TY - JOUR ID - 14964 TI - اثر نوع محیط کشت، کلات‌کننده آهن و ترکیب هورمونی بر ریزازدیادی انار(Punica granatum L.) JO - تولیدات گیاهی JA - PPD LA - fa SN - 2588-543X AU - اسحاقی ثانی, طیبه AU - زارع مهرجردی, محمد AU - شریفی, احمد AD - کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، مجتمع آموزش عالی شیروان، شیروان، ایران AD - استادیار،گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی، مجتمع آموزش عالی شیروان، شیروان، ایران AD - استادیار، گروه بیوتکنولوژی گیاهان زینتی، جهاد دانشگاهی خراسان رضوی، مشهد، ایران Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 43 IS - 2 SP - 309 EP - 322 KW - پرآوری KW - ریشه‌زایی KW - شاخه‌زایی KW - کشت درون شیشه‌ای DO - 10.22055/ppd.2019.27232.1655 N2 - چکیدهریزازدیادی انار از طریق کشت بافت به‌عنوان یک راهکار برای تولید نهال‌های یکنواخت و عاری از بیماری مطرح است. با این حال برخی عوامل از قبیل عدم ریشه‌زایی و قهوه‌ای شدن می‌تواند ریزازدیادی این گیاه را با مشکل مواجه کند. لذا تأثیر عوامل مختلف بر روی ریزازدیادی انار رقم شیشه کپ فردوس در سال 1394 در آزمایشگاه جهاد دانشگاهی خراسان رضویمورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور در دو آزمایش جداگانه برای کنترل قهوه‌ای شدن ریزنمونه‌های گره اثر محیط‌های کشت DKW، MS و WPM و دو نوع کلات‌کننده آهن شاملEDTA و EDDHAو برای حداکثر پرآوری شاخه مقادیر 1 و 2 میلی‌گرم بر لیتر BA در ترکیب با 2/0 میلی‌گرم بر لیتر از اکسین‌های IBA، NAA و IAA مورد بررسی قرار گرفت. برای ریشه‌زایی شاخه‌ها اثر اکسین‌های IBA، NAA و IAA در محیط کشت WPM در قالب طرح کاملاً تصادفی مورد ارزیابی قرار گرفت. بعد از ریشه‌زایی، گیاهچه‌ها جهت سازگاری به بسترهای مختلف منتقل شدند. نتایج نشان داد که استفاده از محیط کشت WPM و کلات‌کننده آهن EDDHA قهوه‌ای شدن ریزنمونه‌ها را نسبت به محیط کشت DKW به میزان 8/55 درصدکاهش داد. بهترین تیمار جهت شاخساره‌زایی، محیط کشت WPM با تیمار هورمونی 2 میلی‌گرم بر لیتر BA و 2/0 میلی‌گرم بر لیترIAA  بود. برای ریشه‌زایی، محیط کشت حاوی 1 میلی‌گرم بر لیتر IAA از نظر درصد ریشه‌زایی، تعداد و طول ریشه تولید‌شده پاسخ بهتری نشان داد. درنهایت برای سازگاری گیاهچه‌های کشت بافتی انار ترکیب پیت ماس و پرلیت (2:1) مناسب‌تر بود.  UR - https://plantproduction.scu.ac.ir/article_14964.html L1 - https://plantproduction.scu.ac.ir/article_14964_f533bdfbd71d01e7f9e61ca8e0a81a77.pdf ER -