TY - JOUR ID - 14940 TI - اثر روش استخراج بر میزان ترکیبات فنولی، فلاونوئیدی و فعالیت آنتی‌اکسیدانی عصاره مرزه اورامانی (Satureja avromanica Maroofi) JO - تولیدات گیاهی JA - PPD LA - fa SN - 2588-543X AU - حکیمی, لیلا AU - معصومی گودرزی, مرجان AD - استادیار، گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، واحد ساوه، دانشگاه آزاد اسلامی، ساوه، ایران AD - دانش‌آموخته کارشناسی ارشد گیاهان دارویی‌، دانشکده کشاورزی، واحد ساوه، دانشگاه آزاد اسلامی، ساوه، ایران Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 43 IS - 1 SP - 117 EP - 128 KW - امواج فراصوت KW - حلال KW - فرولیک اسید KW - متابولیت‌های ثانویه DO - 10.22055/ppd.2019.26694.1636 N2 - چکیدهبه ‌منظور بررسی ویژگی‌های بیوشیمیایی و ترکیبات عصاره مرزه اورامانی، با دو روش حلال و امواج فراصوت آزمایشی در قالب فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی در سال 1395 انجام شد. فاکتورهای مورد بررسی در این آزمایش شامل نوع حلال (آب خالص، 75 درصد آب، 50 درصد آب، 75 درصد متانول و متاونول خالص) و روش استخراج (حلال و حلال-امواج فراصوت با توان 200 وات) بود. نتایج نشان داد که در استخراج ترکیبات گونه مرزه، روش حلال-امواج فراصوت به‌طور معنی‌داری بیشتر از حلال بود. مقدار درصد فعالیت آنتی‌اکسیدانی در روش حلال-امواج فراصوت و حلال به‌ترتیب برابر 62/16 و 92/11 درصد به‌دست‌آمد. ترکیبات فنولی و فلانوئید در روش حلال-امواج فراصوت برابر 36/45 و 33/15 میلی‌گرم در گرم و این مقدار برای روش حلال به‌ترتیب 29/40 و 29/13 میلی‌گرم در گرم بود بنابراین روش حلال-امواج فراصوت از لحاظ کارایی و هزینه نسبت به حلال، روش مناسب‌تری برای استخراج ترکیبات گونه مرزه اورامانی معرفی شد. بررسی ترکیبات گونه مرزه اورامانی در حلال‌های مختلف نشان داد که حلال آب و حلال 75 درصد آب نسبت به سایر حلال‌ها مقدار بیشتری از ترکیبات را استخراج کردند. نتایج کروماتوگرام مواد مؤثره نمونه‌های عصاره آبی و امواج فراصوت با روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC)نشان داد که از گونه مرزه اورامانی، ترکیبات کافئیک اسید، گالیک اسید، کلروژنیک اسید، کوئرستین، پاراکوماریک اسید، فرولیک اسید و روتین به‌دست‌آمد و بیشترین مقدار این ترکیبات با 12/9 میلی‌گرم در لیتر مربوط به فرولیک اسید بود. UR - https://plantproduction.scu.ac.ir/article_14940.html L1 - https://plantproduction.scu.ac.ir/article_14940_7a27ebbd4512b0b5e4d4665d2ead171c.pdf ER -