دانشگاه شهید چمران اهواز
تولیدات گیاهی
2588-543X
2588-5979
37
4
2015
03
20
اثر مواد تنظیمکنندهی رشد و آنتیاکسیدان بر القاء درون شیشهای کالوس در گیاه سرخدار اروپایی (Taxus baccata L.)
1
7
FA
ابوالقاسم
عباسی کجانی
دانشجوی کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی ، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین ،ملاثانی
خلیل
عالمی سعید
استادیار گروه زراعت، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین، ملاثانی
kh_alamisaeid@yahoo.com
محمد حسین
دانشور
0000-0003-3010-1032
استاد گروه باغبانی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین، ملاثانی
mhdaneshvar2004@yahoo.com
محمد رضا
مفید
استادیار گروه بیوشیمی ، دانشکده داروسازی و علوم دارویی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
<span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman';" lang="FA">سرخدار منبع اصلی تاکسول، داروی بسیار مؤثر ضدسرطان، است و</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman';" lang="FA">کشت سلولی یکی از راههای افزایش تولید آن میباشد. به منظور تعیین ترکیب هورمونی بهینه و ماده آنتیاکسیدان مناسب در محیط کشت کالوسزایی سرخدار اروپایی موجود در ایران آزمایشی بهصورت فاکتوریل شامل چهار ترکیب هورمونی 1) حاوی 5/4 میلیگرم در لیتر </span><span style="font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-font-family: 'B Zar';" dir="LTR">2,4-D</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman';" lang="FA">، 1 میلیگرم در لیتر کینتین و 33/0 میلیگرم در لیتر جیبرلیک اسید، 2) حاوی 2 میلیگرم در لیتر </span><span style="font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-font-family: 'B Zar';" dir="LTR">NAA</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman';"> <span lang="FA">، 2/0 میلیگرم در لیتر </span></span><span style="font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-font-family: 'B Zar';" dir="LTR">2,4-D</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman';"> <span lang="FA">و 2/0 میلیگرم در لیتر کینتین، 3) حاوی 2 میلیگرم در لیتر </span></span><span style="font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-font-family: 'B Zar';" dir="LTR">2,4-D</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman';" lang="FA">، 5/0 میلیگرم در لیتر </span><span style="font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-font-family: 'B Zar';" dir="LTR">NAA</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman';" lang="FA"> و 5/0 میلیگرم در لیتر جیبرلیکاسید و 4) حاوی 2 میلیگرم در لیتر </span><span style="font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-font-family: 'B Zar';" dir="LTR">2,4-D</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman';" lang="FA">، 5/0 میلیگرم در لیتر </span><span style="font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-font-family: 'B Zar';" dir="LTR">NAA</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman';" lang="FA"> و 5/0 میلیگرم در لیتر کینتین در ترکیب با دو نوع آنتیاکسیدان مختلف پلیوینیلپیرولیدین و آسکوربیک اسید و در طول دو دوره یک ماهه از نظر درصد القاء کالوس، وزن کل کالوس تولیدی و نسبت افزایش وزن کالوس، در قالب طرح کاملاً تصادفی با 8 تکرار بر پایه محیط </span><span style="font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-font-family: 'B Zar';" dir="LTR">B5</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman';"> <span lang="FA">اجرا شد. اثر ترکیبهای هورمونی مختلف و اثر متقابل بر درصد کالوسزایی در ماه اول معنیداری بود اما بین انواع آنتیاکسیدان تفاوت معنیداری وجود نداشت. بین هیچیک از تیمارها از نظر وزن کل کالوس تولیدی، در ماه اول تفاوت معنیداری دیده نشد اما در ماه دوم اثر ترکیبهای هورمونی، آنتیاکسیدانها و اثر متقابل آنها معنیدار بود. بین ترکیبهای هورمونی و آنتیاکسیدانهای مختلف از نظر نسبت افزایش وزن کالوس نیز تفاوت معنیداری مشاهده شد. بر اساس نتایج، برای دستیابی به حداکثر عملکرد و کیفیت کالوس بالا، فرآیند کشت باید در دو مرحله بر روی دو محیط انجام شود؛ برای دستیابی به حداکثر القاء در شروع دورة کشت از </span></span><span style="font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-font-family: 'B Zar';" dir="LTR">2,4-D</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman';" lang="FA"> بعنوان منبع اکسینی استفاده گردد ولی در ماههای بعد، به نمونههای القاء شده اجازه داده شود در محیط کشت دارای </span><span style="font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-font-family: 'B Zar';" dir="LTR">NAA</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman';" lang="FA"> به جای </span><span style="font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-font-family: 'B Zar';" dir="LTR">2,4-D</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman';" lang="FA"> رشد کنند تا کالوس بهتری بدست آید</span><span style="font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-font-family: 'B Zar';" dir="LTR">.</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman';"> <span lang="FA">استفاده از آسکوربیک اسید بهعنوان آنتیاکسیدان در هرمحیط کشتی نیز ضروری است.</span></span>
سرخدار اروپایی (Taxus bacata L.),هورمون,آنتیاکسیدان,کالوس,تاکسول
https://plantproduction.scu.ac.ir/article_11192.html
https://plantproduction.scu.ac.ir/article_11192_a2c7fb239eeaebbfdfeff483ed8dcb84.pdf
دانشگاه شهید چمران اهواز
تولیدات گیاهی
2588-543X
2588-5979
37
4
2015
03
20
جداسازی باکتری آزوسپریلوم و بررسی تأثیر چهار جدایه برتر روی جوانهزنی بذور کلزا
9
21
FA
نگار
قادری
دانشآموخته کارشناسی ارشد گروه علوم خاک، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
ghaderi.n61@gmail.com
محسن
علمائی
استادیار پژوهشی گروه علوم خاک، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
محمد حسین
ارزانش
استادیار پژوهشی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان
یونس
محمدنژاد
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان
علی رضا
ربیع زاده
کارشناس آزمایشگاه خاکشناسی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان
<span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman';" lang="FA">باکتری جنس </span><em><span style="font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-font-family: 'B Zar';" dir="LTR">Azospirillum</span></em><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman';"> <span lang="FA">از باکتریهای محرک رشد گیاه میباشد که در ریزوسفر و فضای بین سلولی ریشه غلات و سایر گیاهان وجود دارند. یکی از ویژگیهای این باکتری که در تحقیق حاضر بیشتر مورد توجه قرار گرفته است تاثیر این باکتری روی توان جوانهزنی بذرهای تلقیح شده است. در این تحقیق از 38 نمونه خاک و ریزوسفر ریشه گیاه کلزا از مناطق مختلف استان گلستان، 58 جدایه </span></span><em><span style="font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-font-family: 'B Zar';" dir="LTR">Azospirillum</span></em><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman';" lang="FA"> جداسازی و ضمن مقایسه ویژگیهای محرک رشد، جدایههای برتر انتخاب شدند. سپس </span><span style="font-family: 'B Zar';" lang="FA">تأثیر تلقیح 4 جدایه </span><span style="font-family: 'B Zar';" lang="FA">برتر به همراه شاهد (تلقیح نشده) روی برخی از شاخصهای جوانهزنی بذور کلزا </span><span style="font-family: 'B Zar';" lang="FA">(رقم هایولا 401) در قالب طرح بلوک کامل تصادفی و در 8 تکرار بررسی گردید. نتایج حاصله نشان داد که </span><span style="font-family: 'B Zar';" lang="FA">بین جدایههای مختلف از نظر درصد جوانهزنی، </span><span style="font-family: 'B Zar';" lang="FA">میانگین مدت و سرعت جوانهزنی در سطح 1 درصد اختلاف معنیداری وجود دارد. در اثر تلقیح بذرهای کلزا درصد جوانهزنی و سرعت جوانهزنی کاهش و مدت زمان جوانهزنی نسبت به تیمار تلقیح نشده افزایش یافته است. جدایه </span><span style="font-family: 'Times New Roman', serif;" dir="LTR">AC34-III</span><span style="font-family: 'B Zar';" lang="FA"> در مقایسه با سایر جدایه</span><span style="font-family: 'Times New Roman', serif;" lang="FA">¬</span><span style="font-family: 'B Zar';" lang="FA">ها دارای حداقل میزان تولید اکسین بود که در نتیجه کمترین درصد جوانهزنی و سرعت جوانهزنی را به خود اختصاص داد. همچنین </span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman';" lang="FA">جدایه مولد هورمون اکسین بالاتر (</span><span style="font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-font-family: 'B Zar';" dir="LTR">AC43-III</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman';" lang="FA">)، بیشترین درصد جوانهزنی را نشان دادکه بهعنوان بهترین تیمار معرفی شد.</span>
باکتری Azospirillum,کلزا,جوانهزنی
https://plantproduction.scu.ac.ir/article_11194.html
https://plantproduction.scu.ac.ir/article_11194_83cbe30cbb48cc33639df3bae118b88f.pdf
دانشگاه شهید چمران اهواز
تولیدات گیاهی
2588-543X
2588-5979
37
4
2015
03
20
ارزیابی اثرات کیفیت آب و سولفات آمونیوم بر کارایی علفکش گلیفوسیت در کنترل علفهایهرز باغ زرشک
23
34
FA
پروین
یادگار خسرویه
دانشجوی دکتری زراعت-علوم علفهایهرز دانشگاه فردوسی مشهد
parvinyadegar@yahoo.com
سید وحید
اسلامی
استادیار گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند
s_v_eslami@yahoo.com
مجید
جامی الاحمدی
استادیار گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند
اسکندر
زند
دانشیار موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور
eszand@yahoo.com
<span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="FA">به منظور ارزیابی اثرات کیفیت آب و ماده افزودنی (سولفات آمونیوم) بر کارایی علفکش گلیفوسیت، آزمایشی</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Cambria; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Cambria;" lang="FA"> در باغ تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در سال 1390-1389</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="FA"> به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. </span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Cambria; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Cambria;" lang="FA">فاکتورهای آزمایش شامل:</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="FA"> شامل3 نوع آب با کیفیتهای متفاوت آب متوسط با </span><span dir="LTR">ppm</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="FA"> 2950 ، آبسخت با </span><span dir="LTR">ppm</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="FA"> 4774 غلظت کل موادمحلول و آب نرم ( آب مقطر )</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="FA">و علفکش عمومی گلیفوسیت</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="FA">(رانداپ) با 4 دٌز مختلف ( 2، 4، 6 و 8 لیتر در هکتار) و استفاده و عدم استفاده از ماده افزودنی سولفات آمونیوم (به میزان 6 کیلو گرم در هکتار) بود. </span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Cambria; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Cambria;" lang="FA">نتایج نشان داد که با افزایش دٌز علفکش، درصد کاهش تراکم علفهایهرز باریک برگ و پهن برگ افزایش یافت. همچنین کاربرد علفکش با آب نرم دارای بیشترین درصد کاهش تراکم بود و تفاوت معنیداری با سایر انواع آب از نظر درصد کاهش تراکم داشت، ببیشترین و کمترین درصد کاهش تراکم با میانگین 93 و 88/10 درصد به ترتیب مربوط به آب نرم با دٌز 8 لیتر در هکتار علفکش گلیفوسیت و آب سخت با </span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="FA">دٌز</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Cambria; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Cambria;" lang="FA"> 2 لیتر در هکتار بود</span><span style="font-family: 'Cambria','serif'; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-bidi-font-family: 'B Zar';" dir="LTR">.</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Cambria; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Cambria;" lang="FA"> اما بین </span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="FA">دٌز</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Cambria; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Cambria;" lang="FA"> 6 و 8 لیتر در هکتار علفکش با آب نرم اختلاف معنی داری وجود نداشت. همچنین نتایج نشان داد که کاربرد سولفات آمونیوم همراه با آب سخت تاثیر معنیداری بر درصد کاهش تراکم علفهایهرز نداشت. در مجموع با گذشت زمان تاثیر فاکتورهای مختلف بر درصد کاهش تراکم افزایش یافت. </span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="FA">به طور کلی با در نظر گرفتن عوامل اقتصادی و مسایل زیست محیطی میتوان استفاده از آب با کیفیت بالا و دٌز 6 لیتر در هکتار گلیفوسیت را برای کنترل مناسب علفهایهرز باغ زرشک توصیه کرد.</span>
سختی آب,حامل علفکش,باریک برگ,پهن برگ
https://plantproduction.scu.ac.ir/article_11195.html
https://plantproduction.scu.ac.ir/article_11195_408c2a4808d38a8db3a1200d7290a89e.pdf
دانشگاه شهید چمران اهواز
تولیدات گیاهی
2588-543X
2588-5979
37
4
2015
02
20
تعیین حد بحرانی پتاسیم در برگ نخل خرما و بررسی اثر پتاسیم بر عملکرد و کیفیت خرمای رقم سایر(استعمران)
35
45
FA
حجت
دیالمی
عضو هیات علمی موسسه تحقیقات خرما و میوه های گرمسیری کشور
dialamy_s@yahoo.com
<span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: SimSun; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-language: ZH-CN;" lang="FA">به منظور تعیین حد بحرانی پتاسیم در برگ نخل خرما و بهره گیری از آن در ارزیابی وضعیت تغذیه نخلستان،آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی شامل 4 سطح کود پتاسیمی</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: SimSun; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-language: ZH-CN;" lang="FA">(0، 250، 500 و 750 گرم پتاسیم از منبع سولفات پتاسیم) و 3 تکرار (هر تکرار شامل دو درخت) بر روی 24 اصله نخل خرمای بارور 15 ساله ، طی سالهای 1386 تا 1389 در منطقه شادگان (استان خوزستان) اجرا گردید. بر اساس نتایج واسنجی مقادیر پتاسیم برگ نخل خرما با پاسخ گیاهی (عملکرد نسبی) با استفاده از روش نمودار کیت نلسون، حد بحرانی پتاسیم در برگ نخل خرمای رقم سایر</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: SimSun; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-language: ZH-CN;" lang="FA">(استعمران) عدد 95/0 درصد تعیین گردید. نتایج تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که کاربرد تیمار کود پتاسیمی تأثیر معنی داری بر میزان عملکرد و خصوصیات کمی میوه داشته، اما فاقد تأثیر معنی دار بر خصوصیات کیفی میوه خرما بوده است. بنابراین تامین پتاسیم به عنوان یک عنصر غذایی پرمصرف مورد نیاز نخل خرما در حد بهینه، می تواند باعث افزایش عملکرد و بهبود خصوصیات کمی در نخل خرمای رقم سایر (استعمران) گردد. </span>
نخل خرما,برگ,حد بحرانی پتاسیم,عملکرد
https://plantproduction.scu.ac.ir/article_11196.html
https://plantproduction.scu.ac.ir/article_11196_f1178c6db1ae0f2b4c32aa30326bc016.pdf
دانشگاه شهید چمران اهواز
تولیدات گیاهی
2588-543X
2588-5979
37
4
2015
03
20
بررسی تاثیر گونههای مختلف مایکوریزا بر ویژگیهای رشدی و میزان اسانس گیاه دارویی ریحانL. Ocimum basilicum
47
56
FA
مریم
ذوالفقاری
دانشجوی دکتری گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
m.zolfaghari@can.ut.ac.ir
وحیده
ناظری
دانشیار گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
فاطمه
سفید کن
استاد، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، کرج
فرهاد
رجالی
استادیار، موسسه تحقیقات خاک و آب وزارت جهاد کشاورزی، کرج
به منظور بررسی تاثیر قارچهای آربسکولار مایکوریزا به عنوان کود بیولوژیک بر ویژگیهای رشدی و میزان اسانس تولیدی گیاه دارویی ریحان، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تیمار و چهار تکرار انجام شد. رﯾﺤﺎن ﯾﮑﯽ از ﮔﯿﺎﻫﺎن ﻣﻬﻢ ﺗﯿﺮه ﻧﻌﻨﺎئیان اﺳﺖ ﮐﻪ ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﮔﯿﺎه داروﯾﯽ، ادوﯾﻪای ﻣﻮرد اﺳﺘﻔﺎده ﻗﺮار ﻣﯽﮔﯿﺮد. قارچهای مایکوریزا از انواع کودهای زیستی بوده که از طریق همزیستی با گیاه میزبان و با افزایش جذب عناصر غذایی، تحریک و افزایش تولید هورمونهای گیاهی، کاهش تاثیر منفی تنشهای محیطی و افزایش مقاومت در برابر عوامل بیماریزا، سبب بهبود در رشد و عملکرد گیاهان میزبان میشوند. دراین آزمایش سه گونه قارچ مایکوریزا با تیمار شاهد(بدون مایکوریزا) مقایسه شدند. گیاهان ریحان در گلخانه و گلدان کشت و پس از مرحلهی گلدهی کامل برداشت شدند و شاخصهای رشدی و میزان اسانس آنها اندازهگیری و در تیمارهای مختلف مقایسه شدند. نتایج آزمایشها نشان داد که شاخصهای رویشی مثل وزن و ارتفاع گیاه، تعداد برگ و انشعابات گیاه، وزن ریشه و میزان اسانس در تمام تیمارهای مایکوریزایی به طور معنیداری بیشتر از تیمار شاهد بود. در بین گونههای مختلف مایکوریزا، گونه <em>Glomus mosseae </em><em> </em>و گونه <em>G. intraradices</em> به ترتیب بیشترین و کمترین تاثیر را بر روی افزایش شاخصهای رویشی و میزان اسانس داشته است. قارچهای آربسکولار مایکوریزا با ایجاد همزیستی بر روی ریشه گیاهان میزبان، سطح تماس ریشه با خاک را افزایش داده و با افزایش امکان جذب عناصر خصوصا عناصر غیر قابل دسترس برای ریشه، رشد رویشی گیاه افزایش مییابد. از طرفی قارچهای مایکوریزا متابولیسم ثانویه گیاه را نیز تحت تاثیر قرار میدهند و باعث تغییر در میزان اسانس و عملکرد آن در گیاه میزبان میشوند.
قارچهای آربسکولار مایکوریزا,ریحان,شاخصهای رویشی,اسانس
https://plantproduction.scu.ac.ir/article_11203.html
https://plantproduction.scu.ac.ir/article_11203_75e878c291b3a5d8d0c5773c919d02aa.pdf
دانشگاه شهید چمران اهواز
تولیدات گیاهی
2588-543X
2588-5979
37
4
2015
03
20
تعیین تنوع گیاهی با استفاده از ویژگیهای مرفولوژیکی و تجزیه خوشه ای در ژرپلاسم های گیاه شوید
57
67
FA
زهره
فتحعلی پور
دانشجوی کارشناسی ارشد اصلاح نباتات دانشگاه شهید چمران
داریوش
نباتی احمدی
0000-0003-0481-7707
استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران
dnabati@scu.ac.ir
حمید
رجبی معماری
استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران
hamidmemary@gmail.co
امیر
سیاهپوش
دکترای فارماکوگنوزی و استادیار دانشکده داروسازی دانشگاه جندی شاپور
amirsiahpoush@ajums.ac.ir
فریده
صدیقی دهکردی
استادیار گروه باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران
far_sedighi@scu.ac.ir
<span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Arial; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Arial; mso-bidi-language: AR-SA;" lang="AR-SA">از مهمترین خصوصیات ویژه یک برنامه اصلاح نبات در دورن جامعه گیاهی، فراهم بودن نوع و میزان تنوع ژنتیکی است. علاه بر دید عینی و ابزار ژنتیکی که جهت شناخت تنوع گیاهی استفاده میشوند، از روش های آماری میتوان جهت غربال گری و دسته بندی تنوع ژنتیکی بهره گرفت. جهت ارزیابی تنوع ژنتیکی گیاه شوید (</span><span style="font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-bidi-font-family: 'B Zar'; mso-bidi-language: AR-SA;" dir="LTR">Anethum graveolens</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Arial; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Arial; mso-bidi-language: AR-SA;" lang="AR-SA">)، ده ژرم پلاسم در طی آزمایشی بصورت طرح بلوک های کامل تصادفی مورد بررسی قرار گرفتند. تجزیه واریانس تفاوت معنی داری ( 01/0</span><span style="font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-bidi-language: AR-SA;" lang="AR-SA">≥</span><span style="font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-bidi-language: AR-SA;" lang="AR-SA">α</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Arial; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Arial; mso-bidi-language: AR-SA;" lang="AR-SA">) را برای کلیه صفات مورفولوژی بجز وزن هزار دانه نشان داد. نتایج این پژوهش نشان داد که بین ژرم پلاسم های شوید از نظر صفات مورفولوژیکی تنوع بالایی وجود دارد، به طوری که تجزیه خوشه ای ژرم پلاسم های مذکور را بر اساس نحوه ی رشد صفات در چهار گروه متفاوت قرار داد. و نشان داد اگر چه ژرم پلاسم ها از نظر جغرافیایی، مناطق رشد متفاوتی دارند ولی از نظر رفتار رشد، بعضی از آنها در یک گروه مشترک قرار میگیرند. و با توجه به این شیوه تجزیه وتحلیل مشخص شد که ژرم پلاسم هایی نظیر ورامین، همدان و دزفول با بیشترین توزیع میزان کاروون در بافت های خود، بویژه بذور</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Arial; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Arial; mso-bidi-language: AR-SA;" lang="AR-SA">در یک گروه مجزا قرار میگیرند.</span>
شوید,تنوع ژنتیکی,صفات مورفولوژیکی,کاروون,تجزیه خوشه ای
https://plantproduction.scu.ac.ir/article_11205.html
https://plantproduction.scu.ac.ir/article_11205_559462051bf2a768771b15aee411e095.pdf
دانشگاه شهید چمران اهواز
تولیدات گیاهی
2588-543X
2588-5979
37
4
2015
03
20
تاثیر تیمار پرتو گاما بر صفات جوانهزنی و رشد گیاهچه بذر دو گونه Agropyron elongatum وBromus tomentellus
69
77
FA
آرزو
علیزاده
دانش آموخته کارشناسی ارشد مرتعداری، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس
قاسمعلی
دیانتی تیلکی
دانشیار گروه مرتعداری، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس
dianatitilaki@yahoo.com
بهنام
ناصریان خیابانی
مربی، پژوهشکده کشاورزی، پزشکی و صنعتی هستهای کرج
bnaserian@gmail.com
<span style="font-size: 11.0pt; line-height: 115%; font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Calibri; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA;" lang="FA" dir="RTL">در این تحقیق</span><span style="font-size: 11.0pt; line-height: 115%; font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Calibri; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA;" lang="FA" dir="RTL">بذور دو گونه مهم مرتعی با دزهای 3، 6، 15، 20، 30، 50، 100 و 150 گری پرتو گاما تیمار شده و تاثیر آن بر برخی صفات جوانهزنی در آزمایشگاه مرتعداری، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تربیت مدرس</span><span style="font-size: 11.0pt; line-height: 115%; font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Calibri; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA;" lang="FA" dir="RTL">بررسی گردید. این تحقیق در بهمن ماه سال 1390 انجام و بذور پرتودهی شده در یک طرح آزمایشی برای هر گونه به صورت کاملا تصادفی در 3 تکرار 50 تایی در داخل پتری دیش کشت شدند و صفات جوانهزنی آنها ارزیابی شد. نتایج بدست آمده نشان دهنده عدم تاثیر معنیدار پرتو گاما بر کلیه صفات مورد بررسی گونه </span><em><span style="font-size: 11.0pt; line-height: 115%; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-bidi-font-family: 'B Zar'; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA;">B.tomentellus</span><span style="font-size: 11.0pt; line-height: 115%; font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA;" lang="FA" dir="RTL"> </span></em><span style="font-size: 11.0pt; line-height: 115%; font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Calibri; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA;" lang="FA" dir="RTL">است. در رابطه با گونه </span><em><span style="font-size: 11.0pt; line-height: 115%; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-bidi-font-family: 'B Zar'; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA;">A. elongatum</span></em><span style="font-size: 11.0pt; line-height: 115%; font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA;" lang="FA" dir="RTL">دز 6 گری بیشترین تاثیر مثبت را بر </span><span style="font-size: 11.0pt; line-height: 115%; font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Calibri; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA;" lang="FA" dir="RTL">پارامتر سرعت جوانهزنی</span><span style="font-size: 11.0pt; line-height: 115%; font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Calibri; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA;" lang="FA" dir="RTL">ایجاد کرد که با تیمار شاهد (05/0> </span><span style="font-size: 11.0pt; line-height: 115%; font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-bidi-font-family: 'B Zar'; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA;">p</span><span style="font-size: 11.0pt; line-height: 115%; font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Calibri; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA;" lang="FA" dir="RTL">) اختلاف معنی دار نشان داد و از 77/5 به 89/7 بذر در روزافزایش یافت. </span><span style="font-size: 11.0pt; line-height: 115%; font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: FA;" lang="FA" dir="RTL">همچنین شاخص بنیه نیز برای این گونه در دز 30 گری بالاترین عدد را داشت به طوری که از 83/89 در تیمار شاهد به 11/118 افزایش یافت. بعلاوه وزن ترریشهچه و ساقهچه نیز در این تیمار بالاترین عدد را داشت در حالی که بالاترین مقدار وزن خشک ریشهچه مربوط به تیمار 20 گری بود و در وزن خشک ساقهچه تفاوتی بین تیمارها مشاهده نشد. در ارزیابی کلی، دزهای 100 و 150 گری سبب بروز تاثیر منفی در صفات مورد بررسی شدند. در مجموع نتایج بدست آمده نشان دهنده تفاوت تاثیر گذاری شدت های مختلف پرتو گاما در بذور دوگونهی مورد بررسی است.</span>
پرتودهی,سرعت جوانهزنی,میانگین زمان جوانهزنی,شاخص بنیه
https://plantproduction.scu.ac.ir/article_11206.html
https://plantproduction.scu.ac.ir/article_11206_aa94395adfa292ad6858a55dd54e7018.pdf
دانشگاه شهید چمران اهواز
تولیدات گیاهی
2588-543X
2588-5979
37
4
2015
03
20
اثر اسید 5- آمینولوولونیک بر تغییرات شاخصهای تحمل به تنش کمبود آب و فعالیت آنزیم کاتالاز در گیاهچههای فلفل شیرین (Capsicum annuum L.cv. Red Bell Pepper)
79
92
FA
زهرا
خزائی
دانشجوی کارشناسی ارشد گروه باغبانی دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام
zahrakhazaei55@yahoo.com
محمد
سیاری
استادیار گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا همدان
m.sayyari@ilam.ac.ir
مهدی
صیدی
استادیار گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام
msaidi@ilam.ac.ir
<span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="FA">به منظور مطالعه اثر اسید 5- آمینولوولونیک بر برخی پاسخهای فیزیولوژیکی فلفل شیرین تحت تنش خشکی آزمایشی به صورت فاکتوریل در</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="FA">قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با تیمارهای تنش خشکی و اسید 5-آمینولوولونیک در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام اجرا گردید. سطوح تنش کمبود آب شامل شرایط بدون تنش (</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: BLotus; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Calibri; mso-bidi-language: AR-SA;" lang="AR-SA">آبیاری به مقدار</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: BLotus; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Calibri; mso-bidi-language: AR-SA;" lang="AR-SA">ظرفیت زراعی</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="FA">)، تنش ملایم (</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: BLotus; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Calibri; mso-bidi-language: AR-SA;" lang="AR-SA">آبیاری</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: BLotus; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="FA">30 درصد </span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: BLotus; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Calibri; mso-bidi-language: AR-SA;" lang="AR-SA">ظرفیت زراعی</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="FA">) و تنش شدید (</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: BLotus; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Calibri; mso-bidi-language: AR-SA;" lang="AR-SA">آبیاری</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: BLotus; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="FA">60 درصد </span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: BLotus; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Calibri; mso-bidi-language: AR-SA;" lang="AR-SA">ظرفیت زراعی</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="FA">) بودند و چهار غلظت اسید 5-آمینولوولونیک شامل 0 (به عنوان کنترل)، 25/0، 5/0 و 1 میلی مولار </span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Lotus; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Lotus;" lang="FA">در مرحله سه الی چهار</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Lotus; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-hansi-font-family: Lotus;" lang="FA">برگی، روی گیاه محلول پاشی شدند. </span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="FA">نتایج آزمایش نشان داد که با افزایش غلظت اسید 5- آمینولولوونیک فعالیت آنزیم کاتالاز، محتوای پرولین، محتوای آب نسبی، وزن تر و خشک، تعداد گل، تعداد میوه افزایش و نشت یونی کاهش یافت. کمترین میزان نشت یونی و بیشترین میزان پرولین، محتوای آب نسبی، تعداد میوه و وزن تر شاخساره در غلظت یک میلی مولار و بیشترین فعالیت آنزیم کاتالاز، وزن خشک و تعداد گل در غلظت 5/0 میلی مولار اسید 5- آمینولوولونیک مشاهده شد. تنش کمبود آب موجب کاهش محتوای آب نسبی، وزن تر و خشک، تعداد گل و تعداد میوه شد اما باعث افزایش میزان نشت یونی، میزان پرولین و میزان فعالیت آنزیم کاتالاز گردید. اسید 5- آمینولوولونیک با افزایش فعالیت آنزیم کاتالاز و کاهش نشت یونی سبب کاهش آثار تنش بر رشد و عملکرد گیاه گردید. از</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: BZarBold; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Calibri; mso-bidi-language: AR-SA;" lang="AR-SA"> نتایج این آزمایش چنین استنباط میشود که </span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="FA">اسید 5- آمینولوولونیک </span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: BZarBold; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Calibri; mso-bidi-language: AR-SA;" lang="AR-SA">از طریق تاثیر بر خصوصیات رویشی، بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی زمینه را برای تحمل بهتر تنش</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: Calibri; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Calibri;" lang="FA"> کمبود آب </span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: BZarBold; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: Calibri; mso-bidi-language: AR-SA;" lang="AR-SA">درگیاه فلفل فراهم میکند.</span>
تنش کمبود آب,فلفل شیرین,تنظیم کننده رشد,خصوصیات بیوشیمیایی
https://plantproduction.scu.ac.ir/article_11207.html
https://plantproduction.scu.ac.ir/article_11207_442d1a1a46be46ec930dbae09c03de17.pdf
دانشگاه شهید چمران اهواز
تولیدات گیاهی
2588-543X
2588-5979
37
4
2015
03
20
بررسی تنوع ژنتیکی برخی ارقام توت فرنگی ایران با استفاده از ویژگیهای مورفولوژیک
93
106
FA
حسینعلی
اسدی قارنه
دانشجوی دکتری علوم باغبانی دانشگاه تربیت مدرس
کاظم
ارزانی
استاد گروه علوم باغبانی دانشگاه تربیت مدرس
arzani_k@modares.ac.ir
عبدالعلی
شجاعیان
استادیار گروه علوم باغبانی دانشگاه تربیت مدرس
shojaeiyan@modares.ac.ir
احمدرضا
گلپرور
دانشیار گروه اصلاح نباتات دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان (اصفهان)
ناصر
صباغنیا
استادیار گروه اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی دانشگاه مراغه
توت فرنگی یکی از مهمترین میوههای ریز جهان و ایران به شمار میآید. برای انجام برنامههای بهنژادی این گیاه در ایران، شناسایی ارقام برتر با توجه به ویژگیهای آنها مورد نیاز است. به منظور ارزیابی صفات مورفولوژیک ارقام توت فرنگی موجود در کشور، گیاهچههای دختری 15 رقم توت فرنگی تجاری در گلخانه با شرایط کنترل شده و سیستم هیدروپونیک کشت شدند. تغذیه گیاهان با استفاده از فرمول اختصاصی مورگان برای توت فرنگی انجام شد. پس از رشد رویشی و زایشی گیاهان مورد آزمایش، صفات کمّی و کیفی آنها مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس بیانگر اختلاف معنیدار بین ارقام از نظر تمامی صفات مورد مطالعه بود. میانگین بعضی صفات مورد ارزیابی از جمله تعداد برگ، تعداد طوقه جانبی، تعداد روندک و تعداد خوشه گل در هر بوته به ترتیب 18/11، 81/4، 9 و 89/2 عدد بودند. دامنه عملکرد ارقام در دوره شش ماهه آزمایش بین 83/45 تا 9/322 گرم میوه در هر بوته متفاوت بود. عملکرد 4 رقم آلیسو، سلوا، پاروس و گاویوتا بیش از 250 گرم در هر بوته بود، در حالیکه ارقام بلاک مور، فرزنو و کردستان کمتر از 100 گرم میوه در هر بوته تولید کردند. مقدار سفتی بافت میوه نیز نشان داد که میوههای کاماروزا با سفتی معادل 7 نیوتن، نسبت به سایر ارقام از سفتی بافت بیشتری برخوردار بودند. در تجزیه به عاملها، صفات در 7 عامل اصلی و مستقل قرار گرفتند که در مجموع 24/90 درصد واریانس کل را توجیه کردند و 14 صفت را شامل شدند. همچنین ارقام مورد بررسی بر اساس تجزیه خوشهای در 7 گروه مجزا قرار گرفتند. گروه چهارم از لحاظ میانگین برخی صفات اندازهگیری شده بالاتر از میانگین کل قرار گرفت. رقمهای کردستان و سکویا نیز هر کدام در یک گروه مجزا قرار گرفتند. بر اساس نتایج به دست آمده، ارقام توت فرنگی مورد مطالعه از نظر صفات مورد بررسی دارای تنوع بالایی بوده و بنابراین برای استفاده در برنامههای بهنژادی توت فرنگی در ایران دارای اهمیّت میباشند.
توت فرنگی,تنوع ژنتیکی,ارقام تجاری,تجزیه خوشهای,تجزیه عاملها
https://plantproduction.scu.ac.ir/article_11208.html
https://plantproduction.scu.ac.ir/article_11208_b026986fd6ef8ba8048652606ea3081d.pdf
دانشگاه شهید چمران اهواز
تولیدات گیاهی
2588-543X
2588-5979
37
4
2015
03
20
اثر کاربرد برگی پوترسین و عناصر غذایی بر برخی ویژگیهای فیزیولوژیک دو رقم گندم نان (Triticum aestivum L.) در اهواز
107
118
FA
مریم
سادات عمادی
دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت دانشکد کشاورزی دانشگاه شهید چمران
پیمان
حسیبی
دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکد کشاورزی دانشگاه شهید چمران
p.hassibi@scu.ac.ir
عبدالرضا
عظیمی
سازمان جهاد کشاورزی خوزستان
به منظور مطالعه اثر کاربرد برگی پوترسین و برخی عناصر غذایی بر ویژگیهای فیزیولوژیک و عملکرد گندم، آزمایشی در سال زراعی 1390-1389 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز به صورت طرح کرتهای خرد شده بر پایه بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که کاربرد برگی پوترسین، بر و مولیبدن در مراحل پنجه زنی + غلاف رفتن باعث افزایش معنی دار عملکرد دانه شد. کاربرد پوترسین به طور معنی دار دوام سطح برگ و شاخص سطح برگ را افزایش داد. با کاربرد برگی عناصر غذایی جذب و تحلیل دیاکسیدکربن و هدایت روزنهای در هر دو رقم نسبت به شاهد (بدون کاربرد عناصر) افزایش یافت. بنابراین دمای برگ کاهش معنی داری نشان داد. بیشترین میزان تنفس در تیمار شاهد و کمترین آن مربوط به تیمار پوترسین (پنجهزنی+ غلاف رفتن) بود. کاربرد برگی عناصر، سرعت پر شدن دانه و دوره پر شدن مؤثر دانه را نسبت به شاهد افزایش داد. سرعت پر شدن دانه در رقم چمران 27/91 میلی گرم در روز بود که کاربرد برگی پوترسین در طی پنجهزنی و غلاف رفتن آن را به 09/145 میلی گرم در روز افزایش داد. با توجه به اینکه گرمای زودرس بهاره در اهواز یکی از عوامل محدود کننده عملکرد گندم میباشد لذا به نظر میرسد کاربرد برگی عناصر از طریق کاهش تنفس و دمای برگ، افزایش هدایت روزنهای، فتوسنتز، شاخص سطح برگ و طول عمر برگ میتواند طول دوره پر شدن مؤثر دانه را افزایش داده و در نهایت سبب بهبود عملکرد دانه گردد.
گندم,عملکرد,فتوسنتز,کاربرد برگی
https://plantproduction.scu.ac.ir/article_11209.html
https://plantproduction.scu.ac.ir/article_11209_45f38e9ff7d381636ae2cf9768fc64e3.pdf
دانشگاه شهید چمران اهواز
تولیدات گیاهی
2588-543X
2588-5979
37
4
2015
03
20
بررسی واکنش ژنوتیپهای گندم نان به تنش گرما در دوره پر شدن دانه در شرایط اهواز
119
130
FA
مهرو
مجتبایی زمانی
دانشجوی دکتری فیزیولوژی گیاهان زراعی دانشگاه شهید چمران اهواز
مجید
نبی پور
استاد گروه زراعت، دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز
nabipourm@yahoo.com
موسی
مسکرباشی
دانشیار گروه زراعت ، دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز
mmeskarbashee@ yahoo.com
<span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman';" lang="FA">به منظور بررسی تاثیر تنش گرما طی دوره پر شدن دانه بر صفات عملکرد، اجزای عملکرد، سرعت و دوره پر شدن دانه گندم، آزمایشی مزرعهای در سال زراعی 90-1389 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط محیطی شهر اهواز اجرا گردید. فاکتورهای آزمایشی شامل ده ژنوتیپ گندم نان میانرس (چمران، اترک، افلاک، دز، فلات، داراب 2، کویر، پیشتاز، </span><span style="font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-bidi-font-family: 'B Zar';" dir="LTR">S-78-11</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman';" lang="FA"> و </span><span style="font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-bidi-font-family: 'B Zar';" dir="LTR">S-83-3</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman';" lang="FA">) و دو تاریخ کاشت مناسب (22 آبان ماه) و تاخیری (اول دی ماه) بودند. نتایج نشان داد که تاخیر در کاشت منجر به کاهش معنیدار عملکرد و اجزای عملکرد دانه همه ژنوتیپها شد. رقم اترک (2/8 درصد) کمترین و رقم پیشتاز (3/26 درصد) بیشترین کاهش عملکرد در واحد سطح را به خود اختصاص دادند. در تاریخ کاشت تاخیری ارقام کویر و چمران بیشترین (به ترتیب 3/584 و 8/579 گرم در مترمربع) و رقم پیشتاز کمترین (3/446 گرم در مترمربع) عملکرد دانه را تولید کردند. بر اساس شاخص حساسیت به تنش، رقم اترک متحمل، ارقام چمران، کویر، دز، فلات و افلاک از ارقام نیمهمتحمل و لاینهای </span><span style="font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-bidi-font-family: 'B Zar';" dir="LTR">S-78-11</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman';" lang="FA"> و </span><span style="font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-bidi-font-family: 'B Zar';" dir="LTR">S-83-3</span><span style="font-family: 'B Zar'; mso-ascii-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-hansi-font-family: 'Times New Roman';" lang="FA"> و ارقام داراب 2 و پیشتاز حساس شناخته شدند. نتایج نشان داد که کاهش وزن هزار دانه در تاریخ کاشت تاخیری ناشی از کاهش دوره موثر پر شدن دانه بود و افزایش سرعت پر شدن دانه نتوانست کاهش طول دوره پر شدن دانه را جبران کند. بهطورکلی بهنظر میرسد که سرعت زیادتر رشد دانه در شرایط تنش گرما طی دوره پر شدن دانه بهتنهایی نمیتواند منجر به عملکرد زیادتر در یک ژنوتیپ شود و عوامل دیگری نظیر دوره پر شدن دانه و تعداد دانه در سنبله از اهمیت زیادتری برخوردارند.</span>
تنش انتهای فصل,رشد دانه,شاخص حساسیت به تنش,گند
https://plantproduction.scu.ac.ir/article_11210.html
https://plantproduction.scu.ac.ir/article_11210_5b63a9d00782acfb186cd499d76a9ef5.pdf
دانشگاه شهید چمران اهواز
تولیدات گیاهی
2588-543X
2588-5979
37
4
2015
03
20
اثر مدیریت تلفیقی کود و رقابت علفهای هرز بر کارایی، توان ذخیرهسازی و انتقال مواد فتوسنتزی میانگرههای ساقهی اصلی گندم
131
144
FA
سیما
قلمباز
دانشجوی کارشناسی ارشد کشاورزی اکولوژیک دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز
sima_gh24@yahoo.com
امیر
آینه بند
دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز
aynehband2002@yahoo.com
عبدالامیر
معزی
دانشیار گروه خاکشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز
moezzi251@gmail.com
<span style="font-family: 'B Zar';" lang="FA">به منظور بررسی اثر مدیریت تلفیقی کودهای شیمیایی و بیولوژیک در شرایط رقابت با علفهای هرز بر توان تجمع و کارایی انتقال مجدد مواد فتوسنتزی در ساقهی گندم آزمایش مزرعهای در سال زراعی 91-1390 در دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز اجرا شد. طرح آزمایشی به صورت کرتهای یک بار خرد شده در قالب بلوک کامل تصادفی و با 3 تکرار بود. تیمار اصلی شامل، 5 روش مدیریت تلفیقی (شامل روشهای شیمیایی، بیولوژیکی و تلفیق شیمیایی با بیولوژیکی) و</span><span style="font-family: 'B Zar';" lang="AR-SA"> تیمار فرعی شامل 3 شدت رقابت با علف هرز</span><span style="font-family: 'B Zar';" lang="FA"> خردل وحشی (تراکم 7، 14، 21 بوته در مترمربع)</span><span style="font-family: 'B Zar';" lang="AR-SA"> بود. طول و وزن خشک میانگرههای مختلف آن (پدانکل، پنالتیمیت: میانگره ما قبل آخر، میانگرههای پایینی) و همچنین کارایی انتقال مجدد مواد فتوسنتزی اندازهگیری شد. نتایج این آزمایش نشان داد که با تغییر درصد کودهای شیمیایی نسبت به کودهای بیولوژیک، کارایی ذخیره سازی و انتقال مواد فتوسنتزی میانگرههای ساقه تغییر یافت. تیمار 50 درصد کود</span><span style="font-family: 'B Zar';" lang="AR-SA">شیمیایی و مجموع کودهای بیولوژیک بیشترین درصد کارایی انتقال مجدد (30/43)، درصد انتقال مجدد (10/51) و مقدار ماده خشک انتقال یافته (09/2 گرم) را دارا بود</span><span style="font-family: 'B Zar';" lang="FA">ند</span><span style="font-family: 'B Zar';" lang="AR-SA">. اثر روشهای مدیریت تلفیقی کود بر کارایی انتقال مجدد ماده خشک بیشتر از تیمار رقابت با علفهای هرز بود.</span><span style="font-family: 'B Zar';" lang="FA"> بعلاوه، در هر سه گروه از میانگرههای ساقه، صفت وزن بیشتر از صفت طول تغییر داشت. نتایج این آزمایش نشان داد که اجرای روشهای تلفیقی کود در مقایسه با روش کاملاً بیولوژیکی شرایط متعادلتری برای خصوصیات میانگرههای گندم فراهم میکند.</span>
پدانکل,پنالتیمیت,وزن مخصوص,کارایی,کودهای بیولوژیک
https://plantproduction.scu.ac.ir/article_11211.html
https://plantproduction.scu.ac.ir/article_11211_15c6cc06e2ffbff5b543a63262ed0eaf.pdf