سارا داودی؛ شهره زیودار؛ اسمعیل خالقی
چکیده
برای بررسی اثر روغن ولک بر خصوصیات گلدهی و بیوشیمیایی دو رقم زیتون، آزمایشی با کرتهای خردشده بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی در 4 تکرار و بر روی درختان 17 ساله زیتون در طی سال 98-1397 در باغ زیتون دانشکده ...
بیشتر
برای بررسی اثر روغن ولک بر خصوصیات گلدهی و بیوشیمیایی دو رقم زیتون، آزمایشی با کرتهای خردشده بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی در 4 تکرار و بر روی درختان 17 ساله زیتون در طی سال 98-1397 در باغ زیتون دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز به انجام رسید. ارقام زیتون (مانزانیلا و خضیری) و غلظتهای روغن (صفر، 1، 3 و 5 درصد)، بهعنوان فاکتورهای اصلی و فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد، در رقم مانزانیلا پس از محلولپاشی روغن ولک در غلظت 3 و 5 درصد (بهترتیب 8/31 و 7/28 روز پس از تیمار) گلدهی اتفاق افتاد و در رقم خضیری در هیچ یک از غلظتهای روغن ولک، گلدهی مشاهده نشد. کربوهیدارت جوانه پس از محلولپاشی درختان با روغن در هر سه غلظت افزایش معنیداری پیدا کرد. رقم خضیری با غلظت 3 درصد روغن ولک بالاترین میزان کربوهیدرات جوانه (68/78 میلیگرم بر گرم) را داشت. بکارگیری روغن ولک بر هورمون اسید آبسیزیک (ABA) در رقم مانزانیلا مؤثر واقع شد و تأثیر آن در غلظت 3 و 5 درصد (بهترتیب 1/83 و 4/105 میکروگرم بر گرم) مشاهده شد. میزان پرولین هر دو رقم پس از کاربرد روغن ولک در هر سه غلظت و تا 60 روز بعد از اعمال تیمار افزایش یافت و میزان کلروفیل a، کلروفیل b و کلروفیل کل پس از گذشت 30 روز از اعمال تیمار افزایش و سپس کاهش پیدا کرد. بنابر نتایج از روغن ولک با غلظت 3 درصد میتوان برای گلدهی رقم مانزانیلا در شرایط آب و هوایی اهواز استفاده کرد.