نوع مقاله : علمی - پژوهشی
نویسندگان
1 فارغ التحصیل کارشناسی ارشد اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز
2 استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه شهید چمران اهواز
3 استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات خوزستان
4 استادیار مرکز تحقیقات گیاهان دارویی و ترکیبات طبیعی، گروه فارماکوگنوزی، دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور
چکیده
شناخت تنوع ژنتیکی در گیاه خارمریم مقدمه انجام برنامههای اصلاحی در این گیاه است.به منظور بررسی تنوع ژنتیکی اکوتیپهای جمعآوری شده از نه منطقه کشور ایران به همراه رقم خارجی بوداکالازی، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در مزرعه آزمایش دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز اجرا شد. در این پژوهش صفات مورفولوژیک، فنولوژیک و فیتوشیمیایی بر روی اکوتیپهای مختلف مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه واریانس دادهها تفاوت معنیداری ( 01/0≥α) را برای کلیه صفات نشان داد. اکوتیپهای ساری و مبارکه بالاترین عملکرد دانه را در مقایسه با سایر اکوتیپها به خود اختصاص دادند. مقایسات میانگین صفات فیتوشیمیایی نشان داد که مقدار ترکیبات فنلی در محدوده 19/14-18/8 میلیگرم تانیک اسید بر گرم ماده گیاهی و مقدار ترکیبات فلاونوئیدی در اکوتیپهای مختلف بین 079/11-357/5 میلیگرم در 100گرم عصاره خشک بود. میزان سیلیمارین در محدوده 40/55-07/32 میلیگرم بر 100گرم عصاره خشک در بین ارقام تغییر یافت. بر اساس تجزیه خوشهای دادهها، اکوتیپها در دو گروه قرار گرفتند. بهطوریکه، اکوتیپ های ملاثانی، آمل، ساری، اهواز،شوشتر، اصفهان، بابل و نجفآباد در خوشه اول و اکوتیپهای مبارکه و مجاری در خوشه دوم قرار گرفتند. اعضای گروه اول از نظر میزان ترکیبات پلیفنلی و ظرفیت آنتیاکسیدانی بیشترین مقادیر را به خود اختصاص داده، ارتفاع متوسط تا کوتاه داشتند. اکوتیپهای گروه دوم بسیار زودرس و پا بلند بودند.نتایج این پژوهش نشان داد که بین تودههای خارمریم از نظر صفات مورفولوژیکی تنوع بالایی وجود دارد. بهطوریکه میتوان از این اکوتیپها در برنامههای اصلاحی بهره برد.
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
Evaluation the genetic diversity of 10 Milk thistle (Silybum marianum L.) ecotypes using morphological, phenological and phytochemical traits
نویسندگان [English]
- R. Hamid 1
- M.R. Siahpoosh 2
- R. Mamaghani 3
- A. Siahpoosh 4
1 Graduate student, Department of Agronomy and Plant Science, Shahid Chamran University of Ahvaz, Iran
2 Assistant Professor, Department of Agronomy and Plant Science, Shahid Chamran University of Ahvaz, Iran,
3 Professor, Department of Agronomy and Plant Science, Branch, Islamic Azad University, Ahvaz, Iran
4 Assistant Professor, Medical Plant and Natural Product Research Center, Pharmacognosy Department, Faculty of Pharmacy, Jundi Shapour University of Medical Sciences, Ahvaz, Iran
چکیده [English]
Understanding milk thistle genetic diversity is essential for breeding programs of this plant. In order to investigate genetic diversity of some Iranian ecotypes, an experiment was performed based on randomized complete block design in three replications using Iranian collected ecotypes and foreign cultivar "Bodaklazi" in the experimental field of Shahid Chamran University . Morphological traits including plant height, diameter of the main capitol per plant, number of capitol in plant, grain number in capitol, grain weight in capitol, thousand kernel weight, grain yield, starting and ending days to flowering, and phytochemical traits including phenol level, flavonoid level and antioxidant capacity were measured. Analysis of variance showed significant differencs (α ≤ 0.01) for different traits. Sari and Mobarakeh showed the highest performance among ecotypes. The phenolic and flavonoid content and antioxidant capacity of ecotypes ranged between 8.18-14.19 mg Tanic acid per g plant matter,5.36-11.08mg per 100g and 32.07-52.40 mg per 100g dry extract respectively. Silymarin ranged between 32.07 and 55.40 mg per 100g dry extract. Cluster analysis indicated that ecotypes can be divided into two major groups. Thus, Molasanie, Amol, Sari, Ahvaz, Shoushtar, Esfahan, Babol and Njafabad were categorized in one group and Mobarakeh and Majari in one another. The results of this study showed that the Iranian ecotypes of milk thistle inherit noticeable diversity in respect to morphological, phonological and phytochemical traits. This diversity can be used in breeding programs.
کلیدواژهها [English]
- Antioxidant
- Cluster analysis
- Flavonoid
- Polyphenol
- Silymarin