TY - JOUR ID - 15831 TI - تأثیر کود نیتروژن و باکتری محرک رشد بر رشد چغندرقند در کشت تأخیری JO - تولیدات گیاهی JA - PPD LA - fa SN - 2588-543X AU - نصرت, نصرالله AU - گلدانی, مرتضی AU - رضایی, جواد AD - دانشجوی کارشناسی ارشدآگروتکنولوژی، گروه آگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران AD - دانشیار، گروه آگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران AD - استادیار مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، مشهد، ایران Y1 - 2021 PY - 2021 VL - 44 IS - 2 SP - 295 EP - 304 KW - تاریخ کشت KW - عملکرد ریشه KW - عیار قند KW - نیترو باکتری KW - نیتروژن مضره DO - 10.22055/ppd.2020.30457.1811 N2 - دچکیدهدر کشت تأخیری چغندرقند (Beta vulgaris L.)، استفاده از کود نیتروژن و باکتری محرک رشد، می‌تواند در تسریع رشد و جبران زمان از دست‌رفته، اهمیت زیادی داشته باشد. برای بررسی این موضوع آزمایشی به‌صورت کرت‌های دو بار خردشده در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در ۳ تکرار با 6 تیمار در سال ۱۳۹۷ بر روی رقم آرتا و در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. عامل‌های مورد مطالعه شامل تاریخ کشت (کشت‌های معمول و تأخیری) به‌عنوان عامل اصلی، کود نیتروژن از منبع اوره با دو سطح (کود نیتروژن بر اساس توصیه و ۲۵ درصد کمتر از توصیه) به‌عنوان عامل فرعی و باکتری محرک رشد با دو سطح (مایه‌زنی با باکتری و بدون باکتری) به‌عنوان عامل فرعی فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد اثر تیمار مایه‌زنی با باکتری محرک رشد روی ویژگی‌هایی نظیر سطح برگ، ماده خشک، عملکرد ریشه و میزان عیار قند به‌ترتیب 13، 20، 9 و 8 درصد تأثیر افزایشی داشت. هم‌چنین تیمار باکتری محرک رشد روی میزان سدیم، پتاسیم و نیتروژن مضره  ریشه کمترین تأثیر را در هر دو تاریخ کشت معمول و تأخیری از خود نشان داد. به نظر می‌رسد در شرایط آزمایش حاضر، در کشت تأخیری برای جبران زمان از دست‌ رفته در گیاه چغندرقند، استفاده تلفیقی از کودهای شیمیایی و زیستی مؤثر است. UR - https://plantproduction.scu.ac.ir/article_15831.html L1 - https://plantproduction.scu.ac.ir/article_15831_cc3fbaab03d6c9f3b0ae85a06220a5a3.pdf ER -