دانشگاه شهید چمران اهوازتولیدات گیاهی2588-543X39320161220Genetic Analysis of Grain Yield, Grain Yield Components and some Phonological Traits of Triticale Genotypes.تجزیه ژنتیکی عملکرد دانه، اجزاء عملکرد دانه و برخی صفات مرفولوژیکی و فنولوژیکی لاینهای تریتیکاله1141206010.22055/ppd.2016.12060FAاحمدنادریدانشیار، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستانJournal Article20140613<strong>Background and Objectives</strong> <br />Triticale is a crop species resulting from a plant breeder's cross between wheat (<em>Triticum</em>) and rye (<em>Secale</em>). Plant breeders originally wanted to include the combination of grain quality, productivity, and disease resistance of wheat with the vigor and hardness of rye. Triticale is mainly introduced as a crop which is more adapted under low-potential condition than the wheat and other small cereals. Triticale could be used as a feed grain. As a feed grain, triticale is already well established and of high economic importance. The aim of a triticale breeding program is mainly focused on the improvement of quantitative traits, such as grain yield, nutritional quality and plant height, as well as traits which are more difficult to improve, such as earlier maturity and improved test weight. In order to study the relationship between grain yield and its related traits and to select high yielding lines of triticale, this research was carried-out in a low-potential condition. <br /><strong>Material and Methods</strong> <br />This research was conducted in Ahvaz Agricultural Research station during 2013-2014 cropping season, with 36 lines, using α-lattice design with two replications. Fertilizers were used based on soil test results. Each line was planted in six 6-meter rows with 0.2 meter spacing in Nov.8 and irrigation was done immediately. Days from germination to heading, physiological maturity and ripening stages, and grain yield and its components were determined. Genetic variation coefficient was calculated based on GC={[(Vg-Ve)/r]/M}×100, equation in which GC, V<sub>g</sub>, V<sub>e</sub>, r and M are genetic variation coefficient, phenotype variance, variance of error, replication and mean trait, respectively. Data were analyzed using MSTATC software. <br /><strong>Results</strong> <br />Results indicated that genotypes were significantly different for all traits. Ranges of days from germination to ear emergence and physiological maturity were 89-103 and 129-141 respectively. T he highest grain yield (4790 Kg.ha<sup>-1</sup>) and grain crop growth rate (14.1 g.m<sup>-2.</sup>day<sup>-1</sup>) was belonged to line No.29. The highest genetic variation coefficients were obtained from days from germination to ear emergence (43.6%) and biological yield (36.4%). Range of mean grain yield was 1898-4652 Kg/ha and lines No,:5, 8, 15, 17, 20, 22, 23, 26 and 29 with grain yields 4494, 3748, 3820, 3777, 3757, 3717, 4007, 3780 and 4651 Kg.ha<sup>-1</sup> respectively, were selected for advanced trails. <br /><strong>Discussions</strong> <br />Regarding high similarity among grain yields with both grain growth rate (95%) and biological yield (86%) in cluster analysis and high genetic variation of the mentioned traits, the lines with both high biological yielding and grain growth rate were evaluated as the optimum genetic sources for breeding programs of triticale. Lines with both traits have capability to accumulate high amount of dry matter and to allocate a large proportion of this dry matter to grains.<strong>به</strong><strong>منظور ارزیابی لاینهای تریتیکاله برای شرایط کمبازده، این تحقیق با 36 لاین تریتیکاله در قالب طرح آلفا لاتیس انجام شد. تعداد روز از سبز شدن تا برخی مراحل فنولوژیکی و عملکرد دانه و اجزاء آن تعیین گردید. نتایج نشان داد که تفاوت لاینها برای همه صفات معنیدار بود. دامنه تغییرات تعداد روز از سبز شدن تا ظهور سنبله و رسیدگی فیزیولوژیکی بهترتیب 103-89 و 141-129 روز بود. بیشترین عملکرد دانه (4790 کیلوگرم در هکتار) و سرعت رشد محصول دانه (14/1 گرم در مترمربع در روز) به لاین 29 تعلق داشت. </strong><strong>بالاترین ضریب تنوع ژنتیکی به تعداد روز از </strong><strong>سبز شدن</strong><strong> تا ظهور سنبله (43/6 درصد) و عملکرد بیولوژیکی (36/4 درصد) تعلق داشت. </strong><strong>میانگین عملکرد دانه لاینها در دامنه4790- 1898 کیلوگرم در هکتار متغیر بود. با توجه به عملکرد دانه و میزان تشابه لاینها در تجزیه کلاستر، لاینهای 5، 8، 15، 17، 20، 22، 23، 26 و 29 بهترتیب با عملکرد دانه 4494، 3748، 3820، 3777، 3757، 3717، 4007، 3780 و 4790 کیلوگرم در هکتار به عنوان لاینهای برتر انتخاب شدند. با توجه به تشابه بالای عملکرد دانه با سرعت رشد محصول دانه (95 درصد) و عملکرد بیولوژیکی (86 درصد) در تجزیه کلاستر و ضریب تنوع ژنتیکی بالای این دو صفت، با هدف عملکرد دانه بالا، این لاینها بهعنوان یک منبع ژنتیکی مطلوب برای انتقال این صفات در برنامههای بهنژادی ارزیابی میشوند.</strong>https://plantproduction.scu.ac.ir/article_12060_9d13a147cddce0814d070a37ffc89f97.pdfدانشگاه شهید چمران اهوازتولیدات گیاهی2588-543X39319700101Assessment of Genetic Diversity of Some of Iranian Snake Melon (Cucumis melo var. flexuosus) Accessions Using Morphological Markersارزیابی تنوع ژنتیکی برخی تودههای خیارچنبر (Cucumis melo var. flexuosus) بومی ایران با استفاده از نشانگرهای مورفولوژیک15261206110.22055/ppd.2016.12061FAنرگسدسترنجیدانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس تهرانعبدالعلیشجاعیاناستادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس تهرانمحسنفلاحتیعنبراناستادیار، گروه علوم گیاهی، دانشکده زیستشناسی، دانشگاه تهران0000-0001-6215-6498سجادرشیدیمنفرداستادیار، گروه بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس تهراناعظمنیکزادقرهآغاجیاستادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجانJournal Article20150301<strong>Background and Objectives</strong> <br />Local accessions have developed traits that may improve their ability to adapt to local invironmental conditions. These accessions may contain genes responsible for resistance to drought, salinity, pathogens and pests. Iran is assumed to be part of diversity centers of <em>Cucumis melo</em> var. <em>flexuosus</em>. Because of high economic and horticultural importance and lack of comprehensive genetic studies, it is necessary to conduct genetic studies on local accessions. <br /><strong>Material and Methods</strong> <br />Seeds from 12 <em>Flexuosus</em> accessions were collected from different parts of Iran. A randomized block design was used to measure 61 qualitative and quantitative traits suggested by international plant genetic resources institute (IPGRI). Analysis of variance was performed on quantitative traits to compare accessions. The relationship between traits was accessed using Pearson correlation. Cluster analysis was carried out by UPGMA method and Euclidean’s coefficient. <br /><strong>Results</strong> <br />The results revealed considerable diversity among snake melon accessions in many of the traits. Most of the traits were positively and negatively correlated. Factor analysis showed three important factors accounting for 84.3 percent of the total variation among traits. First to third factor assigned 36.5, 32.0 and 15.8 percent of total variation, respectively. These factors were regarded as photosynthesis, genetic and yield, respectively. Furthermore, cluster analysis grouped <em>flexsuosus</em> accessions into four main groups. <br /><strong>Discussions</strong> <br />This research showed that grouping of accessions based on morphological markers,was not consistent with the geographical distribution of genetic distances, and accessions that were close were not necessarily close together geographically. This research also showed Iranian <em>Flexuous</em> germplasm is rich in genetic diversity and could have an important role to improve modern melon breeding. <br /> <br /> <br /> <strong>تودههای بومی به سبب سازگاری به شرایط محیطی، ژرمپلاسم غنی از ژنهای مطلوب مربوط به تنشهای زیستی و غیرزیستی به حساب میآیند. ایران یکی از مراکز تنوع خیارچنبر است و با توجه به اهمیت اقتصادی این گیاه و همچنین توجه کمی که به این گیاه معطوف شده است، لازم است که مطالعات ژنتیکی در مورد تودههای محلی این گیاه صورت گیرد. در این تحقیق، 12 تودهی خیارچنبر از نقاط مختلف ایران جمعآوری شدند. این تودهها از نظر 40 صفت کیفی و 21 صفت کمی بر اساس توصیفنامهی مؤسسهی بینالمللی منابع ژنتیک </strong><strong>(IPGRI)</strong><strong> در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی مورد ارزیابی قرار گرفتند. مقایسه میانگین بین تودهها از نظر صفات کیفی، کمی و ارزیابی ارتباط بین آنها با استفاده از نرمافزار </strong><strong>SAS</strong><strong> صورت گرفت. نتایج نشان داد که تودههای خیارچنبر بومی ایران در بسیاری از صفات، از تنوع بالایی برخوردار هستند و در اکثر صفات مربوط به میوه، همبستگی مثبت یا منفی نشان دادند. علاوه بر آن، تجزیهی خوشهای با استفاده از روش </strong><strong>UPGMA</strong><strong> بر اساس ضریب تشابه اقلیدسی، تودهها را در چهار گروه متفاوت قرار داد. </strong><strong>نتایج این پژوهش نشان داد که خیارچنبرهای بومی ایران از نظر تنوع ژنتیک غنی هستند و میتوانند نقش مهمی در برنامههای نوین بهنژادی خربزهئیان داشته باشند</strong><strong>.</strong>https://plantproduction.scu.ac.ir/article_12061_34ba6121ff993c45a9a76c3f9c26dd74.pdfدانشگاه شهید چمران اهوازتولیدات گیاهی2588-543X39320160319Effects of Harvesting Time and Fruit Size on Physical and Biochemical Properties of Pomegranate Fruit cv. ‘Rabab Neiriz’ in Ghalletol-Baghmalakاثر زمان برداشت و اندازه میوه بر ویژگیهای فیزیکی و بیوشیمیایی میوه انار (Punica granatum) رقم رباب نیریز در قلعهتل باغملک27381206510.22055/ppd.2016.12065FAفاطمهرشنو نژاددانشجوی کارشناس ارشد علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهوازنورالهمعلمیاستاد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز0000-0002-9701-5238سید محمد حسنمرتضویدانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهوازJournal Article20150116<strong>Background and Objectives</strong> <br />Pomegranate (<em>Punica granatum</em>) is a nonclimacteric fruit rcent respectively. In general, the results of the present study confirmed that the medium fruit size at the third harvesting time has a better quality as compared to other sizes and harvesting times. <br /> <br /> <strong>انار میوهای نافرازگراست و برای داشتن بهترین عطر و طعم باید در مرحله رسیدگی کامل برداشت شود. به همین منظور آزمایشی جهت بررسی اثر زمان برداشت و اندازه میوه برای تعیین بهترین تاریخ برداشت و دستیابی به انار با کیفیت خوب در منطقه قلعهتل باغمک (استان خوزستان) انجام گردید. در این آزمایش، در سه مرحله (15 مهرماه، 1 آبانماه و 15 آبانماه) میوههای انار برداشت و به سه اندازه بزرگ، متوسط و کوچک تقسیم شدند. نتایج حاصله نشان داد زمان برداشت و اندازه میوه بر وزن میوه، حجم میوه، میزان آنتوسیانین، میزان ویتامین ث، اسیدیته قابل تیتراسیون، مواد جامد محلول، نسبت مواد جامد محلول به اسیدتیه قابل تیتر، میزان فعالیت آنتیاکسیدانی و محتوای مواد فنولی میوه انار رقم رباب نیریز اثر معنیداری داشت. میزان مواد جامد محلول در برداشت سوم، 16/16 درصد بود و بین میوههای متوسط و کوچک تفاوت معنیداری مشاهده نشد. میزان اسیدیته قابل تیتراسیون، نسبت مواد جامد محلول به اسید در برداشت سوم بهترتیب 1/04 و 16/2 درصد بود. در مجموع نتایج بهدست آمده بیانگر این است که میوههای متوسط برداشت سوم (اواسط آبانماه) کیفیت بهتری نسبت به میوههای سایر برداشتها داشتند.</strong>https://plantproduction.scu.ac.ir/article_12065_f0eb5e643f54b157ec260a6479b59c79.pdfدانشگاه شهید چمران اهوازتولیدات گیاهی2588-543X39320161220Genetic Diversity Mulberry Genotypes of Iran by Using Morphologicalبررسی تنوع ژنتیکی ژنوتیپهای توت ایران با استفاده از خصوصیات مورفولوژیکی39501233210.22055/ppd.2016.12332FAمهشیدفخرایی لاهیجیمربی پژوهشی مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، بخش سبزی و صیفیرمضانعلیتبارمجریان بخش ژنتیک مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال بذر کرج در استانهای ایرانمحمدسرسیفیمجریان بخش ژنتیک مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال بذر کرج در استانهای ایراناسداللهفتحیمجریان بخش ژنتیک مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال بذر کرج در استانهای ایرانغلامرضاعبادوزمجریان بخش ژنتیک مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال بذر کرج در استانهای ایرانمریمحاجحسنیمجریان بخش ژنتیک مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال بذر کرج در استانهای ایرانعلیفرهادیمجریان بخش ژنتیک مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال بذر کرج در استانهای ایرانغلامرضاخاکیزادمجریان بخش ژنتیک مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال بذر کرج در استانهای ایرانضرغامعزیزیمجریان بخش ژنتیک مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال بذر کرج در استانهای ایرانبصیرصمدیمجریان بخش ژنتیک مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال بذر کرج در استانهای ایرانمجیدرضاکیانیمجریان بخش ژنتیک مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال بذر کرج در استانهای ایرانعباسمیرآخورلیمجریان بخش ژنتیک مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال بذر کرج در استانهای ایرانناصرفرومدیمجریان بخش ژنتیک مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال بذر کرج در استانهای ایرانجوادمظفریمجریان بخش ژنتیک مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال بذر کرج در استانهای ایرانرامینرافضیمجریان بخش ژنتیک مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال بذر کرج در استانهای ایرانJournal Article20150209<strong>Background and Objectives</strong> <br />Mulberry (<em>Morus </em>spp.) is a tree of the family of Moraceae. There are 24 species of Morus and one subspecies, with 100 known varieties. The various methods used in classification of <em>Morus </em>were mainly based on the conventional systematic studies and agronomic characters. Despite the widespread genetic diversity in Iranian mulberry tree, so far, the identification of these trees has not been selection, introduction and cultivation. In order to identify mulberry trees during 1387-1392, they were collected from different provinces (Tehran, Mazandaran, Kurdistan, Markazi, Khuzestan, Fars, West Azarbaijan, Isfahan, Hamedan, Khorasan, South Khorasan, Semnan, Ardabil, Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad, East Azerbaijan) according to the IPGRI (International Institute for genetic reserves). The aim of this study was evaluation of genetic diversity and mulberry clustering genotypes, on the basis and quantitative characteristics and to determine the genetic distance between them. <br /><strong>Material and Methods</strong> <br />Mulberry trees are widely distributed in Iran. After reviewing the population of mulberry according to descriptor of IGPRI throughout the country, 118 specimens of mulberry from genotypes were selected and they were evaluated for their morphological characteristics. Some of these characters are quantitative and some others were measured and recorded based on coding UPOV. After collecting the data, descriptive statistics were extracted and analyzed. With the assumption of variance analysis distinguished genotypes into treatment and regions within each area as replication, design used nested. Mean comparison of quantitative traits LSD. <br /><strong>Results</strong> <br />The result of ANOVA showed average comparison of genotypes investigated difference was significant for all studied characteristics: the leaf margin, petiole length, flower diameter, which represent the coefficients of variation that were higher diversity among genotypes investigated. Therefore, there is the possibility of selecting genotypes for different values of an attribute. The characteristics that have high coefficients of variation are more diverse than the character coefficient with low variations. <br /><strong>Discussions</strong> <br />Analysis of simple correlation coefficients showed a significant positive correlation during the harvest time of fruit ripening r<sub>=</sub>0.82, the shape of inflorescence at the time of fruit ripening r<sub>=</sub>0.71, shape of inflorescence at the time of fruit ripening r<sub>=</sub>0.71 at 1% level. Brix with the shape by time of fruit ripening r<sub>=</sub>0.60 Brix of fruit shape r<sub>=</sub>0.28 fresh weight at the time of ripening r<sub>=</sub>0.81, significant positive correlations were calculated at 5% level. The results of mulberries ripen over an extended period of time unlike many other fruits. Using cluster analysis to the “Ward” based on morphological characterization at a distance of 15; genotypes were divided in three main groups. In order to determine the most important morphological characters to differentiate among the population of principal component analysis was used (PCA).The first components to 0.65 percent of total respectively. Overall, the results showed that great morphological variation among the plants population. <br /><strong><em> </em></strong><strong>هدف از</strong><strong>این پژوهش ارزیابی تنوع ژنتیکی و گروه</strong><strong>بندی ژنوتیپهای توت براساس صفات کمی و کیفی و تعیین فاصله ژنتیکی بین آنها بود. طرح مورد استفاده، آشیانهای بود</strong><strong>ه و</strong><strong>ارزیابی درختان توت از استانهای مختلف ایران طبق دستورالعمل </strong>IPGRI<strong> انجام شد. نتایج تجزیه واریانس و مقایسه میانگین صفات نشان داد که ژنوتیپ</strong><strong>های مورد بررسی از نظر کلیه صفات مورد مطالعه با یکدیگر دارای تفاوت معنی</strong><strong>دار بودند. صفات شامل: شکل حاشیه برگ، طول دمبرگ، قطر شانون و قطر گل که نشان</strong><strong>دهنده ضرایب تغییرات، دارای تنوع بالاتری بین ژنوتیپ</strong><strong>های مورد بررسی بودند. نتایج تجزیه ضرایب همبستگی ساده بین صفات اندازه</strong><strong>گیری شده نشان</strong><strong>دهنده وجود همبستگی مثبت و معنی</strong><strong>دار بین طول مدت برداشت در زمان رسیدن میوه 0/82+=</strong>r<strong> ، شکل گل</strong><strong>آذین با زمان رسیدن میوه 0/71+=</strong>r<strong>(در سطح 1 درصد)، بین شکل گل</strong><strong>آذین با طول مدت برداشت 0/60+=</strong>r<strong>، بریکس بازمان رسیدن میوه 0/54+=</strong>r<strong>، بریکس با شکل میوه 0/28+=</strong>r<strong>، وزن تر میوه با زمان رسیدن میوه 0/81+=</strong>r<strong>، وزن</strong><strong> تر میوه با طول مدت برداشت 0/68+=</strong>r<strong> همبستگی مثبت معنی</strong><strong>دار در سطح 5 درصد محاسبه شد که نشان</strong><strong>دهنده این مطلب است میوه</strong><strong>های توت که تقریباً همزمان نمی</strong><strong>رسند و در مدت زمان طولانی بر خلاف سایر میوه</strong><strong>ها که با هم میرسند قابل برداشت هستند، با استفاده از تجزیه کلاستر به روش "وارد" نمونهها بر اساس خصوصیات مورفو لوژیکی در فاصله 15، ژنوتیپهای استانها در سه گروه اصلی قرار گرفتند. به</strong><strong>منظور تعیین مهم</strong><strong>ترین صفات مورفولوژیک در ایجاد تمایز بین جمعیت از تجزیه به مولفههای اصلی (</strong><strong>PCA</strong><strong>)</strong> <strong>استفاده گردید. سه مؤلفه اول 0/65 درصد از کل تنوع موجود را به خود اختصاص دادند. به</strong><strong>طورکلی از نتایج این تحقیق میتوان وجود تنوع به</strong><strong>ویژه درون جمعیتی در صفات مورفولوژیک را استنتاج نمود.</strong>https://plantproduction.scu.ac.ir/article_12332_13059b556bf46d6cf11d0bdde2b8c914.pdfدانشگاه شهید چمران اهوازتولیدات گیاهی2588-543X39320161220Effect of Plant Growth Promoting Rhizobacteria (PGPR) in Yield and Yield Components of Corn Hybrid (540) under Water Stress Conditionتأثیر باکتریهای محرک رشد بر عملکرد و اجزای عملکرد ذرت هیبرید 540 در شرایط تنش رطوبتی51641204910.22055/ppd.2016.12049FAسید محمدرضااحتشامیاستادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلانمهدیرمضانیدانشجوی دکتری زراعت دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلانJournal Article20150816<strong>Background and Objectives</strong> <br />Maize is the most important grain crop that has great economic importance and is grown worldwide. The largest areas under maize in Iran are in the regions with semidry and dry climates. Bio-fertilizers differ from chemical and organic fertilizers in the sense that they are cultures of special bacteria which do not directly supply any nutrients to crops. The phenomena of fixation and precipitation of P in soil caused a low efficiency of soluble P fertilizers such as superphosphate. The studies on the application of biofertilizers as replacements or supplements to mineral nutrients in the crop production show economic and ecological justification of their broad practical application and commercialisation of biofertilizers. Given the importance of water and fertilizer in agriculture, research leading to improvements in water efficiency and the use of chemical fertilizers is essential. <br /><strong>Material and Methods</strong> <br />In order to investigate the effect of growth promoting bacteria and different levels of phosphorus chemical fertilizer on grain yield and yield components of corn hybrid (540) under humidity different regimes, an experiment was conducted as Line source based on a randomized complete block design with three replications in Agricultural Education Center of Shahid Naseri in Karaj during 2012 and 2013. Line source was applied to four levels of irrigation (not stress, mild stress, moderate stress, severe stress). Phosphorus factor was in five levels including the application of 100% triple super phosphate fertilizer and without biofertilizer, 75% recommended chemical fertilizers with biofertilizer, 50% recommended chemical fertilizers with biofertilizer, 25% recommended chemical fertilizers with biofertilizer, biofertilizer and without chemical fertilizers, too. <br /><strong>Results</strong> <br />The results of the experiment showed the significant effect of fertilizer treatments on all traits both in the first and second years. In comparison, the effect of different levels of phosphorus fertilizers was investigated by the application of 100% phosphorus fertilizer and without inoculation it had the highest grain yield under non-stress conditions, while with increasing of stress intensity, grain yield in 75% recommended chemical fertilizers with biofertilizer treatment under mild stress, moderate stress and severe stress conditions was 2.1%, 5.5% and 35.8 % higher than the same treatment in similar circumstances, respectively. <br /><strong>Discussions</strong> <br />The result of the experiment showed that the use of plant growth promoting bacteria with a good percentage of the phosphorus chemical fertilizer, while increasing the efficiency of chemical fertilizers and soil conservation, improved grain yield under water stress conditions. The positive effect of bio-fertilizer may also be due to optimum soil pH which facilities maximum utilization of applied micronutrients to crops. Also, use of Biosuper biofertilizer had positive effects on all traits. <br /> <strong>بهمنظور بررسی تأثیر باکتریهای محرک رشد و سطوح مختلف کود شیمیایی فسفر بر عملکرد و اجزاء عملکرد دانه ذرت هیبرید 540 تحت رژیمهای مختلف رطوبتی، آزمایشی به صورت کرتهای نواری در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مرکز آموزش کشاورزی شهید ناصری کرج در دو سال زراعی 92-1391 و 93-1392 اجرا شد. با اجرای سیستم آبیاری تک شاخه 4 سطح آبیاری (بدون تنش، تنش ملایم، تنش متوسط، تنش شدید) اعمال شد. عامل فسفر نیز در 5 سطح شامل 100 درصد کود شیمیایی سوپرفسفاتتریپل و بدون کود زیستی، 75 درصد کود شیمیایی همراه با کود زیستی،50 درصد کود شیمیایی همراه با کود زیستی، 25 درصد کود شیمیایی همراه با کود زیستی، کود زیستی و بدون کود شیمیایی بود. نتایج آزمایش حاکی از معنیدار بودن تیمار کودی در تمامی صفات مورد مطالعه در سال اول و دوم بود. در مقایسه اثر سطوح مختلف کود فسفر مشخص گردید که در شرایط بدون تنش، تیمار بدون تلقیح با باکتری و 100 درصد کود فسفر مورد نیاز، بالاترین میزان عملکرد دانه را نشان داد، درحالیکه با افزایش میزان تنش، میزان عملکرد دانه برای تیمار تلقیح با باکتری و 75 درصد کود فسفر مورد نیاز بهترتیب در شرایط تنش کم، تنش متوسط و تنش شدید به میزان 2/1 درصد، 5/5 درصد و 35/8 درصد بیشتر از تیمار مذکور در شرایط مشابه بود. استفاده از باکتریهای محرک رشد به همراه درصد مناسبی از کود شیمیایی فسفر ضمن افزایش کارایی کود شیمیایی و حفاظت از خاک، موجب افزایش میزان عملکرد دانه در شرایط تنش آبی میگردد.</strong>https://plantproduction.scu.ac.ir/article_12049_5b40b2ca1c2740310482643b10d94fee.pdfدانشگاه شهید چمران اهوازتولیدات گیاهی2588-543X39320161220Allelopathic Effect of Aqueous and Methanol Extract of Ferula Foetida
on Tomato (Lycopersicun escolentum) Seed Germinationاثرات دگرآسیبی عصارههای آبی و الکلی برگ گیاه کما (Ferula foetida) بر جوانهزنی بذورگوجهفرنگی (Lycopersicun esculentum)65761233310.22055/ppd.2016.12333FAقدیرطاهریاستادیار، گروه زیستشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی نیشابورJournal Article20140720<strong>Background and Objectives</strong> <br />Allelopaty is regarded as a natural protecting strategy involving plant secoundary metabolites that influence the growth and development of surrounding biological system. Determining the mode of action of secondary metabolites as allelochemicals is one of the challenging aspects in allelopathic research. Today, allelochemicals have been proposed to cause oxidative stress in some of neighbor plants and inhibited their cell proliferation; however, its mechanism of action remains unexplored. The aim of the present study was to investigate the phytotoxic effect of leaf aqueous and methanol extract of <em>Ferula foetida</em> on physiological and biochemical processes during germination of tomato seeds. <br /><strong>Material and Methods</strong> <br />Effects of allelochemicals extracted from <em>Ferula foetida</em> on tomato (<em>Lycopersicun escolentum</em>) seed germination were investigated. For these purposes, a factorial experiment was conducted in a completely randomized design with four replications in plant physiology laboratory of Islamic Azad University, Neyshabur Branch. The first factor included allelopatic materials in three levels including 10% aqueous and methanolic extract of <em>Ferula</em><em> foetida</em>(gathered in early vegetative growth period), and control and the second factor was time of sampling in 5 levels including sampling in 24,48,72,96 and 120 hours after imbibition. <br /><strong>Results</strong> <br />The results showed that tomato seed viability, Malondialdehyde (MDA) content, hydrogen peroxide and antioxidative enzyme activity such as Superoxide dismutase (SOD), Catalase (CAT), Ascorbate peroxidase (APX) and Polyphenol oxidase (PPO) were significantly affected by treatment. In the earliest time of imbibition, both aqueous and methanol extracts, the activity of APX of tomato seed was the lowest, while the PPO showed the highest activity. The highest loss of seed viability, H<sub>2</sub>O<sub>2</sub> and MDA, was in the seed treated with aqueous extract after 120 h, and the highest activity of antioxidative enzymes was in 72 h after exposure to water extract phytotoxins. <br /><strong>Discussions</strong> <br />Our results showed that despite the activation of the antioxidant system by <em>Ferula foetida</em> phytotoxic, reactive oxygen species accumulation caused cellular damage which resulted in decrease of gradual loss of tomato’s seed viability. In addition, this study demonstrated that aqueus and alcholic extraction materials from <em>Ferula</em><em> foetida</em> exhibited cosiderable allelochemical potential. Therfore, this compound could be utilized to generate a new generation of herbicidees that are more ecologically friendly. <br /> <strong>هدف این تحقیق مطالعه اثرات دگرآسیبی عصارههای آبی و الکلی برگهای گیاه کما، جمعآوری شده در مراحل اولیه رشد رویشی بر واکنشهای فیزیولوژیک و بیوشیمیایی در حین جوانهزنی بذور گوجهفرنگی بود. </strong><strong>بدین منظورآزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار در آزمایشگاه فیزیولوژی گیاهی دانشگاه آزاد اسلامی واحد نیشابور انجام شد. مواد آللوپاتیک در سه سطح شامل عصارهآبی و الکلی برگهای روزت مرحله رویشی گیاه کمای بینالودی با غلظت 10 درصد </strong><strong>و شاهد و زمانهای نمونهگیری در پنج سطح شامل 24، 48، 72، 96، 120 ساعت پس از آبنوشی و اعمال تیمارها اجرا شد</strong><strong>. </strong><strong>نتایج بیانگر آن است که قابلیت حیات بذور گوجهفرنگی، مقدار مالوندیآلدئید، مقدار پراکسید هیدروژن و مقدار فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز و آنزیم پلیفنل اکسیداز تحت تأثیر تیمارهای مختلف، اختلاف معنیداری نشان دادند. کمترین مقدار فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز در زمانهای اول آبنوشی بذور با آب مقطر، در عصاره آبی و عصاره الکلی مشاهده شد، در حالیکه فعالیت پلیفنل اکسیداز در بالاترین مقدار بود. بیشترین زوال حیات گیاهچههای بذری، پراکسید هیدروژن و مالوندیآلدئید در بذور تیمار شده با عصاره آبی و پس از 120 ساعت و بیشترین فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیداسیونی بعد از 72 ساعت از شروع آزمایش اندازهگیری شد. دادههای این تحقیق نشان داد که علیرغم فعال شدن سیستم آنتیاکسیدانی تحت تأثیر مواد دگرآسیبی کما، افزایش مقدار اکسیژنهای فعال باعث بروز صدمه به سلولهای هدف در گوجهفرنگی و کاهش تدریجی قابلیت حیات بذور آن شد.</strong>https://plantproduction.scu.ac.ir/article_12333_9157aeabeb56b38be1c677fbe92fce59.pdfدانشگاه شهید چمران اهوازتولیدات گیاهی2588-543X39320161220Summer-Pruning and Preharvest Calcium Chloride Sprays Affect Storability in Kiwifruit cv. Haywardتأثیر هرس تابستانه و محلولپاشی کلرید کلسیم قبل از برداشت بر انبارمانی میوه کیوی (رقم هایوارد)77901233410.22055/ppd.2016.12334FAزهرهنظریدانشآموخته کارشناسی ارشد علوم باغبانیخدایارهمتیدانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده تولیدات گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانولیربیعیدانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان0000-0003-4319-4223مهدیعلیزادهدانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده تولیدات گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان0000-0001-5358-313Xیزدان قلیخزاییپولکارشناس ارشد، مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان چالوس (محقق کیوی)Journal Article20140911<strong>Background and objectives</strong> <br />Kiwifruit is a good source of natural antioxidant substances, in particular vitamin C. The studies on kiwifruit post harvest handling and storability would be helpful in marketability of high quality fruits and indeed it would be beneficial to our country’s economy. In order to examine the effects of summer pruning combined with calcium chloride spray and duration of storage on some quality features of kiwifruit, the present research was undertaken as a complete block design in factorial arrangement with four replications. <br /><strong>Materials and methods</strong> <br />The project was conducted during 2008-9 in a commercial orchard in Chalos, Iran. The CaCl<sub>2</sub> was applied in four concentrations (0, 0.5, 1.0 and 1.5 %) and pruning was carried out in four levels including no pruning, leaving 2, 4, 8 leaves after the last fruit. Storage period included four levels between two to six months. <br /><strong>Result</strong> <br />It was found that, summer pruning could increase calcium content of pulp. The total soluble solids decreased by pruning treatments but no significant changes were recorded for other quantitative traits. Calcium chloride applications significantly enhanced calcium content of pulp section (p<0.001). Furthermore, the interaction of calcium chloride and time may significantly influence firmness, vitamin C content, pH, total acidity and total soluble solids. Maximum total acidity (1.118 g/100 ml), vitamin C content (60.111 mg/100 ml) was observed following spraying 1% CaCl2. Also, the lowest pH (3.445) and total soluble solids (12.7%) and maximum firmness (1.475) were recorded following application of 1.5% CaCl<sub>2</sub>, six months after storage. <br /><strong>Discussions</strong> <br />The results showed that the treatments had a significant effect on some traits and summer pruning improves fruit calcium's. Absolute increasing on fruit calcium density means sprayed calcium can penetrate in fruit epiderm and it can be because of weakness in cell membrane during development that can simplify calcium penetration. Also, summer pruning can increase fruit quality and improving antioxidant system and vitamin C by effect on light and air circulate in tree canopy and can increase calcium density in fruit texture by enhancing transpiration in fruits, because cutting the end part of developing shoots make reduction in competition between element absorption especially calcium element and make it flowed to set fruit. <br /> <br /> <br /> <strong>بهمنظور بررسی اثر هرس تابستانه و محلولپاشی کلرید کلسیم و زمان انبارداری بر برخی صفات کیفی کیوی فروت، آزمایشی بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار در سال 90- 1389 در باغی خصوصی در شهرستان چالوس به اجرا درآمد. فاکتورها شامل:کلرید کلسیم در چهار سطح (0، <strong>0/5</strong>، 1 </strong><strong>و 1/5 درصد) و هرس تابستانه در چهار سطح (بدون هرس و باقی گذاشتن 2، 4 و 8 برگ پس از آخرین میوه) و زمان نگهداری در سردخانه درچهار سطح دو الی شش ماه بود.</strong><strong>نتایج نشان داد که هرس میزان کلسیم گوشت میوه را افزایش و میزان مواد جامد محلول را کاهش و بر دیگر صفات کمیتأثیر معنیداری نداشت. محلولپاشی کلرید کلسیم بر میزان گوشت میوه در سطح 1 درصد معنیدار گردید. اثر متقابل تأثیر کلرید کلسیم و زمان بر میزان سفتی، مواد جامد محلول، ویتامین ث و </strong><strong>pH</strong><strong> معنیدار بوده بهطوریکه حداکثر اسید (1/118 گرم در صد میلیلیتر) و ویتامین ث (111/60 میلیگرم در صد میلیلیتر) با غلظت یک درصد وکمترین </strong><strong>pH</strong><strong> (3/445) و مواد جامد محلول (12/7 درصد) و حداکثر میزان سفتی گوشت (1/475 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع)، با غلظت 1/5 درصد در پایان شش ماه انبارداری ایجاد شده بود.</strong>https://plantproduction.scu.ac.ir/article_12334_f4e4055bdb4d110c0fe02a6495c1bae9.pdfدانشگاه شهید چمران اهوازتولیدات گیاهی2588-543X39320161220Evaluation of Culture Media Including Vermicompost, Compost and Manure under Drought Stress in Iranian Petunia (Petunia hybrida)ارزیابی اثر بسترهای کشت حاوی ورمیکمپوست، کمپوست و کود دامی تحت شرایط تنش خشکی در گیاه اطلسی ایرانی (.Petunia spp)911001233510.22055/ppd.2016.12335FAمرتضیگلدانیدانشیار، گروه زراعت، دانشگاه فردوسی مشهد0000-0002-2547-8014مریمکمالیدانشجوی دکتری گروه باغبانی دانشگاه فردوسی مشهدJournal Article20150117<strong>Background and Objectives</strong> <br />Organic fertilizers are derived from animal matter, human excreta or vegetable matter. (e.g. compost, manure). Organic fertilizers are carbon-based compounds that increase the productivity and growth quality of plants. Organic fertilizers preserve food cycle; reduce pollution and remediation of soil physicochemical properties and stabilization of plants in soil. Use of these organic fertilizers ensures that the food items produced are free of harmful chemicals. As a result, the end consumers who eat these organic products are less prone to diseases such as cancer. In addition to the on-farm production possibilities of organic fertilizers, organic fertilizers help in maintaining the soil structure and increasing its nutrient-holding capacity. Organic fertilizers are easily bio-degradable and do not cause environmental pollution. On the other hand, chemical fertilizers contaminate both the land and water, which is a major cause of diseases for human beings and is the force behind the extinction of a number of plant, animal, and insect species. <br /><strong>Material and Methods</strong> <br />In order to investigate the effect of organic fertilizers (vermicompost, compost and manure) on morpho physiological characteristics of <em>Petunia hybrida</em> an experiment based on a completely randomized design with three replications was conducted at the Ferdowsi University of Mashhad.Irrigation treatments consisted of three levels (100 % of field capacity by irrigation at a rate of 360 cc (D<sub>1</sub>), 50% of field capacity by as much as 180 cc (D<sub>2</sub>) and 25 % of field capacity by as much as 90 cc (D<sub>3</sub> )), and four fertilizer treatments (control, compost, vermicompost and manure). Some traits such as stem fresh weight leave fresh weight, flower fresh weight, length, diameter and number of flowers, SPAD index, leaf area, relative water content and membrane stability index were measured. <br /><strong>Results</strong> <br />The results showed that effects of the treatments on traits such as flower fresh weight, length, diameter and number of flowers, SPAD index, relative water content and membrane stability index were significant at 1% level. The interaction of two factors on traits such as stem and flower fresh weight, flower number, leaf area, leaf fluorescence, relative water content and membrane stability index was significant. Thus the weight of a single flower per plant increased with the application of vermicompost fertilizers, compost and manure, respectively, 16/26, 65/9 and 40/8% over control at 100% capacity. Irrigation with treated manure at 25% field capacity (D3) increased length of flower over 14% compared to control. In 50% of field capacity (D2) with vermicompost in the context of the membrane stability index was 62% which, compared to control treatments at the same level of irrigation, was increased by 67%. Use of manure and vermicompost seems to improve adverse effects of drought stress. <br /><strong>Discussions</strong> <br />Manure and vermicompost improves soil aeration, enriches soil with micro-organisms (adding enzymes such as phosphatase and cellulase), Enhances germination, plant growth, and crop yield and also improves water holding capacity.<strong>به</strong><strong>منظور بررسی اثر کودهای آلی بر جبران خسارت ناشی از تنش خشکی بر صفات موروفولوژیک و فیزیولوژیک توده اطلسی ایرانی آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح آبیاری، (آبیاری بر اساس 100 درصد ظرفیت زراعی به میزان 360 سیسی (</strong><strong>D<sub>1</sub></strong><strong>)، 50 درصد ظرفیت زراعی به میزان 180 سیسی (</strong><strong>D<sub>2</sub></strong><strong>) و 25 درصد ظرفیت زراعی به میزان 90 سیسی (</strong><strong>D<sub>3</sub></strong><strong>)) و 4 تیمار بستر کاشت (شاهد، کمپوست، ورمیکمپوست و دامی) بود. نتایج نشان داد اثر ساده استفاده از تیمارهای کودی بر صفات وزن تر گل، طول، قطر و تعداد گل، محتوای رطوبت نسبی و شاخص پایداری غشاء معنیدار است. برهمکنش دو عامل مورد بررسی نیز بر صفات وزن تر ساقه و گل، تعداد و طول گل، سطح برگ، حداکثر عملکرد کوانتومی فتوسیستم </strong><strong>II</strong><strong>، محتوای رطوبت نسبی و شاخص پایداری غشا معنیدار شد. تیمار دامی در شرایط آبیاری با 25 درصد ظرفیت زراعی (</strong><strong>D<sub>3</sub></strong><strong>) طول گل را نسبت به شاهد 14 درصد افزایش داد و در 50 درصد ظرفیت زراعی (</strong><strong>D<sub>2</sub></strong><strong>) میزان پایداری غشاء در بستر دارای کود ورمیکمپوست 62 درصد بود که نسبت به شاهد تیمارهای کودی در همین سطح از آبیاری، 67 درصد افزایش داشت. به نظر میرسد اسفاده از کودهای دامی و ورمیکمپوست در بهبود اثرات سوء ناشی از کم آبیاری مؤثر باشند.</strong>https://plantproduction.scu.ac.ir/article_12335_b925dcff7836f74f5a452b0cb193d4da.pdfدانشگاه شهید چمران اهوازتولیدات گیاهی2588-543X39320161220Increasing the Expression of Genes Chavicol O-Methyl Teransferase and Cinnamate 4-Hydroxilase under Methyl Jasmonate Treatment in Medicinal Plant Basil (Ocimum basilicum L.)افزایش بیان ژنهای چاویکول O-متیل ترنسفراز و سینامات 4-هیدروکسیلاز تحت تأثیر متیل جاسمونات در گیاه دارویی ریحان (.Ocimum basilicum L)1011121196110.22055/ppd.2016.11961FAلیلاحسنیدانشجوی کارشناسی ارشد، گروه اصلاح و بیوتکنولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیهبابکعبدالهی مندولکانیدانشیار، گروه اصلاح و بیوتکنولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیهرضادرویش زادهاستاد، گروه اصلاح و بیوتکنولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه0000-0001-5991-4411عباسحسنیاستاد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیهJournal Article20150620<strong>Background and Objectives</strong> <br />Basil is a rich source of phenylpropanoids and enzymes Chavicol o-methyl transferase and cinnamate 4-hydroxylase are involved in the biosynthesis of these compounds. <br /><strong>Material and Methods</strong> <br />A completely randomized design with three replications was conducted in greenhouse to assess the effect of methyl jasmonate on the expression of the genes encoding CVOMT and C<sub>4</sub>H enzymes. Methyl jasmonate with concentrations of 0, 0.1 and 0.5 mM was sprayed on healthy plant leaves in flowering stage. Plant leaves were sampled at 0, 24, 48 and 72 hours after spraying. Relative expression of the genes was determined by real time PCR. Methyl jasmonate concentrations and sampling times were considered as main and sub-plots, respectively, and analysis of variance was performed in a split plot in time design. <br /><strong>Results</strong> <br />Based on the results of variance analysis and mean comparison tests, the highest expression of the CVOMT gene was achieved in a concentration of 0.5 mM methyl jasmonate at 48 hours after spraying (p≤0.01). The expression of the C<sub>4</sub>H gene was significantly (p≤0.05) affected by the methyl jasmonate concentrations and sampling times. The maximum expression of this gene was obtained in 0.1 mM concentration of methyl jasmonate. Also, the expression of C<sub>4</sub>H gene was reached its peak 48 hours after spraying. <br /><strong>Discussions</strong> <br />Methyl jasmonate with concentrations of 0.1 and 0.5 mM methyl jasmonate lead to significant increase in the expression of the genes encoding CVOMT and C<sub>4</sub>H enzymes which could probably increase the production of phenylpropanoids such as chavicol and methyl chavicol. <br /> <br /> <br /> <br /><strong><em> </em></strong><strong>اسانس ریحان سرشار از ترکیبات فنیل پروپانوئیدی بوده و آنزیم چاویکول </strong><strong>O</strong><strong>-متیل ترنسفراز (</strong><strong>CVOMT</strong><strong>) و سینامات 4-هیدروکسیلاز (</strong><strong>C<sub>4</sub>H</strong><strong>) از آنزیمهای مؤثر در تولید این ترکیبات میباشد. بهمنظور بررسی تاثیر متیل جاسمونات بهعنوان محرک بر میزان بیان ژنهای کدکننده این دو آنزیم، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در گلخانه اجرا شد. محلولپاشی متیل جاسمونات با سه غلظت صفر، 0/1 و 0/5 میلی مولار در مرحله گلدهی کامل بر روی برگهای گیاهان سالم انجام گرفت. نمونههای برگی صفر، 24، 48 و 72 ساعت پس از محلولپاشی برداشت و میزان بیان نسبی ژنها با </strong><strong>Real time PCR</strong><strong> بررسی شد. تجزیه واریانس دادهها با در نظر گرفتن غلظت متیل جاسمونات بهعنوان عامل اصلی و زمان بهعنوان عامل فرعی بهصورت طرح اسپیلیت پلات در زمان انجام شد. بر اساس نتایج تجزیه واریانس و مقایسه میانگین دادهها، بیشترین میزان بیان نسبی ژن </strong><strong>CVOMT</strong><strong> در غلظت 0/5 میلی مولار و زمان 48 ساعت بعد از محلولپاشی حاصل شد </strong><strong>(p≤0.01)</strong><strong>. اثر غلظتهای مختلف متیل جاسمونات و زمان بعد از محلولپاشی بر میزان بیان نسبی ژن </strong><strong>C<sub>4</sub>H</strong><strong> معنیدار بود </strong><strong>(p≤0.05)</strong><strong>. بیشترین میزان بیان نسبی این ژن در غلظت 0/1 میلی مولار بود. همچنین میزان بیان نسبی این ژن 48 ساعت بعد از محلولپاشی به بیشترین مقدار رسید. هر دو غلظت متیل جاسمونات باعث افزایش معنیدار بیان ژنهای کدکننده دو آنزیم مذکور شد که احتمالاً میتواند منجر به افزایش تولید ترکیبات فنیل پروپانوئیدی مانند چاویکول و متیل چاویکول در ریحان شود.</strong>https://plantproduction.scu.ac.ir/article_11961_d65af77d7b29ee06cadad11cfd073691.pdfدانشگاه شهید چمران اهوازتولیدات گیاهی2588-543X39320161220Effect of Foliar Spray with Ascorbic acid on Some Qualitative Characteristics and Improving Color of Apple Fruit
(Malus domestica cv. Red Spur)تأثیر محلولپاشی اسید آسکوربیک بر برخی ویژگیهای کیفی و بهبود رنگگیری میوه سیب رقم رد اسپار1131251206210.22055/ppd.2016.12062FAافسانهاله ویرن اوصالودانشجوی کارشناسی ارشد میوه کاریعلیرضافرخزاداستادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیهمحمدرضااصغریدانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیهJournal Article20150908<strong>Background and Objectives</strong> <br />Low quality of fruits is one of the most important problems in marketing of apple fruits. Recently the use of organic compounds such as ascorbic acid in order to improve fruit quality has greatly increased. Since little information is available regarding the effects of ascorbic acid on apple fruit quality, the present study was conducted to study the effect of foliar spray with ascorbic acid on some qualitative characteristics of apple fruits. <br /><strong>Material and Methods</strong> <br />In this study, the effect of foliar application with different concentrations of ascorbic acid (0, 200 and 400 mg/L) during summer season, was investigated on some fruit quality properties characteristics and color improvement in Red Spur apple cultivar. The experiment was conducted based on randomized complete block design with 4 replications (one tree per replication). <br /><strong>Results</strong> <br />The results showed that foliar spray of ascorbic acid at 200 mg/L concentration significantly increased the amount of fruit TSS and anthocyanin compared to the control. Significant increasing in total acidity, vitamin C, total antioxidant content, total flavonoid and PAL enzyme activity were observed with increasing concentration of ascorbic acid. By increasing the concentration of ascorbic acid, fruit pH was significantly reduced. <br /><strong>Discussion</strong> <br />The results of this study showed that foliar spray of ascorbic acid probably due to increased level of TSS as a main substrate in the anthocyanin biosynthesis pathway and due to increased PAL enzyme activity as a key enzyme involved in flavonoids biosynthesis pathway such as anthocyanin, led to improve fruit color and qualitative characteristics of Red Spur apple cultivar. <br /> <br /><br /> <br /><strong><em> </em></strong><strong>در آزمایش حاضر اثر محلولپاشی با غلظتهای 0، 200 و 400 میلیگرم در لیتر اسید آسکوربیک، در طول فصل تابستان بر برخی خصوصیات کیفی و بهبود رنگگیری میوه سیب رقم رد اسپار مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش بهصورت طرح بلوکهای کامل تصادفی در 4 تکرار (هر تکرار شامل یک درخت) انجام شد. نتایج نشان داد محلولپاشی با غلظت 200 میلیگرم در لیتر اسید آسکوربیک بهطور معنیداری میزان مواد جامد محلول کل میوه و آنتوسیانین را نسبت به تیمار شاهد افزایش داد. میزان اسیدیته قابل تیتراسیون (</strong><strong>TA</strong><strong>)، ویتامین ث، آنتیاکسیدان کل، فلاونوئیدهای کل و فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز (</strong><strong>PAL</strong><strong>) با افزایش غلظت اسید آسکوربیک افزایش معنیداری داشت ولی </strong><strong>pH</strong><strong> آب میوه بهطور معنیداری کاهش پیدا کرد. نتایج نشان داد محلولپاشی با اسید آسکوربیک احتمالاٌ به دلیل افزایش میزان مواد جامد محلول بهعنوان سوبسترای اصلی در مسیر ساخت آنتوسیانین و افزایش میزان فعالیت آنزیم </strong><strong>PAL</strong><strong> بهعنوان کلیدیترین آنزیم درگیر در مسیر ساخت فلاونوئیدها از جمله آنتوسیانین، باعث بهبود خصوصیات کیفی و رنگگیری میوه سیب رقم رد اسپار میگردد.</strong>https://plantproduction.scu.ac.ir/article_12062_4b43713c4a15c1ce26c75af1aac8f1bb.pdf