محمد زرینبال؛ عادل دباغ محمدی نسب؛ راحله رسولی پیروزیان
دوره 36، شماره 1 ، خرداد 1392، ، صفحه 1-11
چکیده
میوه زردآلو به دلیل شدت تنفسی بالا و سرعت زیاد فرآیند رسیدگی، عمر انباری کوتاهی داشته و بلافاصله پس از برداشت به بازار عرضه میشود. برداشت میوههای زردآلو در زمان مناسب و بستهبندی مطلوب آنها عمر انباری ...
بیشتر
میوه زردآلو به دلیل شدت تنفسی بالا و سرعت زیاد فرآیند رسیدگی، عمر انباری کوتاهی داشته و بلافاصله پس از برداشت به بازار عرضه میشود. برداشت میوههای زردآلو در زمان مناسب و بستهبندی مطلوب آنها عمر انباری میوهها را افزایش میدهد. این پژوهش با هدف بررسی اثر زمان برداشت و روش بستهبندی زردآلو بر افزایش عمر انباری و کاهش ضایعات آن انجام شد. طرح آزمایشی اسپلیت- فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی بود که در آن میوههای زردآلوی رقم "قربان مراغه" در سه مرحله مختلف رسیدگی میوه (فاکتور اصلی) بر اساس شاخص رنگ پوست میوه برداشت شدند. سپس میوهها در جعبههای بدون پوشش و یا با پوشش پلیاتیلن بستهبندی شده (فاکتور فرعی) و در سردخانه با دمای 2-0 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 85% بمدت صفر (شاهد)، 7، 14، 21 و 28 روز (فاکتور فرعی) نگهداری شدند. پس از پایان هر مرحله از انبار نمودن میوهها در سردخانه، خصوصیات میوهها شامل وزن میوه، سفتی بافت، میزان مواد جامد محلول، pH و هدایت الکتریکی عصاره میوه اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد که مناسبترین زمان برداشت میوه زردآلو در رقم "قربان مراغه" مرحله دوم برداشت (رنگ پوست میوه زمینه زرد با لکههای سبز) و همزمان با 82 روز پس از تمام گل معادل با 1176 درجه روز (28224 درجه ساعت) واحد حرارتی بوده و استفاده از پوشش پلیاتیلنی در بستهبندی میوهها در افزایش عمر انباری آنها اثر معنیداری داشت. در این شرایط میوههای رقم "قربان مراغه" تا 28 روز با کیفیت مناسب در سردخانه قابل نگهداری بودند. تاخیر در برداشت میوههای زردآلو عمر انباری میوهها را بصورت معنیداری کاهش داد. همچنین با افزایش مدت انبارداری میوههای زردآلو در سردخانه، سفتی میوهها کاهش و میزان مواد جامد محلول، pH و هدایت الکتریکی عصاره میوهها افزایش یافت.