ORIGINAL_ARTICLE
تأثیر کاربرد پتاسیم بر فعالیت برخی آنزیمهای آنتیاکسیدان دو رقم گندم دوروم در شرایط شوری
پتاسیم، نقش مهمی در بهبود تحمل گیاهان به تنشهای غیرزیستی نظیر تنش شوری ایفا میکند. بهمنظور بررسی تأثیر پتاسیم بر کاهش اثرات نامطلوب تنش شوری از طریق پایش فعالیت برخی آنزیمهای آنتیاکسیدان، محتوی کلروفیل و عملکرد دانه دو رقم گندم دوروم (بهرنگ و یاواروس) آزمایشی گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایۀ بلوک کامل تصادفی در سه تکرار با سطوح تیماری مختلف شامل: شاهد (بدون شوری)، شوری 150 میلی مولار (از نوع کلرید سدیم)، شوری 150 میلی مولار به همراه دو سطح 300 و450 میلیگرم پتاسیم بر کیلوگرم خاک از منبع سولفات پتاسیم و دو سطح 30 و 45 میلیگرم پتاسیم بر کیلوگرم خاک از منبع نانوکلات پتاسیم 27 درصد اجرا گردید. تنش شوری سبب کاهش عملکرد دانه هر دو رقم گردید ولی تیمار ترکیبی شوری و پتاسیم از طریق بهبود فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان و محتوی پتاسیم و کلروفیل برگ سبب کاهش اثرات منفی شوری بر عملکرد دانه در مقایسه با تیمار شوری مطلق گردید. پاسخ هر دو رقم به تنش شوری و کاربرد سطوح و منابع مختلف پتاسیم در شرایط تنش برای بیشتر صفات مشابه بود، اگرچه فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز، گلوتاتیون ریداکتاز در رقم بهرنگ تا حدودی بیشتر بود. در مجموع، بر اساس یافتههای این پژوهش کاربرد پتاسیم همراه با شوری در رقم یاواروس در مقایسه با رقم بهرنگ دارای اثرات مطلوبتری بود.
https://plantproduction.scu.ac.ir/article_11828_02d2ae247fbf3f0d7d0707e5ceeb5bcc.pdf
2016-03-19
1
12
10.22055/ppd.2016.11828
تحمل شوری
تنش اکسیداتیو
کلرید سدیم
نانو کلات پتاسیم
سید محمد
علوی متین
sma.agronomy@yahoo.com
1
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز
AUTHOR
افراسیاب
راهنما
n.enayatzamir@yahoo.com
2
استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز
LEAD_AUTHOR
موسی
مسکرباشی
meskarbashee@scu.ac.ir
3
دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
اثر تاریخ کشت و غلظت محلول غذایی بر اجزای عملکرد و برخی خصوصیات کیفی میوه توتفرنگی (Fragaria ananassa Duch.)، رقم کامارزا در شرایط آب و هوایی اهواز
این آزمایش با هدف بررسی اثر تاریخ کاشت و غلظت محلول غذایی هوگلند بر عملکرد و کیفیت میوه توتفرنگی رقم کاماروزا در دانشگاه شهید چمران اهواز اجرا گردید. آزمایش بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با دو فاکتور تاریخ کشت (در سه سطح، شامل 10 آذر، 30 آذر و 20 دی) و غلظت محلول غذایی هوگلند (در سه سطح، شامل قدرت کامل، دو-سوم قدرت و یک-سوم قدرت) و در سه تکرار طراحی گردید. نتایج نشان داد بیشترین تعداد گل و گلآذین در تغذیه با محلول هوگلند کامل در اولین و دومین تاریخ کشت به دست آمدند (به ترتیب 33/26 و 33/5 عدد). بیشترین درصد تشکیل میوه (86/74 %) نیز در تغذیه با هوگلند کامل و در تاریخ کشت 30 آذر به دست آمد. بیشترین وزن میوه (12 گرم)، تعداد میوه (33/14) و عملکرد بوته (77/172 گرم) در تغذیه با محلول دو-سوم هوگلند و در تاریخ کشت 10 آذر به دست آمد. اگر چه تغذیه با محلول غذایی کامل هوگلند بیشترین افزایش صفات کیفی میوه را داشت بهگونهای که سبب حداکثر میزان ویتامین ث و سفتی بافت میوه (در تاریخ کشت اول) و حداکثر مواد جامد محلول (در هر سه تاریخ کشت) گردید ولی با نتایج بهدستآمده برای محلول غذایی دو-سوم هوگلند در بیشتر صفات اختلاف معنیدار آماری ثبت نگردید. بر این اساس و با توجه به هزینه بالای تهیه محلولهای غذایی کشت هیدروپونیک و کوتاه بودن فصل رشد گیاه توتفرنگی در شرایط آب و هوایی اهواز، برای تولید توتفرنگی با عملکرد و کیفیت مناسب، تاریخ کشت 10 آذر و تغذیه با محلول دو-سوم قدرت هوگلند توصیه میگردد.
https://plantproduction.scu.ac.ir/article_11829_5dcdddbdd582a60d5fb22aa75b960389.pdf
2016-03-19
13
24
10.22055/ppd.2016.11829
توتفرنگی
تاریخ کشت
عملکرد
هیدروپونیک و کامارز
صفدر
پور ممبینی
pourmombeini.s@scu.ac.ir
1
دانشآموخته کارشناسی ارشد باغبانی دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز
AUTHOR
سید محمدحسن
مرتضوی
mortazavi_mh@scu.ac.ir
2
دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز
LEAD_AUTHOR
نوراله
معلمی
moalleminoor@gmail.com
3
استاد گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهوا
AUTHOR
علیاکبر
مظفری
a.mozafari@uok.ac.ir
4
استادیار گروه علوم باغبانی، دانشگاه کردستان
AUTHOR
عبدالامیر
معزی
moezzi251@gmail.com
5
دانشیار گروه علوم خاک، دانشگاه شهید چمران اهواز
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
مطالعه اثر تنشهای شوری و خشکی روی برخی مؤلفههای فیزیولوژیکی دو رقم کلزا (Brassica napus L.) در اهواز
این تحقیق با هدف مطالعه اثرات تنشهای شوری و خشکی به صورت مجزا و همراه با یکدیگر روی برخی خصوصیات فیزیولوژیکی دو رقم کلزا در اهواز به صورت گلدانی خارج از گلخانه اجرا شد. تحقیق به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی بود. نتایج نشان داد که در هر دو شرایط تنش شوری و خشکی عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیکی شاخص برداشت، ارتفاع بوته، تعداد شاخههای فرعی و محتوای نسبی آب برگ کاهش یافت. همچنین تنشهای شوری و خشکی سبب افزایشعدد SPAD و نفوذپذیری نسبی غشاء در ارقام مورد مطالعه شد. درحالیکه تنش توأم شوری و خشکی،این صفات را به مقدار بیشتری متأثر کرد. نتایج همبستگی صفات تحت تنش شوری نشان داد که افزایش نفوذپذیری نسبی غشاء سبب کاهش وزن خشک اندام هوایی شد (**93/0-r= ). همچنین در شرایط تنش توأم همبستگی منفی بین نفوذپذیری نسبی غشاء و محتوای نسبی آب برگ وجود داشت (**94/0-r= ) که به دلیل آسیب وارده به غشاء و افزایش نشت الکترولیتها سبب کاهش محتوای نسبی آب برگ شد. بهطورکلی رقم هایولا 401 دارای سازوکار دفاعی بهتر و کارآمدتری نسبت به رقم شیرالی از لحاظ حفظ محتوای نسبی آب برگ و عدم افزایش نفوذپذیری نسبی غشاء برخوردار بود و نسبت به تنشهای شوری، خشکی و توأم تحمل بیشتری داشت.
https://plantproduction.scu.ac.ir/article_11830_56507a50b370c1ce327b354442e3afd4.pdf
2016-03-19
25
34
10.22055/ppd.2016.11830
ارتفاع بوته
عدد SPAD
محتوای نسبی آب برگ
نفوذپذیری نسبی غشاء
فرید
یوسفی
farid_yousefii@yahoo.com
1
دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز
AUTHOR
پیمان
حسیبی
p.hassibi@scu.ac.ir
2
دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز
LEAD_AUTHOR
حبیبالله
روشنفکر دزفولی
h.roshanfekra@scu.ac.ir
3
استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز
AUTHOR
موسی
مسکرباشی
meskarbashee@scu.ac.ir
4
دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
اثر نیترات کلسیم بر فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز، تجمع اسیدهای آمینه، نیترات و یونها در دانهالهای پسته (Pistacia vera L.) بادامی زرند در شرایط تنش کلرید سدیم
نیتروژن به عنوان یک عنصر ضروری برای گیاهان در نظر گرفته میشود و به میزان زیاد توسط گیاهان دریافت میگردد. مشخص شده مصرف کودهای حاوی نیتروژن اثرات سودمندی برای پسته و سایر درختان میوه دارد ولی اسیمیلاسیون نیتروژن در گونههای پسته (Pistacia)، شامل دریافت و احیا نیترات در پاسخ به تنش شوری مورد مطالعه قرار نگرفته است. در این آزمایش، فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز، اسیدهای آمینه کل، تجمع نیترات و یونهای کلسیم و سدیم در دانهال های پسته پایه بادامی زرند (Pistacia vera L.) در پاسخ به تیمار کلرید سدیم (0، 75 و 150 میلی مولار) و نیترات کلسیم (0، 10 و 15 میلی مولار) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان دادند افزایش شوری موجب کاهش فعالیت نیترات ردوکتاز در برگ و تجمع نیترات، اسیدآمینه کل و یون کلسیم در برگ و ریشه دانهال های پسته اهلی گردید. در شرایط تنش کلرید سدیم، کاربرد نیترات کلسیم موجب افزایش معنیدار نیترات در برگ و ریشه و یا اسیدآمینه کل و فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز در برگهای دانهالهای پسته اهلی گردید. همچنین، کاربرد نیترات کلسیم، موجب افزایش معنیدار نسبت اسیدآمینه کل در ریشه نسبت به برگ و کاهش نسبت سدیم به کلسیم در ریشه گردید. شوری اسیمیلاسیون نیترات در گیاه پسته اهلی (Pistacia vera) را تحت تأثیر قرار داد. همچنین بر اساس نتایج نشاندهنده نقش مؤثر اسیدآمینه کل آزاد و یونهای کلسیم در محافظت دانهالهای پسته اهلی در شرایط تنش شوری میباشد.
https://plantproduction.scu.ac.ir/article_11833_c76636edf54d7196f0d4d7a547ac7f96.pdf
2016-03-19
35
48
10.22055/ppd.2016.11833
آنزیم
پایه
پسته (Pistacia vera L.)
شوری
نیتروژن
سمیه
ناصری خلاری
1
دانشجوی کارشناسی ارشد گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
AUTHOR
مختار
حیدری
mkhiedari@yahoo.com
2
استادیار گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
LEAD_AUTHOR
سیروس
جعفری
siroosjafari@yahoo.com
3
استادیار گروه خاک شناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
AUTHOR
محمدحسین
دانشور
mhdaneshvar2004@yahoo.com
4
استاد گروه باغبانی دانشکده کشاورزی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تأثیر میکوریزا، کود فسفات زیستی و کود دامی بر مقادیر رنگیزههای فتوسنتزی و عملکرد گشنیز (Coriandurum sativum L.)
به منظور بررسی تأثیر قارچ میکوریزا، کود فسفات زیستی و دامی بر عملکرد کمی و کیفی گیاه دارویی گشنیز یک آزمایش فاکتوریل سه عاملی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 18 تیمار و سه تکرار بهصورت مزرعهای در سال زراعی 92 در خرمآباد اجرا شد. فاکتورهای آزمایشی شامل قارچ میکوریزا در دو سطح، کود فسفات زیستی و کود دامی در سه سطح بودند. همچنین یک کرت به عنوان شاهد کود شیمیایی (نیتروژن، فسفر، پتاسیم به میزان 90، 60 و 90 کیلوگرم در هکتار) در هر تکرار قرار داده شد و مقایسه آن با تیمارهای کودهای زیستی و دامی نیز در قالب طرح بلوک کامل تصادفی صورت گرفت. بیشترین میزان غلظت فسفر دانه (67/3 درصد)،کاروتنوئیدبرگ (39/2 میکروگرم بر میلیلیتر)، عملکرد زیستی (7/3931 کیلوگرم در هکتار)، عملکرد دانه (67/1780 کیلوگرم در هکتار) و شاخص برداشت (08/36 درصد) در اثر تلقیح با میکوریزا، مصرف 70 کیلوگرم کود فسفات زیستی و 20 تن در هکتار کود دامی حاصل شد که به ترتیب 51، 168، 51، 80، 27 درصد بیشتر از شاهد شیمیایی شد. اثر متقابل و معنیداری در بین تلقیح میکوریزا و کود فسفات زیستی در کاروتنوئید برگ،عملکرد دانه و شاخص برداشت مشاهده شد. طبق نتایج حاصله در این پژوهش تلقیح میکوریزا بیشترین تأثیر را نسبت به کود فسفات زیستی و کود دامی روی عملکرد دانه و عملکرد زیستی و شاخص برداشت گشنیز داشت.
به منظور بررسی تأثیر قارچ میکوریزا، کود فسفات زیستی و دامی بر عملکرد کمی و کیفی گیاه دارویی گشنیز یک آزمایش فاکتوریل سه عاملی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 18 تیمار و سه تکرار بهصورت مزرعهای در سال زراعی 92 در خرمآباد اجرا شد. فاکتورهای آزمایشی شامل قارچ میکوریزا در دو سطح، کود فسفات زیستی و کود دامی در سه سطح بودند. همچنین یک کرت به عنوان شاهد کود شیمیایی (نیتروژن، فسفر، پتاسیم به میزان 90، 60 و 90 کیلوگرم در هکتار) در هر تکرار قرار داده شد و مقایسه آن با تیمارهای کودهای زیستی و دامی نیز در قالب طرح بلوک کامل تصادفی صورت گرفت. بیشترین میزان غلظت فسفر دانه (67/3 درصد)،کاروتنوئیدبرگ (39/2 میکروگرم بر میلیلیتر)، عملکرد زیستی (7/3931 کیلوگرم در هکتار)، عملکرد دانه (67/1780 کیلوگرم در هکتار) و شاخص برداشت (08/36 درصد) در اثر تلقیح با میکوریزا، مصرف 70 کیلوگرم کود فسفات زیستی و 20 تن در هکتار کود دامی حاصل شد که به ترتیب 51، 168، 51، 80، 27 درصد بیشتر از شاهد شیمیایی شد. اثر متقابل و معنیداری در بین تلقیح میکوریزا و کود فسفات زیستی در کاروتنوئید برگ،عملکرد دانه و شاخص برداشت مشاهده شد. طبق نتایج حاصله در این پژوهش تلقیح میکوریزا بیشترین تأثیر را نسبت به کود فسفات زیستی و کود دامی روی عملکرد دانه و عملکرد زیستی و شاخص برداشت گشنیز داشت.
https://plantproduction.scu.ac.ir/article_11841_bed444e2064adbd0c141f3808b47c7b8.pdf
2016-03-19
49
60
10.22055/ppd.2016.11841
کود دامی
عملکرد زیستی
کلروفیل
کاروتنوئید
اسما
بستامی
ab.8410@yahoo.com
1
دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان
AUTHOR
مجید
مجیدیان
ma_najidian@yahoo.cm
2
استادیار زراعت دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان
LEAD_AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی اثر پوشش واکس و غلظتهای مختلف پوترسین بر ویژگیهای کمی و کیفی میوه نارنگی رقم ’کارا‘ در طول مدت انبارمانی
چکیده
به منظور بررسی اثر غلظتهای مختلف پوترسین و پوشش واکس بر ویژگیهای کمی و کیفی میوه نارنگی رقم ’کارا‘ در شرایط انبار، یک آزمایش بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی انجام شد. در این آزمایش اثر نوع پوشش در چهار سطح شامل واکس تجاریBRITEX ، پوترسین 2/0، 4/0 و 6/0 میلیمولار روی ویژگیهای کمی و کیفی میوه نارنگی رقم ’کارا‘ در سه تکرار و سه مرحله شامل 20، 40 و 60 روز در دمای 1±5 درجه سلسیوس مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این آزمایش نشان داد، اثر نوع پوشش، زمان انبارداری و برهمکنش نوع پوشش و زمان انبارداری بر ویژگیهای مورد بررسی میوه نارنگی ’کارا‘ شامل کاهش وزن میوه، نسبت پوست به گوشت میوه، درصد آب میوه، مواد جامد محلول(TSS)، نسبت TSS/TA و میزان ویتامین ث در سطح 1% معنیدار و بر روی pH و اسیدیته قابل تیتراسیون (TA)، معنیدار نبود. بهصورت کلی میتوان از بین تمامی تیمارها، کاربرد پس از برداشت پوترسین با غلظت 2/0 میلیمولار و نگهداری آن در انبار تا 40 روز را مؤثرترین تیمار در حفظ کیفیت نارنگی ’کارا‘ معرفی کرد.
https://plantproduction.scu.ac.ir/article_11842_8f26d199e4bcc565b1e1f23f8c70048c.pdf
2016-03-19
61
70
10.22055/ppd.2016.11842
پلیآمین
واکس تجاری BRITEX
مواد جامد محلول
اسیدیته قابل تیتراسیون
اصغر
رمضانیان
ramezanian@shirazu.ac.ir
1
استادیار بخش علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز
LEAD_AUTHOR
فرشته
خرم
f.khorram80@gmail.com
2
دانشجوی دکترا بخش علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز
AUTHOR
احمد
احمدپور
a_ahmadpoor552@yahoo.com
3
دانشجوی دکترا بخش علوم باغبانی، مرکز تحقیقات کشاورزی جیرفت
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تأثیر فاصله آبیاری و کود نیتروژن بر عملکرد دانه و محتوای رنگدانههای شوید
به منظور تعیین فاصله مناسب آبیاری و مقدار کود نیتروژن برای تولید شوید در شرایط آب و هوایی کرمانشاه، پژوهشی بهصورت کرتهای خرد شده با سه تکرار در مزرعه آموزشی تحقیقاتی دانشگاه رازی در سال 1392 اجرا شد. کرت اصلی، فاصله آبیاری، شامل سه سطح 4، 6 و 8 روز و کرت فرعی، کاربرد کود اوره، شامل چهار سطح 0، 100، 200 و 300 کیلوگرم اوره در هکتار بود. صفات مورد مطالعه شامل عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، عملکرد ساقه و برگ، تعداد چتر در بوته، تعداد چترک در چتر، وزن هزار دانه، شاخص برداشت، ارتفاع بوته، قطر ساقه، محتوای رطوبت نسبی برگ، میزان کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل و محتوای کاروتنوییدها بود. کلروفیل برگ با استفاده از دستگاه اسپکتروفوتومتر اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که مصرف 300 کیلوگرم اوره در هکتار به همراه آبیاری در فواصل 4 روز یکبار حداکثر عملکرد دانه را تولید کرد. فواصل آبیاری و کود نیتروژن تأثیر معنیداری بر تعداد چتر و چترک در بوته، عملکرد بیولوژیک، عملکرد ساقه و برگ، ارتفاع بوته و قطر ساقه شوید نداشت. مصرف 300 کیلوگرم اوره در هکتار دارای بالاترین شاخص برداشت بود. فواصل آبیاری 8 روز یکبار به همراه مصرف 200 کیلوگرم اوره در هکتار بالاترین محتوای کلروفیل a، کلروفیل b و کلروفیل کل را بین اکثر تیمارها داشت. مطالعه تأثیر خشکی در مراحل مختلف رشدی شوید برای مطالعات بعدی توصیه میگردد.
https://plantproduction.scu.ac.ir/article_11843_8e7cd2f9634703c94304537fd7853704.pdf
2016-03-19
71
80
10.22055/ppd.2016.11843
خشکی
نیتروژن
کلروفیل
شوید
منوچهر
امیری
amiri_kandoole86@yahoo.com
1
دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشگاه پیام نور کرج، ایران
AUTHOR
سیروس
منصوریفر
syrusamf@yahoo.com
2
استادیار گروه زراعت، دانشگاه پیام نور تهران، ایران
AUTHOR
کمال سادات
اسیلان
kamal.asilan@gmail.com
3
استادیار گروه زراعت، دانشگاه پیام نور تهران، ایران
AUTHOR
حسن
حیدری
heidari1383@gmail.com
4
استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی دانشگاه رازی
LEAD_AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تغییرات ویژگیهای فیزیکی و زیستشیمیایی برخی ارقام گلابی غرب کشور در طول دوره انبارداری
چکیده
ژنوتیپها و ارقام زیادی از گلابی در غرب کشور وجود دارند که برخی از آنها دارای خصوصیات تغذیهای ارزشمندی می باشند. این پژوهش با هدف مطالعه تغییرات بیوفیزیکی و زیستشیمیایی میوه در فرایند رسیدگی و نگهداری پس از برداشت صورت گرفت. 7 رقم میوه گلابی غرب کشور به همراه شاهمیوه برداشت و به مدت 90 روز در دمای 1 درجه سلسیوس نگهداری شد. در زمان برداشت، 30، 60 و 90 روز پس از برداشت، نمونه برداری از سردخانه صورت گرفته و برخی خصوصیات کمی و کیفی میوه مانند کاهش وزن، سفتی، چگالی، ماده خشک، ویتامین ث، فنل کل، مواد جامد محلول، اسیدیته، شاخص رسیدگی و pH مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد میزان مواد جامد محلول افزایش یافت و از 2/13 به 98/15 درصد رسید در حالی که اسیدیته قابل تیتراسیون کاهش یافت. میزان اسید اسکوربیک در ارقام مورد مطالعه متفاوت بود. بیشترین مقدار ویتامین ث در زمان برداشت مشاهده شد و با افزایش زمان نگهداری میزان آن به تدریج کاهش یافت. درصد کاهش وزن نیز روند صعودی نشان داد و از صفر درصد در زمان برداشت به 1/10 درصد بعد از 90 روز نگهداری در سردخانه رسید. همبستگی بین متغیرهای اسید آسکوربیک، چگالی و سفتی مشاهده شد به طوری که میوههایی که چگالی بیشتری داشتند از استحکام بالایی برخوردار بودند و همچنین میوههایی که سفتتر بودند میزان اسید آسکوربیک بیشتری داشتند. همبستگی بین متغییرهای ماده خشک و کاهش وزن نیز نشان داد، با بالا رفتن کاهش وزن میزان ماده خشک نیز افزایش یافته است.
https://plantproduction.scu.ac.ir/article_11844_21bf69a5d441cda5d441ed8cde1b0dae.pdf
2016-03-19
81
92
10.22055/ppd.2016.11844
سفتی
چگالی
سردخانه
اسیدآسکوربیک
محمود
کوشش صبا
m.saba@uok.ac.ir
1
استادیار گروه علوم باغبانی، دانشگاه کردستان، سنندج
LEAD_AUTHOR
سمیرا
مرادی
s_moradi68@yahoo.com
2
دانشجوی کارشناسی ارشد علوم باغبانی، دانشگاه کردستان، سنندج
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تأثیر محلولپاشی اسید آسکوربیک و سدیم نیتروپروساید بر رنگیزههای فتوسنتزی و برخی صفات گلرنگ بهاره در شرایط تنش کمآبیاری
امروزه کاربرد مواد آنتیاکسیدان و تنظیم کننده رشد گیاه به منظور کاهش اثرات منفی ناشی از تنشهای مختلف مطرح شده است. اسید آسکوربیک و سدیم نیتروپروساید از جمله این مواد هستند که موجب مقاومت گیاه به تنشهای زیستی و غیر زیستی میشوند. جهت بررسی این موضوع در گیاه گلرنگ آزمایشی در سال 1390 به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در 3 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهرود انجام شد. فاکتور اصلی تنش کمآبیاری شامل 2 سطح 8 و 16 روز آبیاری به ترتیب به عنوان عدم تنش و تنش بود که بعد از استقرار کامل بوتهها اعمال گردید. فاکتورهای فرعی شامل 3 سطح محلولپاشی سدیم نیتروپروساید در 3 غلظت صفر، 50 و 100 میکرو مولار و محلولپاشی اسید آسکوربیک در 3 سطح صفر، 10 و 20 میلی مولار در مرحله گلدهی بودند. در 63 و 65 روز پس از کاشت به ترتیب محلولپاشی با سدیم نیتروپروساید و اسید آسکوربیک انجام شد و یک هفته بعد محلولپاشی تکرار گردید. تنش، شاخص پایداری غشاء را کاهش داد. این صفت با کاربرد اسید آسکوربیک کاهش و با کاربرد سدیم نیتروپروساید افزایش یافت. کاربرد سدیم نیتروپروساید موجب افزایش شاخص سطح برگ گردید. در عدم تنش، محلولپاشی با هر دو غلظت سدیم نیتروپروساید کلروفیل b را افزایش دادند. محلولپاشی با اسید آسکوربیک با غلظت 10 میلی مولار در شرایط عدم تنش کاروتنوئید را افزایش داد. عملکرد دانه در بالاترین سطح از سدیم نیتروپروساید 2/13 درصد بیشتر از تیمار شاهد بود. لذا به نظر میرسد که کاربرد برگی سدیم نیتروپروساید با غظت مناسب میتواند در کاهش شدت تنش کمآبی مفید باشد.
https://plantproduction.scu.ac.ir/article_11845_19f58963940dfd211ebee9f8143070fd.pdf
2016-03-19
93
104
10.22055/ppd.2016.11845
تنش خشکی
کلروفیل
شاخص سطح برگ
گلرنگ
صفیه
عرب
s.arab.agri@gmail.com
1
کارشناس ارشد زراعت دانشگاه شاهرود
LEAD_AUTHOR
مهدی
برادران فیروزآبادی
m.baradaran.f@gmail.com
2
استادیار زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهرود
AUTHOR
حمیدرضا
اصغری
hamidasghari@gmail.com
3
استادیار زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهرود
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
اثر محیط کشت حاوی تخمدان روی کالوسزایی و رویانزایی گامتی درکشت بساک ارقام مختلف خیار (Cucumis Sativus L.)
در این آزمایش، اثرکشت توأم بساک با تخمدان خیار روی کارایی آندروژنز در کشت بساک 4 رقم خیار مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. ارقام خیار (بتا آلفا، اصفهانی، باسمنج، کرکی) ، محیطهای کشت (مایع، جامد) و تعداد تخمدان در محیط کشت (0، 10، 20) عوامل مورد مطالعه در این آزمایش بودند. نتایج اختلاف معنیداری در سطح 001/0 بین ارقام خیار، محیطهای کشت، تعداد تخمدان در محیط کشت، اثرات متقابل دوگانه و اثر سهگانهرقم در محیط کشت در تعداد تخمدان برای صفات درصدکالوس زایی (به جز اثرمتقابل محیط کشت در تخمدان) و میانگین تعداد رویان به ازای هر بساک در سطح 001/0 نشان داد. استفاده از محیط کشت مایع بدون تخمدان در رقم اصفهانی (90%) و محیطهای کشت جامد حاوی 10 تخمدان در رقم کرکی (66/86%) و 20 تخمدان در رقم باسمنج (66/76%) بیشترین درصد کالوس زایی را به دنبال داشت. بیشترین درصد کالوسهای رویان زا در ارقام کرکی (60%) و اصفهانی (66/56%) در محیط کشت جامد حاوی 10تخمدان به دست آمد. بیشترین تعداد رویان، با اضافه کردن 10 تخمدان به محیط کشت جامد در ارقام کرکی و اصفهانی با میانگین 76/0 رویان به ازای هر بساک کشت شده به دست آمد. بهطورکلی استفاده از 10 تخمدان در محیط کشت جامد در ارقام بتا آلفا، اصفهانی، کرکی و همچنین 20 تخمدان در محیط کشت جامد در رقم باسمنج باعث افزایش تولید رویان در کشت بساک خیار گردید.
https://plantproduction.scu.ac.ir/article_11846_7709cc5a79363e0ab0712726c16ad7b4.pdf
2016-03-19
105
116
10.22055/ppd.2016.11846
آندروژنز
خیار
رویانزایی
کشت توأم
هاپلوئید
سامره
نجفی
samerehnajafi@yahoo.com
1
دانش آموخته کارشناسی ارشد اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
AUTHOR
محمدرضا
عبداللهی
m.abdollahi@basu.ac.ir
2
دانشیار اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
LEAD_AUTHOR
حسن
ساری خانی
sarikhani@basu.ac.ir
3
دانشیار گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
AUTHOR
سید سعید
موسوی
moosaviss@gmail.com
4
استادیار اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
AUTHOR