مریم بروجردنیا؛ احمد مستعان؛ عزیز تراهی؛ حجت دیالمی
چکیده
عناصر غذایی بور و پتاسیم در میوهنشینی و نمو میوه نقش مهمی ایفا میکنند و باعث افزایش عملکرد و بهبود کیفیت درختان میوه میشوند. این پژوهش بهمنظور بررسی اثرهای محلولپاشی عناصر بور و پتاسیم بر بهبود ...
بیشتر
عناصر غذایی بور و پتاسیم در میوهنشینی و نمو میوه نقش مهمی ایفا میکنند و باعث افزایش عملکرد و بهبود کیفیت درختان میوه میشوند. این پژوهش بهمنظور بررسی اثرهای محلولپاشی عناصر بور و پتاسیم بر بهبود میوهنشینی نهالهای خرمای برحی کشت بافتی در نخلستان ستاد پژوهشکده خرما و میوههای گرمسیری در شهرستان اهواز انجام شد. آزمایش در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با نه تیمار محلولپاشی با عناصر غذایی و سه تکرار برای مدت دو سال (1398-1397) صورت گرفت و هر درخت بهعنوان یک واحد آزمایشی در نظر گرفته شد. تیمارهای آزمایش عبارتند از: محلولپاشی با اسید بوریک در غلظتهای 5/0 و 1 درصد، سولفات پتاسیم در غلظتهای 2 و 3 درصد، تیمارهای ترکیبی اسید بوریک و سولفات پتاسیم با غلظتهای فوقالذکر و شاهد (آبمقطر). محلولپاشی خوشهها با هریک از تیمارها در سه نوبت (نوبت اول 2 ساعت قبل از گردهافشانی، نوبت دوم 2 روز و نوبت سوم 5 روز پس از گردهافشانی) انجام شد. هفته پنجم پس از گردهافشانی، درصد میوهنشینی، درصد میوههای پارتنوکارپ و درصد ریزش گل و میوه ثبت گردید. نتایج نشان داد که محلولپاشی خوشه با اسید بوریک و سولفات پتاسیم بهطور معنیداری میوهنشینی، عملکرد و ویژگیهای فیزیکی میوه از قبیل وزن، حجم، طول و قطر میوه و درصد مواد جامد محلول را افزایش داد. در بین تیمارهای مختلف، محلولپاشی سولفات پتاسیم 2 درصد بیشتر از سایر تیمارها در بهبود میوهنشینی و کاهش میوههای پارتنوکارپ (بیبذر) مؤثر بود.