دانشگاه شهید چمران اهوازتولیدات گیاهی2588-543X37120140621Effect of explant andauxintype on embryogenic callus production and somatic embryogenesisinduction in M.26 apple rootstockاثر نوع ریزنمونه و نوع هورمون اکسین بر روی تولید کالوس های جنین زا و القاء جنین زایی سوماتیکی در پایه 26.M سیب11010616FAسیاوشهمتیکارشناس ارشد جهاد دانشگاهی واحد آذربایجان غربی ارومیهمهدیمحسنی آذرکارشناس ارشد گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیهخدیجهآقاییکارشناس گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیهمحمدرضادیلمقانیکارشناس ارشد جهاد دانشگاهی واحد آذربایجان غربیمریممعنوی فردکارشناس ارشد جهاد دانشگاهی واحد آذربایجان غربیJournal Article20111004<span style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-font-family: 'B Zar'; mso-bidi-font-weight: bold;">Somatic embryogenesis is an alternative method for genetic improvement of commercially important cultivars and is an effective technique for plant propagation.In this research, effects of different factors were studied on embryogenic callus formation from different explants (petal, filament, receptacle, leaf and stem) in M.26 apple dwarf rootstock</span><span style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-font-family: 'B Zar'; mso-bidi-language: FA; mso-bidi-font-weight: bold;">. MS basal medium supplemented with different concentrations of NAA and 2,4-D (0, 1, 2, 3 and 4 mg/l) was used for embryogenic callus induction. Auxin treatments showed significant effects on callus induction and percentage of induced explants in mediums containing NAA was higher than that of mediums containing 2,4-D. Petal explantson medium with 4 mg/l NAA had higher percentage of embryogenic callus. Higher percent of globular embryosinduction was observed in B3 treatment (MS+1 mg/l TDZ+1 mg/l ABA+0.5 mg/l GA<sub>7</sub>).</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-language: FA;" lang="FA">جنین زایی سوماتیکی یک روش جایگزین مناسب برای اصلاح ژنتیکی ارقام مهم تجاری و یکی از تکنیک های موثر برای تکثیر گیاهان میباشد. در این پژوهش اثرفاکتورهای مختلف بر روی تشکیل کالوسهای جنین زا از ریزنمونه های مختلف (گلبرگ، میله بساک، نهنج گل، برگ و شاخه) در پایه </span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman';" lang="AR-SA">26.</span><span style="font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-font-family: 'B Zar';" dir="LTR">M</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-language: FA;" lang="FA">سیب مطالعه شد. از محیط کشت پایه </span><span style="font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-font-family: 'B Zar'; mso-bidi-language: FA;" dir="LTR">MS</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-language: FA;" lang="FA"> تکمیل شده با دو نوع هورمون نفتالین استیک اسید و توفور-دی با غلظت های مختلف (صفر، 1، 2، 3 و 4 میلی گرم در لیتر) برای القاء و تولید کالوسهای جنین زا استفاده شد. تیمارهای اکسین اثر معنیداری بر روی القا کالوس داشتند و درصد نمونه های القاشده در محیط های حاوی نفتالین استیک اسید بیشتر از محیط های حاوی توفور-دی بود. ریزنمونه گلبرگ با غلظت4 میلی گرم در لیتر نفتالین استیک اسید بیشترین درصد کالوسهای جنین زا را داشت. بیشترین درصد القاء جنینهای گلوبولار در تیمار 3</span><span style="font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-font-family: 'B Zar'; mso-bidi-language: FA;" dir="LTR">B</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-language: FA;" lang="FA"> (<sub>7</sub></span><span style="font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-font-family: 'B Zar'; mso-bidi-language: FA;" dir="LTR">GAmg/l</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-language: FA;" lang="FA"> 5/0+ </span><span style="font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-font-family: 'B Zar'; mso-bidi-language: FA;" dir="LTR">ABAmg/l</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-language: FA;" lang="FA"> 1+ </span><span style="font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-font-family: 'B Zar'; mso-bidi-language: FA;" dir="LTR">TDZmg/l</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-language: FA;" lang="FA"> 1+ </span><span style="font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-font-family: 'B Zar'; mso-bidi-language: FA;" dir="LTR">MS</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-language: FA;" lang="FA">) مشاهده گردید. </span>دانشگاه شهید چمران اهوازتولیدات گیاهی2588-543X37120140621Effect of pre harvest ethephon spray on color and some quality attributes of grape (Vitis vinifera L. cv. Bidane- Ghermez)اثر محلولپاشی قبل از برداشت اتفن بر رنگ و برخی ویژگیهای کیفی میوه انگور (Vitis vinifera L.) رقم بیدانه قرمز112510617FAربابهابراهیمیدانشجوی سابق کارشناسیارشد علوم باغبانی، گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیهرسولجلیلی مرندیدانشیارگروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیهحامددولتیبانهاستادیار پژوهشی، مرکز تحقیقات کشاورزی، ارومیهمحسناسمعیلیاستادیار گروه صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیهرامینحاجیتقیلوکارشناسارشد باغبانی گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیهJournal Article20111010<span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman', serif;">Grape is non-climacteric fruit and as a result, the quality of fruit does not change after harvest. Application of ethephon in recent years is known as an effective way to increase the quantity and quality of grape.</span><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman', serif;"> In this study, the effect of pre harvest application of ethephon at four levels (0, 150, 250 and 300 mg/l) and ethephon treatment time at two levels (10-20% and 50-70% of berry veraison) were evaluated on quality indices of Bidane -Ghermez grape cultivar at harvest time. </span><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman', serif;">The experiment was carried out with a factorial design in a randomized complete block with three replications.</span><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman', serif;"> Evaluated indices were soluble solids content, titratable acidity, palatability, pH, ascorbic acid content, tissue firmness and fruit color. Application of ethephon increased </span><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman', serif;">soluble solids content, </span><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman', serif;">ascorbic acid content, palatability and fruit color but had no effect on pH.</span><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman', serif;"> Colorimetric results showed that ethephon treatment reduced L parameter, Hue angle and Chroma and increased a/b ratio.</span><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman', serif;"> Titratable acidity and tissue firmness </span><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman', serif;">were decreased with application of ethephon. Results showed that spray of 150mg/l ethephon at 50-70% of </span><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman', serif;">berry veraison</span><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman', serif;"> increased soluble solids content,</span><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman', serif;"> palatability</span><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman', serif;"> and fruit color but had no more effect on reducing tissue firmness.</span><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman', serif;"> Based on the obtained results, application of ethephon with the optimum concentration in the proper time can be an effective strategy to improve color and optimum quality of berries.</span><span style="font-family: 'B Zar';" lang="FA">کاربرد اتفن در سالهای اخیر به عنوان روشی موثر در افزایش کمیت و کیفیت محصول انگور شناخته شده است. </span><span style="font-family: 'B Zar';" lang="AR-SA">در این پژوهش اثر کاربرد قبل از برداشت اتفن</span><span style="font-family: 'B Zar';" lang="AR-SA">در 4 سطح (صفر، 150، 250 و 300 میلیگرم در لیتر) و زمان تیمار اتفن در 2 </span><span style="font-family: 'B Zar';" lang="FA">مرحله از رنگ</span><span style="font-family: 'Times New Roman', serif;" dir="LTR"></span><span style="font-family: 'B Zar';" lang="FA">گیری حبه</span><span style="font-family: 'Times New Roman', serif;" dir="LTR"></span><span style="font-family: 'B Zar';" lang="FA">ها </span><span style="font-family: 'B Zar';" lang="AR-SA">(10 الی 20 درصد از تغییر رنگ حبهها و 50 الی 70 درصد از تغییر رنگ حبهها) بر شاخصهای مختلف کیفی در زمان برداشت میوه انگور رقم بیدانه قرمز در ارومیه مورد ارزیابی قرار گرفت</span><span style="font-family: 'B Zar';" lang="FA">. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. </span><span style="font-family: 'B Zar';" lang="AR-SA">شاخصهای مور</span><span style="font-family: 'B Zar';" lang="FA">د</span><span style="font-family: 'B Zar';" lang="AR-SA"> بررسی شامل مواد جامد محلول، اسیدهای قابل تیتراسیون، ضریب رسیدگی، </span><span style="font-family: 'Times New Roman', serif;" dir="LTR">pH</span><span style="font-family: 'B Zar';" lang="AR-SA">، اسید آسکوربیک، سفتی بافت و رنگ میوه بود.</span><span style="font-family: 'B Zar';" lang="FA"> تیمار اتفن سبب افزایش مواد جامد محلول، اسید آسکوربیک، ضریب رسیدگی و رنگ حبهها گردید اما در </span><span style="font-family: 'Times New Roman', serif;" dir="LTR">pH</span><span style="font-family: 'B Zar';" lang="FA"> تاثیر نداشت.</span><span style="font-family: 'B Zar';" lang="FA">بر اساس نتایج رنگسنجی تیمار اتفن پارامتر </span><span style="font-family: 'Times New Roman', serif;" dir="LTR">L</span><span style="font-family: 'B Zar';" lang="FA">، زاویه </span><span style="font-family: 'Times New Roman', serif;" dir="LTR">Hue</span><span style="font-family: 'B Zar';" lang="FA"> و </span><span style="font-family: 'Times New Roman', serif;" dir="LTR">Chroma</span><span style="font-family: 'B Zar';"> <span lang="FA">را کاهش و نسبت </span></span><span style="font-family: 'Times New Roman', serif;" dir="LTR">a/b</span><span style="font-family: 'B Zar';" lang="FA"> را افزایش داد. اسیدهای قابل تیتراسیون و سفتی بافت با کاربرد اتفن کاهش یافت. نتایج نشان داد که محلول</span><span style="font-family: 'B Zar';" lang="FA">پاشی 150 میلیگرم در لیتر اتفن در مرحله 50 الی 70 درصد از تغییر رنگ حبهها موجب افزایش مواد جامد محلول، ضریب رسیدگی و رنگ میوه گردید اما تاثیر زیادی در کاهش سفتی بافت نداشت. </span><span style="font-family: 'B Zar';" lang="AR-SA">بر اساس نتایج بدست آمده استفاده از اتفن با غلظت بهینه و در زمان مناسب میتواند به عنوان ر</span><span style="font-family: 'B Zar';" lang="FA">وشی </span><span style="font-family: 'B Zar';" lang="AR-SA">مؤثری در </span><span style="font-family: 'B Zar';" lang="FA">جهت بهبود </span><span style="font-family: 'B Zar';" lang="AR-SA">رنگ و کیفیت </span><span style="font-family: 'B Zar';" lang="FA">بهینه</span><span style="font-family: 'B Zar';" lang="AR-SA"> حبهها باشد. </span>دانشگاه شهید چمران اهوازتولیدات گیاهی2588-543X37120140621Effect of salicylic acid and storage time on quality of mango fruits (Mangifera indica L.)اثر اسید سالیسیلیک و طول دوره انبار داری بر خصوصیات کیفی میوه انبه (Mangifera indica L.)273610618FAعبدالمجیدمیرزاعلیان دستجردیمربی گروه باغبانی، دانشگاه هرمزگان، بندر عباس، ایراننوازالهمرادیکارشناس گروه باغبانی، دانشگاه هرمزگان، بندر عباس، ایرانابراهیمرضازادهکارشناس گروه باغبانی، دانشگاه هرمزگان، بندر عباس، ایرانمختارحیدریاستادیار گروه باغبانی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، ملاثانی، ایرانJournal Article20111121<span style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: SimSun; mso-bidi-font-family: '2 Zar'; mso-fareast-language: ZH-CN; mso-bidi-language: FA;">The effects of different levels of salicylic acid (0, 1000, 1500 and 2000 mg. l<sup> -1</sup>) and three time periods (7, 14 and 21 days) were studied on quality of mango fruits (total soluble solids, density, pH, acidity and phenolics in pulp and skin). The experimental design used was a 4×3 factorial trial based on randomized complete block design with four replications. Results showed that total soluble solids and phenol contents in fruit skin significantly (p<0.05) decreased with increasing storage time but fruit pH and decay increased with increasing storage time. Salicylic acid treatment changes acidity and phenol contents in fruit skin and pulp as in control, and salicylic acid 1500 mg. l<sup> -1</sup> treatment was the highest level of fruit acidity. Phenol contents in fruit skin significantly increased with increasing salicylic acid concentration but phenol contents in fruit pulp was invariable with increasing salicylic acid concentration. Fruit decay significantly decreased after application of two levels of salicylic acid (1000 or 2000 mg. l<sup> -1</sup>) after 14 days. Application of salicylic acid had no significant effects on ascorbic acid or gravity. </span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: SimSun; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-language: ZH-CN; mso-bidi-language: FA;" lang="FA">این پژوهش به منظور بررسی اثر مقادیر مختلف اسید سالیسیلیک (0، 1000، 1500 و 2000 میلی گرم در لیتر) و دوره انبارداری (7، 14 و 21 روز) بر خصوصیات کیفی میوه انبه (مواد جامد محلول، چگالی، اسیدیته، </span><span style="font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: SimSun; mso-bidi-font-family: 'B Zar'; mso-fareast-language: ZH-CN; mso-bidi-language: FA;" dir="LTR">pH</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: SimSun; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-language: ZH-CN; mso-bidi-language: FA;" lang="FA"> و مواد فنلی پوست و گوشت میوه) در قالب آزمایش فاکتوریل 3×4 با طرح پایه کاملا تصادفی انجام گردید. نتایج نشان دادند که افزایش دوره انبارداری تا 21 روز باعث کاهش مواد جامد محلول و میزان فنل موجود در پوست میوه گردید اما میزان پوسیدگی و میزان </span><span style="font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: SimSun; mso-bidi-font-family: 'B Zar'; mso-fareast-language: ZH-CN; mso-bidi-language: FA;" dir="LTR">pH</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: SimSun; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-language: ZH-CN; mso-bidi-language: FA;" lang="FA"> عصاره میوه افزایش یافت. تیمار با اسید سالیسیلیک باعث تغییر میزان اسیدیته، میزان فنل گوشت و پوست میوه انبه در طول دوره انبارداری گردید به طوریکه بیشترین میزان اسیدیته میوه با تیمار شاهد و 1500 میلی گرم در لیتر اسید سالیسیلیک بدست آمد. میزان فنل پوست میوه با افزایش غلظت اسید سالیسیلیک افزایش یافت ولی میزان فنل در گوشت میوه روند ثابتی نداشته است. در روز چهاردهم، پس از کاربرد دو تیمار اسید سالیسیلیک (1000 یا 2000 میلی گرم در لیتر) میزان پوسیدگی میوه بطور معنی داری کاهش یافت. کاربرد اسید سالیسیلیک بر میزان اسید اسکوربیک و چگالی اثر معنی داری نداشت.</span>دانشگاه شهید چمران اهوازتولیدات گیاهی2588-543X37120140621Evaluation the genetic diversity of 10 Milk thistle (Silybum marianum L.) ecotypes using morphological, phenological and phytochemical traitsارزیابی تنوع ژنتیکی ده اکوتیپ خارمریم Silybum marianum (L.) با استفاده از صفات مورفولوژیک، فنولوژیک و فیتوشیمیایی374710619FAرسمیهحمیدفارغ التحصیل کارشناسی ارشد اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهوازمحمد رضاسیاهپوشاستادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه شهید چمران اهواز0000- 0001-9187-8211رضامامقانیاستاد گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات خوزستانامیرسیاهپوشاستادیار مرکز تحقیقات گیاهان دارویی و ترکیبات طبیعی، گروه فارماکوگنوزی، دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپورJournal Article20110926<span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman', serif; background-image: initial; background-attachment: initial; background-size: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-position: initial; background-repeat: initial;">Understanding milk thistle genetic diversity is essential for breeding programs of this plant.</span><span style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-font-family: 'B Zar';"> In order to investigate genetic diversity of some Iranian ecotypes, an experiment was performed based on randomized complete block design in three replications using Iranian collected ecotypes and foreign cultivar "Bodaklazi" in the experimental field of Shahid Chamran University . Morphological traits including plant height, diameter of the main capitol per plant, number of capitol in plant, grain number in capitol, grain weight in capitol, thousand kernel weight, grain yield, starting and ending days to flowering, and </span><span style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-font-family: 'B Zar'; mso-ansi-language: EN;" lang="EN">phytochemical </span><span style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-font-family: 'B Zar';">traits including phenol level, flavonoid level and antioxidant capacity were measured. Analysis of variance showed significant differencs (α </span><span style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman';">≤</span><span style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-font-family: 'B Zar';"> 0.01) for different traits. Sari and Mobarakeh showed the highest performance among ecotypes. The phenolic and flavonoid content and antioxidant capacity of ecotypes ranged between 8.18-14.19 mg Tanic acid per g plant matter,5.36-11.08mg per 100g and 32.07-52.40 mg per 100g dry extract respectively. Silymarin ranged between 32.07 and 55.40 mg per 100g dry extract. Cluster analysis indicated that ecotypes can be divided into two major groups. Thus, Molasanie, Amol, Sari, Ahvaz, Shoushtar, Esfahan, Babol and Njafabad were categorized in one group and Mobarakeh and Majari in one another. The results of this study showed that the Iranian ecotypes of <span style="background-image: initial; background-attachment: initial; background-size: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-position: initial; background-repeat: initial;">milk thistle inherit noticeable</span> diversity in respect to morphological,</span><span style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-bidi-font-family: 'B Zar'; mso-ansi-language: EN;" lang="EN"> phonological and phytochemical </span><span style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-font-family: 'B Zar';">traits.</span><span style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-bidi-font-family: 'B Zar';"> This diversity can be used in breeding programs.</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'Chess Alpha'; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: 'Chess Alpha';" lang="AR-SA">شناخت تنوع ژنتیکی در گیاه خارمریم مقدمه انجام برنامههای اصلاحی در این گیاه است</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Arial; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Arial;" lang="AR-SA">.</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Arial; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Arial;" lang="AR-SA">به منظور بررسی تنوع ژنتیکی اکوتیپهای جمعآوری شده از نه منطقه کشور ایران به همراه رقم خارجی بوداکالازی، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در مزرعه آزمایش دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز اجرا شد</span><span style="font-family: 'Arial','sans-serif'; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-bidi-font-family: 'B Zar';" dir="LTR">.</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="AR-SA"> در این پژوهش صفات مورفولوژیک، فنولوژیک و فیتوشیمیایی بر روی اکوتیپهای مختلف مورد بررسی قرار گرفت. </span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Arial; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Arial;" lang="AR-SA">تجزیه واریانس دادهها تفاوت معنیداری ( 01/0</span><span style="font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: Calibri;" lang="AR-SA">≥</span><span style="font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: Calibri;" lang="AR-SA">α</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Arial; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Arial;" lang="AR-SA">) را برای کلیه صفات نشان داد</span><span style="font-family: 'Arial','sans-serif'; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-bidi-font-family: 'B Zar';" dir="LTR">.</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Arial; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Arial;" lang="AR-SA"> اکوتیپهای ساری و مبارکه بالاترین عملکرد دانه را در مقایسه با سایر اکوتیپها به خود اختصاص دادند. </span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Calibri; mso-bidi-language: FA;" lang="FA">مقایسات میانگین صفات فیتوشیمیایی نشان داد که مقدار ترکیبات فنلی در محدوده 19/14-18/8 میلیگرم تانیک اسید بر گرم ماده گیاهی و مقدار ترکیبات فلاونوئیدی در اکوتیپهای مختلف بین 079/11-357/5 میلیگرم در 100گرم عصاره خشک بود. میزان سیلیمارین در محدوده 40/55-07/32 میلیگرم بر 100گرم عصاره خشک در بین ارقام تغییر یافت. </span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="AR-SA">بر اساس تجزیه خوشهای دادهها،</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: BNazanin; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="AR-SA"> اکوتیپها در دو گروه قرار گرفتند. بهطوریکه</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="AR-SA">، اکوتیپ های ملاثانی، آمل، ساری، اهواز،</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="AR-SA">شوشتر، اصفهان، بابل و نجفآباد در خوشه اول و اکوتیپهای مبارکه و مجاری در خوشه دوم قرار گرفتند. اعضای گروه اول از نظر میزان ترکیبات پلیفنلی و ظرفیت آنتیاکسیدانی بیشترین مقادیر را به خود اختصاص داده، ارتفاع متوسط تا کوتاه داشتند. اکوتیپهای گروه دوم بسیار زودرس و پا بلند بودند.</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="AR-SA">نتایج این پژوهش نشان داد که بین تودههای خارمریم از نظر صفات مورفولوژیکی تنوع بالایی وجود دارد. بهطوریکه میتوان از این اکوتیپها در برنامههای اصلاحی بهره برد. </span>دانشگاه شهید چمران اهوازتولیدات گیاهی2588-543X37120140621Effect of different temperatures on germination and pollen tube growth dynamics with different time of flowering in almond cultivarsتاثیر دماهای مختلف بر جوانهزنی و رشد لوله گرده چند رقم بادام با زمانهای گلدهی متفاوت495810620FAصفیهموسوی نژاددانشجوی سابق کارشناسی ارشد میوه کاری، گروه علوم باغبانی، دانشگاه تبریزجعفرحاجی لودانشیار گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریزحمیدرهنموناستادیار علوم باغبانی، مرکز تحقیقات کشاورزی استان آذربایجان غربیJournal Article20120129<span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman', serif;">In this research , the effect various temperatures was studied on pollen tube dynamics in in vitro and controlled conditions ‘Nec Plus Ultra, ‘Sahand, and ‘Ferragnes, almond cultivars and ‘K<sub>100</sub>’ genotype. The c</span><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman', serif;">ollected pollens were cultured in a suitable medium. Cross-pollinations were performed in the chambers at different temperatures. Germination and pollen tube growth were studied at different temperatures.</span><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman', serif;"> Results showed significant differences among the studied cultivars and genotype in different temperatures for pollen germination and pollen tube growth. The highest percentage of pollen germination in in virto condition and under controlled condition was observed in ‘Sahand’. The highest percentage of pollen tube at style base was observed in ‘Nec plus ultra’ </span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-language: FA;" lang="FA">در این پژوهش تاثیر دماهای مختلف ( 5، 10، 15 و 20 درجه سانتیگراد) بر دینامیک رشد لوله گرده در شرایط درون شیشهای و گردهافشانی کنترل شده در ارقام نکپلوساولترا، سهند، فرانیس و ژنوتیپ </span><span style="font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-bidi-font-family: 'B Zar'; mso-bidi-language: FA;" dir="LTR">K<sub>100</sub></span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-language: FA;"> <span style="font-variant: small-caps; letter-spacing: .25pt;" lang="FA">بادام مورد بررسی قرار</span><span lang="FA"> گرفت. پس از جمعآوری، دانههای گرده در محیط مناسب کشت شدند. در مرحله بعد، گردهافشانی کنترل شده در اتاقک رشد در دماهای مختلف انجام شد. روند جوانهزنی و رشد لوله گرده در دماهای مختلف مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین ارقام و ژنوتیپ مورد مطالعه در دماهای مختلف از نظر درصد جوانهزنی و رشد لوله گرده اختلاف معنیداری وجود دارد. بالاترین درصد جوانهزنی دانه گرده در شرایط درون شیشهای و گردهافشانی کنترلشده در رقم سهند و بیشترین درصد رشد لولههای گرده در بخش تحتانی خامه در رقم نکپلوساولترا مشاهده شد. </span></span>دانشگاه شهید چمران اهوازتولیدات گیاهی2588-543X37120140621Effect of substrate and different levels of nitrogen and calcium on growth and yield of oyster mushroom (Pleurotus florida)اثر های بستر کشت،کربنات کلسیم و سولفات آمونیوم بر رشد و عملکرد قارچ صدفی (Pleurotus florida)596910621FAابوذرقوهستانیدانشجوی سابق کارشناسی ارشد باغبانی دانشگاه شهید چمران اهوازناصرعالم زاده انصاریدانشیار گروه باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز0000- 0002-8122-2400سید عبدالهافتخاریاستادیار گروه باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهوازJournal Article20120220<span style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-language: FA;">To assess the effects of two types of substrate (wheat straw and sugar cane bagasse) and different levels of calcium carbonate (0.2%, 0.4% and 0.6% of dry weight of substrate) and different levels of ammonium sulfate (200, 500 and 700 mg/ kg dry weight of substrate) on growth and yield of P. florida a factorial experiment in 3 replications was done. Based on the growth results, yield and biological efficiency of wheat straw substrate (267.43g in per bag, 67.88%) was significantly higher than sugarcane bagasse substrate (110.5g in per bag, 33.64%). The use of calcium carbonate and ammonium sulfate in the substrate increased the yield and biological efficiency of P. florida but various levels of them showed no significant difference. Both substrates were not significantly different in terms of protein content of pinhead. The use of calcium carbonate in substrate decreased the protein content of pinhead and the use of ammonium sulfate in substrate increased the protein content of pinhead.</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="AR-SA">قارچ صدفی گونه فلوریدا یکی از متداول</span><span dir="LTR"></span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="AR-SA">ترین گونه</span><span dir="LTR"></span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="AR-SA">های قارچ صدفی است که در بسیاری از نقاط جهان پرورش داده می</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'B Zar'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri; mso-bidi-language: EN-US;"></span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="AR-SA">شود</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'B Zar'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri; mso-bidi-language: EN-US;">.</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="AR-SA">این قارچ با نام علمی </span><span style="font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-language: EN-US;" dir="LTR">Pleurotus florida</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="AR-SA">بر روی دامنه وسیعی از بقایای گیاهی فعالیت می</span><span style="font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman';" lang="AR-SA"></span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="AR-SA">کند.</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="AR-SA">ترکیب غذایی بسترکشت یکی از مهم</span><span style="font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman';" lang="AR-SA"></span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="AR-SA">ترین فاکتورهای تعیین کننده رشد و تشکیل اندام با رده به حساب می</span><span style="font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman';" lang="AR-SA"></span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="AR-SA">آید. این تحقیق در قالب طرح آماری فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی در </span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'B Zar'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri; mso-bidi-language: EN-US;">3 </span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="AR-SA">تکرار صورت گرفت</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'B Zar'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri; mso-bidi-language: EN-US;">.</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="AR-SA">جهت شناخت اثر سطوح مختلف کربنات کلسیم </span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'B Zar'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri; mso-bidi-language: EN-US;">(</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'B Lotus'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri; mso-bidi-language: FA;" lang="FA">شاهد، </span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'B Zar'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri; mso-bidi-language: EN-US;">2/0%</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="AR-SA">، </span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'B Zar'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri; mso-bidi-language: EN-US;">4/0% </span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="AR-SA">و </span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'B Zar'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri; mso-bidi-language: EN-US;">6/0% </span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="AR-SA">وزن خشک بستر کشت</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'B Zar'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri; mso-bidi-language: EN-US;">) </span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="AR-SA">و سطوح مختلف سولفات آمونیوم </span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'B Zar'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri; mso-bidi-language: EN-US;">(</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'B Lotus'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri; mso-bidi-language: FA;" lang="FA">شاهد، </span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'B Zar'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri; mso-bidi-language: EN-US;">200</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="AR-SA">، </span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'B Zar'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri; mso-bidi-language: EN-US;">500 </span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="AR-SA">و </span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'B Zar'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri; mso-bidi-language: EN-US;">700 </span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="AR-SA">میلیگرم در کیلوگرم وزن خشک بستر کشت) بر غنی سازی </span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri; mso-bidi-language: FA;" lang="FA">بسترها، از </span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="AR-SA">دو نوع بستر کشت ارزان و رایج در استان خوزستان </span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'B Zar'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri; mso-bidi-language: EN-US;">(</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="AR-SA">کلش گندم و باگاس نیشکر</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'B Zar'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri; mso-bidi-language: EN-US;">)</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'B Zar'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri; mso-bidi-language: FA;" lang="FA"> استفاده شد. </span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="AR-SA">نتایج نشان دادندرشد میسلیوم، عملکرد و کارایی بیولوژیکی قارچ در بستر کلش گندم بطور معنیداری بیش از بستر باگاس نیشکر بود</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'B Zar'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri; mso-bidi-language: EN-US;">. </span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="AR-SA">کاربرد کربنات کلسیم و سولفات آمونیوم در بستر کشتاثر معنیداری</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="AR-SA">بر عملکرد و کارایی بیولوژیکی داشت</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'B Zar'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri; mso-bidi-language: EN-US;">. </span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="AR-SA">هر دو نوع بستر کشت به کار رفته از لحاظ درصد پروتئین اندام بارده تفاوت معنیداری نداشتند</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'B Zar'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri; mso-bidi-language: EN-US;">. </span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'B Zar'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri; mso-bidi-language: FA;" lang="FA">ک</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="AR-SA">اربرد کربنات کلسیم در بستر کشت سبب کاهش درصد پروتئین اندام بارده شد</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri; mso-bidi-language: FA;" lang="FA">؛</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="AR-SA"> اما کاربرد سولفات آمونیوم سبب افزایش آن</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="AR-SA">گردید</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'B Zar'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri; mso-bidi-language: EN-US;">.</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'B Lotus'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri; mso-bidi-language: FA;" lang="FA">نتایج نشان دادند که برای افزایش عملکرد از بستر کلش گندم همراه با 1% کربنات کلسیم و جهت افزایش میزان پروتئین قارچ ازسولفات آمونیوم به میزان 700 </span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="AR-SA">میلیگرم در کیلوگرم وزن خشک بستر کشت </span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'B Lotus'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri; mso-bidi-language: FA;" lang="FA">جهت غنی سازی بستر بهره استفاده شود.</span>دانشگاه شهید چمران اهوازتولیدات گیاهی2588-543X37120140621Effects of regulated irrigation on some physiological characteristic of Frankenia leavise L.بررسی تأثیر آبیاری تنظیم شده بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی گیاه پوششی فرانکنیا718010622FAسعیدهچگاهدانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهوازمهرانگیزچهرازیاستادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهوازمحمدالباجیاستادیار سازمان آب و برق استان خوزستانJournal Article20120115 <span style="font-family: 'Times New Roman', serif; font-size: 12pt; text-align: justify;">Cover plants application has several advantages such as beauty in landscape, inhibition of soil erosion and the best way of using water. Frankenia (Frankenia Leavise) is one of the valuable cover plants in the environment. According to water deficit, estimation of water requirement can reduce the irrigation volume and human power. Drought is an important inhibiting factor in plants which affects growth and development. This research was conducted to study the effects of regulated irrigation (100, 70 and 50% field capacity) on Frankenia under a randomized complete blocks design in boxes (50*70cm) with three replications. After 60 days of drought treatment, chlorophyll concentration, proline, electrolyte leakage, fresh and dry weight of roots and shoots were measured. The results indicated that chlorophyll concentration significantly decreased by declining soil moisture in field capacity (F.C.), while proline contant and electrolyte leakage increased. There was no significant difference in fresh and dry weight of shoots and roots between 100 (control) and 70% treatments.</span> <br /><span style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-bidi-language: FA;"> <br /></span> <br /> <span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Calibri; mso-bidi-language: FA;" lang="FA">کاربرد گیاهان پوششی چندین مزیت دارد از جمله زیبایی در فضای سبز، جلوگیری از فرسایش خاک و استفاده بهینه از آب. گیاه پوششی فرانکنیا (</span><span style="font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-bidi-font-family: 'B Zar'; mso-bidi-language: FA;" dir="LTR">Frankenia leavise</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Calibri; mso-bidi-language: FA;" lang="FA">) از گیاهان پوششی میباشد که میتواند منجر به ایجاد تنوع در فضای سبز گردد. تخمین نیاز آبی گیاه با توجه به کمبود آب میتواند به صرفهجویی در میزان آب آبیاری و نیروی انسانی کمک شایانی کند. تنش آبی یکی از مهمترین عوامل بازدارنده رشد و نمو در گیاهان است. به منظور بررسی اثر سطوح تنش آبی در گیاه پوششی فرانکنیا آزمایشی در شرایط مزرعه تحت طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در جعبه هایی به ابعاد 50 در 70 سانتی متر انجام گرفت، سطوح آبیاری شامل 100</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Calibri; mso-bidi-language: FA;" lang="FA">(شاهد)،70 و 50 درصد ظرفیت مزرعه بود. بعد از گذشت 60 روز از اعمال تیمارها میزان کلروفیل، پرولین، نشت الکترولیت، وزن تر و خشک ریشه و بخش هوایی اندازه گیری شد. با کاهش رطوبت خاک نسبت به شاهد، بین تیمارها در میزان کلروفیل، پرولین و نشت الکترولیت اختلاف معنیدار نشان داده شد، از نظر وزن تر و خشک بخش هوایی و ریشه بین تیمار شاهد و 70 درصد آبیاری اختلاف معنیداری وجود نداشت. بنابراین با استفاده از تیمار 70 درصد ظرفیت مزرعه می توان 30 درصد در مصرف آب صرفه جویی نمود.</span>دانشگاه شهید چمران اهوازتولیدات گیاهی2588-543X37120140621Effect of plant-derived smoke extrat on some under- ground and above-ground traits of winter wheatاثر عصاره آبی دود گیاهی بر برخی از صفات بالای زمینی و زیرزمینی گندم زمستانه819210623FAسید سعیدموسویاستادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا همدانمحمد رضاعبداللهیاستادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا همدانحجت اللهمظاهری لقبدانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا همدانبهزادمهرشادکارشناس ارشد گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سیناهمدانJournal Article20111211<span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman', serif;">The present study was conducted to determine the effect of plant-derived smoke extract on some under-ground and above-ground traits of two winter cultivars of wheat (Pishgam and Navid) as a factorial experiment based on a randomized complete block design (RCBD) with three replications. In this research, the effect of three concentrations of smoke extract (0, 1:10 and 1:100) on some growth traits of wheat including, number of tillage, shoot length, spike length, awn lenght, flag length, spiklet number per spike, leaf area, shoot fresh weight, shoot dry weight, root number, root length, root fresh weight, root dry weight, root dry weight/ root fresh weight, shoot dry weight/ shoot fresh weight, root/shoot fresh weight, root/shoot dry weight was studied. The results showed significant differences among various concentrations of smoke extract for the majority of traits. Concentration of 1: 100 was the best treatment compared to control. Futhermore, there was a significant diference between the two wheat cultivars, and the Pishgam cultivar was more than Navid in terms of majority of traits. The interaction of cultivar with smoke water concentration was significant for shoot length, shoot dry weight, shoot dry weight/ shoot fresh weigth, root fresh weight/shoot fresh weight, and in this case, the slicing method was used for data analysis. Finally, the consentration of 1:100 was the best smoke solution for all traits and the Pishgam cultivar showed a better response to smoke water. </span><span style="font-family: 'B Zar';" lang="FA">اثر عصاره آبی دود حاصل از سوختن مواد گیاهی، بر روی برخی از صفات بالای زمین و زیر زمینی دو رقم گندم زمستانه (پیشگام و نوید) به صورت یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار بررسی گردید. در این آزمایش اثر 3 غلظت عصاره</span><span style="font-family: 'B Zar';" lang="FA">آبی دود (0، 1:10 و 1:100) بر برخی از صفات شامل تعداد پنجه، طول ساقه، طول سنبله، طول ریشک، طول برگ پرچم، تعداد سنبلچه در سنبله، سطح برگ، وزن تر ساقه، وزن خشک ساقه، تعداد ریشههای بذری، طول ریشه، وزن تر ریشه، وزن خشک ریشه، نسبت وزن خشک ریشه به وزن تر آن، نسبت وزن خشک ساقه به وزن تر آن، نسبت وزن خشک ریشه به وزن خشک ساقه و نسبت وزن تر ریشه به وزن تر ساقه در دو رقم گندم بررسی شد. نتایج تفاوت های معنیداری را بین سطوح مختلف عصاره دود برای بیشتر صفات نشان داد، به طوریکه غلظت 1:100 برای بیشتر صفات دارای برتری نسبی در مقایسه با شاهد بود. همچنین بین دو رقم پیشگام و نوید از نظر تعدادی از صفات تفاوت معنیداری وجود داشت و در کل رقم پیشگام دارای برتری نسبی بهتری در مقایسه با رقم نوید بود. اثر متقابل رقم در غلظت عصاره دود برای صفات طول ساقه، وزن خشک ساقه، نسبت وزن خشک ساقه به وزن تر ساقه و نسبت وزن تر ریشه به وزن تر ساقه معنیدار گردید که در این حالت از روش برشدهی جهت تجزیه نتایج استفاده شد. بطور کلی، بهترین غلظت عصاره آبی دود، غلظت 1:100 بود و ارقام مورد مطالعه در برخی از صفات، پاسخ متفاوتی به کاربرد عصاره دودی نشان دادند. از بین دو رقم مورد مطالعه، رقم پیشگام پاسخ بهتری به کاربرد عصاره دودی نشان داد.</span>دانشگاه شهید چمران اهوازتولیدات گیاهی2588-543X37120140621The effect of 5-aminolevolinic acid on some physiological responses of coriander (Coriandrumsativum L.) under drought stressاثر 5- آمینولوولونیک اسید بر پاسخهای فیزیولوژیکی گیاه گشنیز (Coriandrumsativum L.) تحت تنش خشکی9310510624FAفردینقنبریدانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلاممحمدسیاریاستادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینامهدیصیدیاستادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلامعلی اشرفامیری نژاداستادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاهJournal Article20111210<span style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-font-family: Nazanin; mso-bidi-language: FA;">In this study, the effect of 5-Aminolevolinic acid (ALA), a key precursor in the biosynthesis of porphyrin and the new plant growth regulator, was studied on some physiological responses of coriander plant under drought stress.</span><span style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-font-family: Nazanin;"> The layout was a factorial experiment in randomized complete block design (RCBD) with </span><span style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman';">three levels of drought stress </span><span style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-font-family: Nazanin;">(</span><span style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman';">irrigation within 100%, 60% and 30% field capacity) and four concentrations of ALA (0, 0.25, 0.5 and 1mM) </span><span style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-font-family: Nazanin;">as factors. The experiment was conducted in the greenhouse of agricultural faculty of Ilam University in 2010.</span><span style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-font-family: Nazanin; mso-bidi-language: FA;"> Statistical analysis showed the significant effects of the drought and ALA on plant physiological parameters including leaf relative water content (RWC), water use efficiency (WUE), praline, malondialdehyde (MDA) and chlorophyll content. In drought conditions, chlorophyll content and RWC were reduced but MDA accumulation, praline content and WUE increased. </span><span style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-font-family: Nazanin;">ALA application significantly caused increasing of RWC, WUE, chlorophyll content and proline accumulation and decreasing of MDA content in plant. In this study, ALA treatment with increasing of praline and chlorophyll content and reducing of MDA accumulation decreased the adverse effects of drought stress on the coriander plant</span><span style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-font-family: Nazanin; mso-bidi-language: FA;">.</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Lotus; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Lotus;" lang="AR-SA">در این مطالعه اثر 5-آمینولوولونیک اسید (</span><span style="font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-font-family: 'B Zar';" dir="LTR">ALA</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="AR-SA">)، پیش ماده کلیدی در بیوسنتز پورفیرینها و تنظیم کننده جدید رشد گیاهی، بر برخی پاسخهای فیزیولوژیکی گیاه گشنیز تحت تنش خشکی مورد مطالعه قرار گرفت. </span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Lotus; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Lotus;" lang="AR-SA">آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با دو فاکتور تنش خشکی در سه سطح (آبیاری در حد 100، 60 و 30 درصد ظرفیت مزرعه) و </span><span style="font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-font-family: 'B Zar';" dir="LTR">ALA</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="AR-SA">در چهار سطح (0، 25/0، 5/0 و 1 میلیمولار) </span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Lotus; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Lotus;" lang="AR-SA">در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام در سال 1389 اجرا گردید. نتایج حاصل از تجزیه آماری داده ها نشان داد تنش خشکی و کاربرد </span><span style="font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-font-family: 'B Zar';" dir="LTR">ALA</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Lotus; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Lotus;" lang="AR-SA">اثر معنیداری بر پارامترهای فیزیولوژیکی گیاه شامل محتوای نسبی آب برگ، بازده مصرف آب، میزان پرولین، کلروفیل و محتوای مالون دی آلدهید دارد. در شرایط تنش خشکی میزان کلروفیل و محتوای نسبی آب کاهش یافت اما محتوای مالون دی آلدهید، بازده مصرف آب و پرولین افزایش پیدا کرد. کاربرد</span><span style="font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-font-family: 'B Zar';" dir="LTR">ALA</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="AR-SA"> به طور معنی داری سبب افزایش محتوای نسبی آب، بازده مصرف آب، محتوای پرولین و کلروفیل و همچنین کاهش تجمع مالون دی آلدهید گردید. در این تحقیق تیمار </span><span style="font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-font-family: 'B Zar';" dir="LTR">ALA</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="AR-SA">با افزایش کلروفیل و تجمع پرولین و با کاهش تجمع مالون دی آلدهید سبب کاهش آثار سوء تنش بر گیاه گشنیز شد.</span>دانشگاه شهید چمران اهوازتولیدات گیاهی2588-543X37120140621Effect of Nitrogen on Nitrate Accumulation and Nitrate Reductase Activity in Some Iranian Land Races of Spinach (Spinacia oleracea)اثر نیتروژن بر تجمع نیترات و فعالیت نیترات ردوکتاز در برخی توده های اسفناج (Spinacia oleracea L.) بومی ایران10711810625FAسمیهاسفندیاری بیاتدانشجوی کارشناسی ارشد گروه باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهوازسید عبداللهافتخاریاستادیار گروه باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهوازمختارحیدریاستادیار گروه باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستانJournal Article20120110<span style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: Batang; mso-fareast-language: KO;">T</span><span style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman';">his study has been conducted to evaluate the effect of different levels of nitrogen on nitrate reductase activity, nitrate content and vegetative growth (based on shoot and root dry weight) in selected Iranian land races of spinach. The experiment ws carried out in 2010-2011 as factorial design under randomize complete blocks in Agriculture College of Shahid Chamran University of Ahvaz. Seedlings of 10 land races of spinach were subjected to three nitrogen treatments (modified Hoagland solution with recommended level of KNO</span><sub><span style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: Batang; mso-fareast-language: KO;">3 </span></sub><span style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman';">as control, Hoagland solution with two or three- fold level of KNO</span><sub><span style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: Batang; mso-fareast-language: KO;">3</span></sub><span style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman';">). Results showed that nitrate reductase activity in leaves of ‘Gorgan’ and ‘Kerman’ land races were higher than other land races. In leaves of ‘Tonekabon’, ‘Zanjan-1’, ‘Sari-1’, ‘Sari-2’, ‘Khoor Abad- Qom’, nitrate reductase activitywere lower than other land races. Nitrate reductase activity at control (1 M KNO</span><sub><span style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: Batang; mso-fareast-language: KO;">3</span></sub><span style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman';">) and two or three fold KNO</span><sub><span style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: Batang; mso-fareast-language: KO;">3</span></sub><span style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman';"> level were significantly different in roots all land races<span lang="AR-SA" dir="RTL">.</span></span><span style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: Batang; mso-fareast-language: KO;">There was significant differences in root or shoot nitrate accumulation among the plants of all land races treated with different concentrations of </span><span style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman';">KNO</span><sub><span style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: Batang; mso-fareast-language: KO;">3</span></sub><span style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: Batang; mso-fareast-language: KO;">.When grown under control or </span><span style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman';">KNO</span><sub><span style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: Batang; mso-fareast-language: KO;">3 </span></sub><span style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: Batang; mso-fareast-language: KO;">treatment (2 M), plants of </span><span style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman';">‘Gorgan’</span><span style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: Batang; mso-fareast-language: KO;"> had the highest content of nitrate in shoot followed by plants of </span><span style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman';">‘Sari-1’ and ‘Saqri-2’ treated</span><span style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: Batang; mso-fareast-language: KO;"> with </span><span style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman';">KNO</span><sub><span style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: Batang; mso-fareast-language: KO;">3 </span></sub><span style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: Batang; mso-fareast-language: KO;">(3M). </span><span style="font-size: 12.0pt; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman';">The results ofpresent study demonstrate that increasing nitrogen is highly effective in the metabolism of nitrate in roots and leaves of Iranian spinach land races. These differences may be important for selecting of a spinach land race as an efficient genotype for nitrate metabolism. </span><span style="font-family: 'B Zar';" lang="FA">به منظور بررسی اثر مقادیر مختلف نیتروژن بر فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز، میزان نیترات و رشد رویشی در توده های اسفناج ایرانی آزمایش در سال 90-89 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کاملاً تصادفی در دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز انجام گردید. دانهال های ده ژنوتیپ اسفناج با سه تیمار نیتروژن (محلول هوگلند تغییر یافته حاوی نیترات پتاسیم یک مولار به عنوان شاهد، محلول هوگلند تغییر یافته حاوی دو مولار نیترات پتاسیم و محلول هوگلند تغییر یافته حاوی سه مولار نیترات پتاسیم) تغذیه شدند. نتایج نشان دادند فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز در بخش هوایی توده های گرگان و کرمان بیشتر از سایر توده ها بود</span><span style="font-family: 'Times New Roman', serif;" dir="LTR">.</span><span style="font-family: 'B Zar';" lang="FA"> در بخش هوایی توده های تنکابن، زنجان-1، ساری-1، ساری-2 و خورآباد قم فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز کمتر از سایر توده ها بود. در ریشه تمام توده ها فعالیت نیترات ردوکتاز در تیمار شاهد (نیترات پتاسم یک مولار) و تیمار نیترات پتاسیم دو یا سه مولار تفاوت معنی داری داشت. تجمع نیترات در ریشه یا بخش هوایی گیاهان تمام توده ها پس از تیمار با غلظت های مختلف نیترات پتاسیم تفاوت معنی داری داشتند. در تیمار شاهد و یا تیمار 2 مولار نیترات پتاسیم، گیاهان توده های گرگان میزان تجمع نیترات بیشتری داشتند و پس از آن گیاهان توده های ساری-1 و ساری -2 تیمار شده با غلظت 3 مولار نیترات پتاسیم دارای بیشترین میزان نیترات در بخش هوایی بودند. به طور کلی می توان گفت افزایش نیتروژن به طور موثری متابولیسم نیترات در ریشه ها و بخش هوایی توده های اسفناج بومی ایران را تغییر داد. این تفاوت ها می تواند در گزینش یک توده اسفناج به عنوان یک ژنوتیپ کارآمد در متابولیسم نیترات مهم باشد</span><span style="font-family: 'B Zar';" lang="FA">.</span>دانشگاه شهید چمران اهوازتولیدات گیاهی2588-543X37120140621Evaluation of yield and yield components of safflower (Carthamustinctorius L.) under plant residues treatments, nitrogen and micro elements in Ahvazارزیابی عملکرد و اجزای عملکرد گلرنگ (.tinctorius L Carthamus) تحت تاثیر تیمارهای بقایای گیاهی، نیتروژن و عناصر میکرو در اهواز11913010626FAسیده نداقائم مقامیدانشجوی کارشناسی ارشد زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهوازموسیمسکرباشیدانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهوازعبدالامیرمعزیدانشیار گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهوازJournal Article20120521<span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman', serif;">In order to investigate the yield and components of safflower under plant residue treatments, nitrogen and micro element in Ahvaz, this experiment was conducted during 2010-2011 cropping season in Agriculture College of Shahid Chamran University of Ahvaz by using split plot based on Randomized Complete blocks design with three replications. </span><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman', serif;">Different values</span><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman', serif;"> of plant residues at four levels (complete residues (5 ton/ha straw), incomplete plant residues (3 ton/ha straw), burning of plant residues and elimination of the plant residues) and sub-factor </span><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman', serif;">different values</span><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman', serif;"> of nitrogen fertilizer at 3 levels (consumption of 150, 100 and 50 kg N/ha) and sub-sub-factor micro elements of spray at 2 levels (micro elements unsparing and spraying </span><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman', serif;">recommendeddose of fertilizer) was considered</span><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman', serif;">. </span><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman', serif; display: none;">Alpha</span><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman', serif;">Based on the results, a significant difference in </span><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman', serif;">grain yield, captiual per plant, grain per captiual, 1000 grain weight, and oil </span><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman', serif;">percentage was</span><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman', serif;"> showed. </span><span style="font-size: 12pt; font-family: 'Times New Roman', serif;">Maximum grain yield resulted from treatment of incomplete plant residues, 100 kg N/ha and spray of micro elements (with mean 6278.87 kg/h). Minimum grain yield resulted from burning of plant residues, 50 kg/h and micro elements (with mean 1771.48 kg/h). The highest percentage of oil was equal to 33.5% (in complete plant residues with 150 kg N/ha and spraying micro elements) but that was not significant from 31% that was obtained in incomplete plant residues with 100 kg N/ha with spraying micro elements. </span><span style="font-family: 'B Zar';" lang="FA">به منظور ارزیابی عملکرد و اجزای عملکرد گلرنگ تحت تاثیر تیمارهای بقایای گیاهی، نیتروژن و عناصر میکرو، در سال زراعی 90-1389 آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز به صورت کرتهای دو بار خرد شده با طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. مقادیر مختلف بقایای گیاهی در 4 سطح (بقایای کامل، بخشی از بقایای گیاهی، سوزاندن بقایای گیاهی و حذف بقایای گیاهی) به عنوان فاکتور اصلی و فاکتور فرعی مقادیر مختلف نیتروژن در 3 سطح (150، 100 و 50 کیلوگرم نیتروژن در هکتار از منبع اوره) و فاکتور فرعی فرعی محلولپاشی عناصر میکرو در 2 سطح (عدم محلولپاشی و محلولپاشی با دز </span><span style="font-family: 'B Zar';" lang="AR-SA">8 لیتر در هکتار از </span><span style="font-family: 'B Zar';" lang="FA">کود مایع قطره طلا) در نظر گرفته شد. بر اساس نتایج به دست آمده، عملکرد دانه، تعداد طبق در بوته، تعداد دانه در طبق، وزن هزاردانه و درصد روغن تحت تاثیر تیمارهای مختلف، اختلاف معنیداری نشان دادند. بیشترین عملکرد دانه مربوط به تیمار بخشی از بقایای گیاهی، 100 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و محلولپاشی عناصر میکرو (با میانگین 87/6278 کیلوگرم در هکتار) میباشد. به علاوه کمترین عملکرد دانه از تیمار سوزاندن بقایای گیاهی، 50 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و محلولپاشی عناصر میکرو ( با میانگین 48/1771 کیلوگرم در هکتار) حاصل شد. بالاترین درصد روغن دانه نیز برابر با 5/33 درصد مربوط به تیمار بقایای کامل، 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار همراه با محلولپاشی عناصر میکرو بود که با 0/31 درصد به دست آمده از تیمار بخشی از بقایا، 100کیلوگرم کود نیتروژندارهمراه با کود میکرو تفاوت معنیدار نبود. به طور کلی حضور بقایای گیاهی و کود نیتروژن در حد مناسب و استفاده از عناصر میکرو به صورت محلولپاشی برگی در بهبود عملکرد و اجزای عملکرد گلرنگ تاثیر مثبت داشت</span><span dir="LTR">.</span>