نوع مقاله : علمی - پژوهشی
نویسندگان
1 استادیار پژوهش معاونت سرارود، مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران
2 استادیار پژوهش، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرمآباد، ایران
چکیده
نخود (L.Cicer arietinum) به مقدار زیادی فسفر نیاز دارد، از سوی دیگر افزایش یکی از دو عنصر فسفر و روی باعث کاهش دیگری در گیاه میگردد. به منظور بررسی سطوح فسفر و روی برخصوصیات کمی و کیفی بذر دو رقم نخود دیم آزمایشی بهصورت اسپیلت پلات فاکتوریل در قالب بلوکهای کامل تصادفی با سه فاکتور شامل دو رقم نخود (آرمان و (ILC482 بهعنوان کرت اصلی وکرتهای فرعی شامل فسفر در سه سطحP2، P1 وP3 بهترتیب با 32، 46 و 60 کیلوگرم p2o5 در هکتار از منبع سوپرفسفات تریپل و سه سطح رویZn2، Zn1وZn3 بهترتیب با صفر، 5/2 و 5 کیلوگرم در هکتار Znاز منبع سولفات روی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی بروجرد در سال 1383 اجرا گردید. نتایج نشان داد که رقم آرمان با عملکرد دانه وعملکرد بیولوژیک بهترتیب 2606 و 4341 کیلوگرم در هکتار با رقم ILC482 با میزان عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک بهترتیب 1662و2779 کیلوگرم در هکتار تفاوت معنیدار داشت. فسفر اثر معنیداری بر عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک،تعداد دانه در غلاف و تعداد شاخه اصلی داشت، بیشترین میزان در هر مورد از مصرف 60 کیلوگرم در هکتار P2O5 بهدست آمد. روی اثر معنیداری بر عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک، تعداد دانه در غلاف، تعداد غلاف در بوته و تعداد شاخه اصلی داشت، بیشترین میزان در هر مورد از مصرف 5 کیلوگرم در هکتار روی بهدست آمد. بیشترین میزان پروتئین دانه از مصرف 60 کیلوگرم در هکتار P2O5 و 5 کیلوگرم در هکتار روی بهدست آمد.
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
Investigating Phosphorous and Zinc Levels on Quantity and Quality Characters of Two Cultivars Chickpea
نویسندگان [English]
- M. Dashadi 1
- P. Pezeshkpoor 2
1 Assistant Professor of Sararood Branch, Dryland Agricultural Research Institute
2 Assistant Professor, Seed and Plant Improvement Research Department, Lorestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Khoramabad, Iran
چکیده [English]
Abstract
Background and Objectives
Chickpea(Cicer arietinum) is one of the most important Pulses in arid and semi arid regions. This plant needs a lot of nutrition such as phosphorous and Zinc elements. Most of the soil of arid and semi arid regions does not have phosphorous and Zinc nutrition sufficiently.These elements are effective for growth and yield of two chickpea cultivars. On the other hand, increasing one of them decreases the other one in plant; therefore, it is necessity to determine the amount of phosphorous and Zinc fertilizers.
Materials and Methods
The trail was conducted based on factorial split plot in randomization block design with three replications. We considered the two chickpea cultivars(Arman and ILC482) as the main plot and sub plot including phosphorous (P2O5) from super phosphate triple source in three levels (P1=32, P2=46 and P3=60 Kg.ha-1) and different amounts Zn from Zinc solphate source in three levels (Zn1=0, Zn2=2.5 and Zn3= 5Kg.ha-1) in Borujerd Agriculture research station where there are cold winters and humid summers.This experiment was performed in 2004.
Results
The result indicated a significant difference between Arman cultivar with seed yield and biological yield 2606 and 4341 Kg.ha-1 respectively and ILC482 cultivar with seed yield and biological yield 1662 and 2779 Kg.ha-1 respectively. Effect of phosphorous fertilizer on seed yield ,biological yield, number of seed per pod and number of main branch was significant and the most difference was obtained with 60 Kg.ha-1 P2O5. Effect of Zinc fertilizer on seed yield, biological yield, number of seed per pod, number of pod per plant, and number of main branch was significant and the most was obtained with 5 Kg.ha-1 Zn. The most amount of protein in seed was obtained with 60 Kg.ha-1 P2O5 and 5 Kg.ha-1Zn (P3Zn3 treatments). There are a negative correlation between amount of phosphorous consumption and Zn concentration in seed and amount of Zn consumption and P concentration in seed.
Discussion
Phosphorous and Zinc fertilizers are effective in root extention and decrease of pH in arid regions soils respectively. Therefore these fertilizers increase water absorption and nutrition elements including Phosphorous and Zinc in soil. In this experiment, Chickpea have positive response to application of phosphorous and Zinc fertilizers and consumption of these fertilizers, increase quantitative and qualitative characteristics of Chickpea. Therefore using 60 Kg.ha-1 P2O5 and 5 Kg.ha-1 Zn for Chickpea crop in similar regions this in expriment is recommended.
کلیدواژهها [English]
- Key word: Cultivar
- super phosphate triple
- Zinc solphate
- Chickpea