TY - JOUR ID - 12192 TI - بررسی خصوصیات فیزیکوشیمیایی و فعالیت آنتی‌اکسیدانی میوه برخی از ارقام تجاری هلو JO - تولیدات گیاهی JA - PPD LA - fa SN - 2588-543X AU - رحمتی, میترا AU - داوری نژاد, غلامحسین AU - غنی, عسگر AU - عطار, شادی AU - میرابی, الهه AU - رازقی یدک, لیلا AD - دانشجوی دکتری گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد AD - استاد گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد AD - گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد AD - دانشجوی کارشناسی ارشد سابق گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد Y1 - 2014 PY - 2014 VL - 36 IS - 4 SP - 81 EP - 93 KW - هلو KW - آسکوربیک اسید KW - شاخص‌های رنگ KW - ترکیبات فنلی DO - N2 - به منظور بررسی و مقایسه خصوصیات فیزیکوشیمیایی و فعالیت آنتی‌اکسیدانی میوه برخی از ارقام تجاری هلو (Prunus persica (L.) Basch) آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 6 تیمار و 4 تکرار انجام شد. تیمارها شامل 6 رقم هلو شامل ارقام هلوی سرخ مشهد، هلوی سفید مشهد، هلوی انجیری، هلوی سبز، آلبرتا، ردهیون و جی‌اچ هیل بود که از باغ تجاری شهد ایران در مشهد تهیه شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل وزن میوه و هسته، طول و عرض میوه، میزان مواد جامد محلول‌کل (بریکس)، اسیدیته قابل تیتراسیون، pH آب میوه، خصوصیات رنگ شامل L، a و b پوست و گوشت، میزان ویتامین ث، میزان مواد فنلی کل و فعالیت آنتی‌اکسیدانی در گوشت و پوست هلو بود. بر اساس نتایج این پژوهش بیشترین و کمترین وزن میوه به‌ترتیب در ارقام جی اچ هیل و آلبرتا به‌دست‌آمد. میزان فعالیت آنتی‌اکسیدانی و مواد فنلی کل گوشت ارقام تجاری مشهد به ترتیب، بین 13 تا 48 میلی‌گرم در میلی‌لیتر و 47 تا 209 میلی‌گرم اسید گالیک در 100 گرم وزن تر گوشت متغیر بود. میزان مواد فنلی کل و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی پوست هلو بیشتر از گوشت آن بود. با کیفیت‌ترین میوه از نظر داشتن بیشترین میزان ویتامین ث، مواد جامد محلول، مواد فنلی کل و فعالیت آنتی‌اکسیدانی، هلوی سبز مشهد بود. هلوی سرخ و سفید مشهد از لحاظ ویتامین ث، میزان مواد جامد محلول و وزن مناسب بود اما میزان مواد فنلی و فعالیت آنتی‌اکسیدانی آن از سایر ارقام پایین‌تر بود. بعضی شاخص‌های رنگ جهت گزینش میوه حاوی ویتامین ث و فعالیت آنتی‌اکسیدانی بالا قابل استفاده هستند. UR - https://plantproduction.scu.ac.ir/article_12192.html L1 - https://plantproduction.scu.ac.ir/article_12192_6106ec6d58fe074cc7ec3a1d6fb0b3e4.pdf ER -