%0 Journal Article %T ارزیابی جمعیت علف‌های هرز و برداشت عناصر غذایی تحت تأثیر شخم و مدیریت تلفیقی در مزرعه گندم در اهواز %J تولیدات گیاهی %I دانشگاه شهید چمران اهواز %Z 2588-543X %A نورآفتاب, رحیم %A منصفی, علی %A راهنما قهفرخی, افراسیاب %A آینه بند, امیر %D 2021 %\ 05/22/2021 %V 44 %N 1 %P 143-156 %! ارزیابی جمعیت علف‌های هرز و برداشت عناصر غذایی تحت تأثیر شخم و مدیریت تلفیقی در مزرعه گندم در اهواز %K آتلانتیس %K شخم مرسوم %K بقایای گیاهی %K متریبیوزین %R 10.22055/ppd.2021.34868.1938 %X چکیدهجهت بررسی جمعیت علف‌های هرز و میزان جذب عناصر غذایی توسط گندم و علف‌های هرز در کشت گندم این پژوهش به‌صورت کرت‌های خرد شده و در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه آموزشی پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز در سال زراعی 98-1397 اجرا شد. خاک‌ورزی در سه سطح شامل شخم مرسوم، شخم حداقل و بدون شخم به‌عنوان کرت اصلی و مهار علف‌های هرز در شش سطح بدون مهار، وجین دستی، علفکش بروموکسینیل + ام سی پی آ، بقایای گیاهی+آتلانتیس، آتلانتیس و متریبیوزین به‌صورت پس رویشی در کرت‌های فرعی، بر روی گندم رقممهرگان اعمال شدند. با توجه به نتایج، بیشترین جمعیت علف‌های هرز در سیستم بدون شخم مشاهده شد. همچنین در تیمار بدون مهار، بیشترین جمعیت علف‌های هرز با میانگین 3/16، 2/14 و 5/12 بوته در متر‌مربع به‌ترتیب در بازه زمانی 30، 60 و 90 روز پس از کاشت مشاهده شد. بررسی برهم‌کنش تیمارهای آزمایشی نشان داد که در هر سه سیستم شخم، بیشترین میزان نیتروژن، فسفرو پتاسیم جذب‌شده توسط علف‌های هرز در تیمار بدون مهار بود، که به واسطه تولید ماده خشک بیشتر و رقابت بالاتر با گیاه گندم به‌صورت تصاعدی افزایش یافت. با توجه به نسبت بالاتر جمعیت علف‌های هرز در سیستم بدون شخم در مقایسه با سیستم شخم مرسوم، به نظر می‌رسد مهار علف‌های هرز در روش بدون شخم و شخم حداقل در اهواز از نظر کاهش هدررفت رطوبت، تخریب ساختمان خاک و برداشت عناصر غذایی توسط علف‌های هرز، سیستم شخم مناسبی در زراعت گندم می‌باشد. %U https://plantproduction.scu.ac.ir/article_16378_2a8ec2c46e95ae12dddf476e5f9e6935.pdf