نوع مقاله : علمی - پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناسی ارشد میوه کاری، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز ، اهواز، ایران

2 استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز ، اهواز، ایران

3 دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.

10.22055/ppd.2024.47834.2197

چکیده

این تحقیق برای ارزیابی اثر زمان حلقه‌برداری بر صفات رشد، گلدهی و بیوشیمیایی سه رقم زیتون در شرایط آب و هوایی اهواز طی سال‌های 1400-1401 انجام شد. آزمایش به‌صورت کرت‌های خرد شده با طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی روی درختان 20 ساله به انجام رسید. رقم زیتون با سه سطح (کنسروالیا، روغنی، میشن) به عنوان کرت اصلی و زمان حلقه‌برداری با چهار سطح (بدون حلقه‌برداری، حلقه‌برداری دی، حلقه‌برداری بهمن و حلقه‌برداری اسفند) به عنوان کرت فرعی و با چهار تکرار در نظر گرفته شدند. صفات مورد ارزیابی شامل تعداد گل در گل‌آذین، وزن تر و خشک گل، گل‌آذین و برگ، درصد گل‌های کامل، زمان شروع گلدهی، محتوای نسبی آب برگ و کربوهیدرات محلول برگ بود. نتایج نشان داد حلقه‌برداری در تمام زمان‌ها باعث افزایش تعداد گل در گل‌آذین نسبت به تیمار شاهد شد. در حلقه‌برداری دی بیشترین تعداد گل در گل‌آذین (17/18) ثبت شد که نسبت به تعداد گل در گل‌آذین در تیمار شاهد (1/9) بیشتر بود. بیشترین تعداد گل در گل‌آذین در رقم روغنی (87/14) رخ داد. بیشترین درصد گل‌های کامل در حلقه‌برداری دی ماه بود (92/49 درصد) و رقم میشن بیشترین درصد گل‌های کامل (31/45 درصد) را نشان داد. بین ارقام مورد بررسی از لحاظ آغاز زمان گلدهی تفاوت معنادار دیده نشد، اما حلقه‌برداری در دی ماه زمان آغاز گلدهی را نسبت به شاهد جلو انداخت. محتوای نسبی آب برگ در حلقه‌برداری دی ماه بیشترین مقدار را نشان داد (49/84 درصد) که به‌طور معنی‌داری از محتوای نسبی آب برگ در تیمار شاهد و حلقه‌برداری در زمان‌های بهمن و اسفند بیشتر بود. بیشترین محتوای آب نسبی در رقم میشن(33/72 درصد) ثبت شد. حلقه‌برداری به‌طور کاملا محسوسی بر وزن تر برگ‌ در شاخه‌های حلقه‌برداری شده افزود، ولی از حلقه‌برداری دی تا اسفند از این تاثیر کاسته شد. رقم روغنی بالاترین وزن خشک برگ در شاخه‌های حلقه‌برداری شده را داشت (94/14 گرم) که با وزن خشک برگ در رقم میشن (69/13 گرم) تفاوت معنی‌دار نداشت ولی به‌طور معنی‌دار از وزن خشک برگ در رقم کنسروالیا بالاتر بود. بالاترین میزان وزن خشک برگ در حلقه‌برداری دی ماه (17 گرم) ثبت شد که از وزن خشک برگ در تیمار شاهد و حلقه‌برداری بهمن و اسفند بیشتر بود. بیشترین میزان کربوهیدرات محلول کل برگ در رقم روغنی در حلقه‌برداری دی ماه و در ماه خرداد (23/22 میلی‌گرم بر گرم) حاصل شد. حلقه‌برداری بر میزان کربوهیدرات محلول کل افزود و از حلقه‌برداری دی تا اسفند از میزان کربوهیدرات محلول کل در برگ‌های زیتون کاسته شد، ولی از فروردین تا خرداد بر میزان کربوهیدرات محلول کل افزوده شد. به‌طور کلی در این تحقیق تعداد گل در گل‌آذین، وزن تر و خشک گل و گل‌آذین، درصد گل‌های کامل با انجام حلقه‌برداری افزایش یافت و زمان آغاز گلدهی جلو افتاد. رقم‌های روغنی و میشن در مورد خصوصیات گلدهی و شاخص میزان کربوهیدرات، محتوای نسبی آب و وزن خشک برگ نتایج بهتری نشان دادند. حلقه‌برداری در دی‌ماه نتایج بهتری را در رابطه با شاخص‌های گلدهی نظیر تعداد گل در گل‌آذین، درصد گل‌های کامل و زمان آغاز گلدهی نشان داد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

عنوان مقاله [English]

Effect of girdling time on flowering properties of olive trees in Ahvaz climate

نویسندگان [English]

  • Yahya Mansouri 1
  • Shohreh Zivdar 2
  • Esmaeil Khaleghi 3

1 M.Sc. Graduate of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran

2 Assistant Professor, Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran

3 Associate Professor، Department of Horticulture Science، Faculty of Agriculture، Shahid Chamran University of Ahvaz، Ahvaz، Iran

چکیده [English]

Background and Objectives

Olive is one of the most important fruit trees. It has special importance in the fruit production industry of Iran and the world. During the past decades, in Khuzestan province, like some regions of the country, many olive orchard have been stablished without considering the selection of suitable cultivars; so that after several years, olive trees have the problems in terms of flower production, such as lack of flowering, poor flowering, poor fruit set and a decrease in oil percentage. Different methods can be used to solve these problems. Girdling is one of the most important methods of bark prunning, which causes early flowering, fruiting, and increasing the tree's productivity time. Considering the role of girdling, this research was designed to investigate the effects of girdling at different times on the flowering and biochemical characteristics of three olive cultivars (Conservalia, Roghani, and Mission) with poor flower production.

Materials and Methods

This experiment was conducted in the olive research orchard of the Faculty of Agriculture of Shahid Chamran University of Ahvaz, on 20-year-old olive trees in 2022-2023. In this experiment, the effects of girdling on the quantitative and qualitative characteristics of flowers and some biochemical indicators were investigated.The statistical design was the split plots with a basic design of randomized complete blocks Cultivars (Conservalia, Roghani, Mission) as the main plot and girdling time (control without girdling, girdling in January, February and March) was considered as a sub-plot with 4 replications.



Results and Discussion

The results showed that girdling at all times increased the number of flowers in the inflorescence compared to the control treatment. In january girdling, the highest number of flower in the inflorescence was recorded (18.17), which was more than the number of flowers in the control (9.1). The highest number of flower in the inflorescence occurred in the Roghani cultivar (14.87). The highest percentage of complete flowers was recorded in january girdling (49.92%) and the Mission showed the highest percentage of complete flowers (45.31%). The relative water content in january girdling showed the highest value (84.49%), which was significantly higher than the relative water content in the control, february and march. The highest relative water content was recorded in Mission (72.33%). Girdling significantly increased the fresh weight of leaves in the ringed branches, but this effect was reduced from January to March. Roghani had the highest leaf dry weight (14.94 g), which was not significantly different from Mission's leaf dry weight (13.69 g), but it was significantly higher than Conservalia's dry weight. The highest amount of leaf dry weight was recorded in January girdling (17 g), which was higher than the dry weight of leaves in the control, February and March girdling.The highest amount of total soluble carbohydrates in the Roghani cultivar was obtained in June (22.23 mg/g). Girdling increased the amount of total soluble carbohydrate, but it decreased from January to March. The results showed that the number of flowers in the inflorescence, fresh and dry weight of flowers and inflorescences, the percentage of complete flowers in the branches treated with girdling, increased and the beginning of flowering was improved. Roghani and Mission cultivars showed better results regarding flowering characteristics, carbohydrates, leaf relative water content and leaf dry weight.

Conclusion

The immediate effect of girdling is to limit the transfer of sap flow from the leaves to the root tissue and the bottom of the plant, which accumulates sugar and plant hormones in the upper part of the wound. These accumulated materials are transferred to the growing buds and inflorescences and affect them. In general, in the present experiment, girdling improved the flowering traits and the best time of girdling is in January that recommended for olive cultivars.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Bark pruning
  • Carbohydrate
  • Flower
  • Inflorescence