نوع مقاله : علمی - پژوهشی

نویسندگان

1 مربی بخش تحقیقات نهال و بذر، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی

2 دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

3 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز

چکیده

میوه زردآلو به دلیل شدت تنفسی بالا و سرعت زیاد فرآیند رسیدگی، عمر انباری کوتاهی داشته و بلافاصله پس از برداشت به بازار عرضه می‌شود. برداشت میوه‌های زردآلو در زمان مناسب و بسته‌بندی مطلوب آنها عمر انباری میوه‌ها را افزایش می‌دهد. این پژوهش با هدف بررسی اثر زمان برداشت و روش بسته‌بندی زردآلو بر افزایش عمر انباری و کاهش ضایعات آن انجام شد. طرح آزمایشی اسپلیت- فاکتوریل بر پایه طرح بلوک‌های کامل تصادفی بود که در آن میوه‌های زردآلوی رقم "قربان مراغه" در سه مرحله مختلف رسیدگی میوه (فاکتور اصلی) بر اساس شاخص رنگ پوست میوه برداشت شدند. سپس میوه‌ها در جعبه‌های بدون پوشش و یا با پوشش پلی‌اتیلن بسته‌بندی شده (فاکتور فرعی) و در سردخانه با دمای 2-0 درجه سانتی‌گراد و رطوبت نسبی 85%  بمدت صفر (شاهد)، 7، 14‌، 21 و 28 روز (فاکتور فرعی) نگهداری شدند. پس از پایان هر مرحله از انبار نمودن میوه‌ها در سردخانه، خصوصیات میوه‌ها شامل وزن میوه، سفتی بافت، میزان مواد جامد محلول، pH و هدایت الکتریکی عصاره میوه اندازه‌گیری شدند. نتایج نشان داد که مناسب‌ترین زمان برداشت میوه زردآلو در رقم "قربان مراغه" مرحله دوم برداشت (رنگ پوست میوه زمینه زرد با لکه‌های سبز) و همزمان با 82 روز پس از تمام گل معادل با 1176 درجه روز (28224 درجه ساعت) واحد حرارتی بوده و استفاده از پوشش پلی‌اتیلنی در بسته‌بندی میوه‌ها در افزایش عمر انباری آنها اثر معنی‌داری داشت. در این شرایط میوه‌های رقم "قربان مراغه" تا 28 روز با کیفیت مناسب در سردخانه قابل نگهداری بودند. تاخیر در برداشت میوه‌های زردآلو عمر انباری میوه‌ها را بصورت معنی‌داری کاهش داد. همچنین با افزایش مدت انبارداری میوه‌های زردآلو در سردخانه، سفتی میوه‌ها کاهش و میزان مواد جامد محلول، pH و هدایت الکتریکی عصاره میوه‌ها افزایش یافت.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

عنوان مقاله [English]

Effects of harvest time and packing method on fruit quality and Cold-Storage duration of "Gorban Maragheh" apricot cultivar

نویسندگان [English]

  • M. Zarrinbal 1
  • A. Dabbagh Mohammadinasab 2
  • R. Rasouli Pirouzian 3

1 Instructor of Seed and Plant Research Institute, Agricultural and Natural Resources Research Center of East Azerbaijan, Tabriz

2 Associate Professor, College of Agriculture, University of Tabriz

3 Former M.Sc. Student of Faculty of Health and Nutrition, Medical University of Tabriz

چکیده [English]

Apricot because of its high respiration rate and rapid ripening process has short storage life and so should be marketed immediately after harvest. Harvesting of apricot in suitable time and packing it increase storage period. This study was carried out to determine the optimum harvest time and packing method of apricot fruits to prolong their storage life and decrease their waste. Split- factorial based on complete randomized block design was used for one traditional apricot cultivar as "Gorban maragheh" in three harvesting stages (as the main factor) based on fruit skin color. The first harvest was conducted when skin color had a predominantly green background with yellowish tinges; the second and third harvest times coincided with yellow background with greenish tinges and yellow-orange background color of fruits. Fruits were packed in two methods (as sub-factor), boxes with and without polyethylene covers. Fruits were stored at 0-2 degree centigrade and 85% RH For 0 (control), 7, 14, 21 and 28 days (as sub-factor). Fruit properties including fruit weight, firmness, total soluble solid, pH and electrical conductivity were measured and results were analyzed. Findings showed that the optimum harvest time of this cultivar was when the fruit skin color had a predominantly yellow background with greenish tinges. This was synchronous with 82 days after full bloom equal to 1176 growth degree days or 28224 growth degree hours for "Gorban maragheh" cultivar. Use of polyethylene packaging prolonged storage life. In these conditions, fruits could be cold-stored with suitable quality until 28 days. Apricot fruit's storage life was reduced significantly by delays in their picking time. Accordingly, increase of fruit's cold storage period, fruit firmness reduced but total soluble solid, pH and electrical conductivity of fruit extract rose remarkably.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Keywords: Apricot
  • Cold-Storage
  • Harvesting time
  • Packing
  1.  

    منابع

    1. Agar, T., Polat, A., Gulcan, R., and Aksoy, U. 1995. Effect of different packing materials on the storage quality of some apricot varieties. Acta Horticulturae, 384: 625-631.
    2. Chambory, Y., Souty, M., Jacquemin, G., Gomez, R.M., and Audergon, J.M. 1995. Research on the suitability of modified atmosphere packaging for shelf-life and quality improvement of apricot fruit. Acta Horticultutae, 384:633-638.
    3. Femenia, A., Sanchez, E.S., Simal, S., and Rossello, C. 1998. Developmental and ripening-related effects on the cell wall of apricot (Prunus armeniaca) fruit. Journal of Science in Food Agriculture, 77:487-493.
    4. Jay, M. and Lichou, J. 2003. Harvesting apricots: predicting methods. Infos- Ctifl. 190: 30-32.
    5. Jooste, M.M. 2002. Optimum harvest maturity and cold-storage duration for Prunus armeniaca cvs. "Super Gold" and "Imperial" cultivated in South Africa. SA Fruit Journal, 1(3): 63-71.
    6. Moghadam, E.G., and Eslami, Z.S. 2005. Effect of harvesting time and packaging on apricot quality for shelf-life improvement. Proceedings of the international conference on post harvest technology and quality management in arid tropics, sultanate of Oman. 31 January-2 February, pp: 21-24.   
    7. Ootake, Y., and Tanaka, Y. 1990. Changes in organic acids, contents on and off the tree and determination of harvest date in Japanese apricot for processing. Research bulletin of the aichi ken agricultural research Center, 22: 275-284.
    8. Pretel, M.T, Souty, M., and Romojaro, F. 2000. Use of passive and active modified atmosphere packaging to prolong the post harvest life of three varieties of apricot (Prunus armeniaca). European Food Research Technology, 211: 191-198.
    9. Pretel, M.T., Serrano, M., Amoros A., and Romojaro, F. 1999. Ripening and ethylene biosynthesis in controlled atmosphere stored apricots. European Food Research Technology, 209:130-134.
    10. Singh, M.P., Dimri, C., and Nautiral, M.C. 2001. Determination of fruit maturity indices in apricot (Prunus armeniaca L.) CV. "New Castle". Journal of Applied Horticulture Lucknow, 3(2): 108-110.
    11. Visagie, T.R. 1985. Optimum picking maturity for apricots, preliminary results and recommendations. Deciduous Fruit Grower, 35(11): 401-404.