز سرمایی و گرمایی و تغییرات پرولین جوانههای گل در 4 رقم زردآلو شامل تبرزه، شاملو، عسگرآباد و شکرپاره آزمایش حاضر در سال 93-92 در ایستگاه تحقیقات خلعتپوشان (دانشگاه تبریز) انجام شد. شاخههای یکساله (از 23 مهر 92) با قطر و طول یکسان در هر هفته بعد از برداشت از درخت به اتاقک رشد انتقال یافتند. وضعیت جوانهها از نظر مراحل فنولوژیکی، وزن تر و خشک در هر مرحله از نمونهبرداری مورد بررسی قرار گرفت. برای محاسبه نیاز سرمایی ارقام از مدلهای مختلف استفاده شد. جهت برآورد نیازگرمایی نیز از روش درجه رشد ساعت (GDH) استفاده شد. نتایج نشان دادکه در تمامیمدلهای مورد استفاده رقمهای تبرزه و شاملو (639 واحد سرمایی) دارای بیشترین میزان نیاز سرمایی و رقم عسگرآباد (621 واحد سرمایی) دارایکمترین میزان نیاز سرمایی بود. از نظر میزان نیاز گرمایی رقمهایتبرزه و شاملو، (3060 درجه رشد ساعت(GDH)) حداقل نیازگرمایی و رقم عسگرآباد (3254 درجه رشد ساعت (GDH)) بیشترین نیازگرمایی را داشت. همچنین وزنتر و خشک جوانهها قبل و بعد از قرارگیری در اتاقک رشد اختلاف معنیداری را در تاریخهای مختلف نمونهبرداری نشان دادند. بررسی تغییرات پرولین در ارقام مورد مطالعه در طی رکود بیانگرآن است که از نظر مقدار پرولین در تاریخهای مختلف نمونهبرداری اختلاف معنیداری بین رقم و تاریخهای مختلف نمونهبرداری وجود داشت. بهطوریکه رقم تبرزه دارای کمترین میزان پرولین آزاد و رقم شاملو دارای بیشترین میزان بود. استفاده از ارقام با نیاز سرمایی وگرمایی بالا در اجتناب از سرماهای دیررس بهاره امری ضروری بهشمار میآید.