%0 Journal Article %T تاثیر نانوذرات نقره سنتز شده از عصاره گیاهی بر برخی ویژگی‌های مورفولوژیکی و خواص آنتی اکسیدانی کنگر فرنگی (Cynara scolymus L) تحت تنش شوری %J تولیدات گیاهی %I دانشگاه شهید چمران اهواز %Z 2588-543X %A شهرکی, هانیه %A مهدی نژاد, نفیسه %A فاخری, براتعلی %D 2021 %\ 05/22/2021 %V 44 %N 1 %P 103-114 %! تاثیر نانوذرات نقره سنتز شده از عصاره گیاهی بر برخی ویژگی‌های مورفولوژیکی و خواص آنتی اکسیدانی کنگر فرنگی (Cynara scolymus L) تحت تنش شوری %K تنش اسمزی %K پرولین %K فلزات سنگین %K ویژگی‌های رویشی %K ویژگی فیزیولوژیک %R 10.22055/ppd.2020.29011.1746 %X با توجه به افزایش روزافزون زمین های شور به واسطه کم آبی و آبیاری با آب های شور به نظر می رسد بررسی راهکارهای افزایش تحمل به تنش شوری ضروری می باشد. یکی از راهکارها استفاده از نانوذرات نقره سبز تولید شده توسط گیاهان دارویی می باشد که با ریسک کمتری میتواند در موارد متعددی از جمله محلول پاشی بر روی گیاهان کاربرد داشته باشد. در راستای بررسی این موضوع آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1397 درگلخانه‌ی پژوهشکده دانشگاه زابل اجرا شد. فاکتورهای آزمایشی شامل تنش شوری در سه سطح (صفر، 6 و 12 میلی مولار) و نانو ذرات نقره در سه سطح (شاهد، 40 و 80 میلی مولار) بود. نتایج به‌دست آمده نشان داد که محلول پاشی نانو ذرات نقره سنتز سبزموجب بهبود ویژگی‌های رشدی از جمله وزن بوته، وزن تر و خشک ریشه، تعداد و طول برگ و همچنین ویژگی های فیزیولوژیکی از قبیل فلاونوئیدها، فنل و انتی اکسیدان ها شد. همچنین نتایج نشان داد میزان کربوهیدرات وپرولین در تنش شوری بدون نانو ذرات نقره (به ترتیب 51/0 میکرومول برگرم وزن تر و 59/0 گلوکز برگرم وزن تر) افزایش می یابد. نتایج به دست آمده نشان می دهد نانو ذرات نقره مقاومت گیاه در مقابل تنش شوری را افزایش می‌دهد %U https://plantproduction.scu.ac.ir/article_15903_95b5c550388b68da0c0826702b92f09e.pdf