TY - JOUR ID - 13441 TI - ارزیابی ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی میوه‌ی نارنگی‌های جدید نوشین (Citrus reticulata cv. Noushin) و شاهین (Citrus reticulata cv. Shahin) طی زمان‌های مختلف برداشت JO - تولیدات گیاهی JA - PPD LA - fa SN - 2588-543X AU - فتاحی‌مقدم, جواد AU - سیدقاسمی, سیده الهام AU - نجفی, کاظم AD - استادیار موسسه تحقیقات علوم باغبانی، پژوهشکده مرکبات و میوه‌های نیمه‌گرمسیری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رامسر AD - کارشناس‌ارشد فیزیولوژی گیاهی، گروه فیزیولوژی و فناوری پس از برداشت، پژوهشکده مرکبات و میوه‌های نیمه‌گرمسیری، رامسر، ایران AD - کارشناس علوم باغبانی، گروه فیزیولوژی و فناوری پس از برداشت، پژوهشکده مرکبات و میوه‌های نیمه‌گرمسیری، رامسر، ایران Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 40 IS - 4 SP - 77 EP - 90 KW - دورگ‌گیری KW - رسیدن KW - سازگاری KW - کیفیت DO - 10.22055/ppd.2018.13441 N2 - در این پژوهش شاخص‌‌های کیفی رسیدن میوه دو رقم جدید نوشین و شاهین (حاصل از دورگ‌گیری نارنگی و پرتقال) روی پایه نارنج طی دو سال (1394-1393) در پژوهشکده مرکبات و میوه‌های نیمه‌گرمسیری (رامسر) بررسی گردید. از نارنگی شاهین از آبان تا اسفند و از نارنگی نوشین از آبان تا دی به‌صورت ماهیانه نمونه‌گیری شد. نتایج نشان داد اندازه میوه،‌‌ میانگین قطرهای حسابی، هندسی و هم‌ساز در هر دو رقم طی برداشت‌های بعدی نسبت به برداشت اول تغییر معنی‌داری (01/0 p<) نداشت. بین میزان کرویت میوه و میانگین قطرهای حسابی، هندسی و معادل همبستگی مثبت وجود داشت. میوه‌ی شاهین ضریب رعنایی بالا (پخ‌تر)، کرویت کمتر و چگالی کمتر از یک داشت. دانسیته میوه نسبت به زمان برداشت روندی افزایشی داشت. رنگ سبز پوست نارنگی نوشین در آذر و نارنگی شاهیندر اوایل دی به نارنجی تغییر کرد. نسبت TSS:TAدر میوه نوشین در آبان (81/9) و در میوه شاهین (32/8) در دی به حد نصاب برداشت رسید. شاخص تکنولوژی در هر دو رقم تغییر معنی‌داری طی دفعات برداشت نداشت (01/0 p<) لیکن نارنگی شاهین شاخص تکنولوژی (متوسط 50 درصد) بالایی داشت. متوسط ضخامت پوست نارنگی‌های نوشین و شاهین به‌ترتیب 3 و 2 میلی‌متر بود و تغییر معنی‌داری (01/0 p<) طی زمان‌های مختلف برداشت نکرد. در رقم نوشین تعداد بذر در دامنه 19 تا 27 عدد و در رقم شاهین در دامنه 15 تا 35 عدد بود که هر دو در گروه پربذر قرار گرفتند. به‌طورکلی نارنگی نوشین و شاهین به‌ترتیب به‌عنوان ارقامی زودرس و میان‌رس دارای ویژگی‌های کیفی مناسب مصرف در بازار مرکبات ایران هستند. UR - https://plantproduction.scu.ac.ir/article_13441.html L1 - https://plantproduction.scu.ac.ir/article_13441_a99b0169abbaee746e9e554244b9d15d.pdf ER -