ثریا معلای مزرعی؛ مهرانگیز چهرازی؛ اسمعیل خالقی
چکیده
چکیدهژربرا یکی از مهمترین گلهای بریدنی جهان است که تولید آن رو به افزایش میباشد. یکی از مشکلات عمده در پرورش گل ژربرا، خمیدگی گردن و عمر پس از برداشت آن میباشد. با توسعه روزافزون صنعت گلکاری و لزوم ...
بیشتر
چکیدهژربرا یکی از مهمترین گلهای بریدنی جهان است که تولید آن رو به افزایش میباشد. یکی از مشکلات عمده در پرورش گل ژربرا، خمیدگی گردن و عمر پس از برداشت آن میباشد. با توسعه روزافزون صنعت گلکاری و لزوم افزایش کمیت و کیفیت گل، لازم است از عناصر سودمند در تولید گلها استفاده شود. کلسیم، یکی از عناصر پرمصرف مهم میباشد.با استفاده از نانو ذرات میتوان کاربرد کودهارا کنترل شدهتر و آزادسازی عناصر را با تأخیر زمانی مطلوبی فراهمنمود. پژوهش حاضر بهصورت کشت گلدانی از پاییز سال 1395 تا بهار سال 1396 در مجتمع گلخانههای دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز و به منظور بررسی اثرات غلظتهای مختلف نانو کلات کلسیم بر خصوصیات رشدی، فیزیولوژیکی، بیوشیمیایی و عمر پس از برداشت گل ژربرا صورت گرفت. این پژوهش با استفاده از محلولپاشی سه غلظت نانوکلات کلسیم (صفر، 2 و 3 گرم در لیتر) روی سه رقم گل ژربرا بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار و به اجرا درآمد و در پایان صفات مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی، بیوشیمیایی و ماندگاری این ارقام بررسی شد. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت نانو کلات کلسیم صفات مورفولوژیکی مرتبط با گل بهطور معنیداری بهبود یافت. کاربرد نانو کلات کلسیم باعث افزایش میزان کلروفیل و کلسیم بافت ساقه گلدهنده و همچنین باعث کاهش نشتیونی گردید. افزایش غلظت نانو کلات کلسیم در ماندگاری و جذب آب گلآذین ژربرا مؤثر بود. پاسخ ارقام به نانو کلات کلسیم بر اساس صفات اندازهگیریشده متفاوت بود. در بین تیمارهای به کاررفته، غلظت 3 گرم در لیتر با افزایش ماندگاری گل و بهبود صفات رشدی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گل بهعنوان بهترین تیمار شناخته شد. کلیدواژهها: کشت هیدروپونیک، ماندگاری، نانو ذرات کلسیم