حسن فرهادی؛ محمد مهدی شریفانی؛ حسین حکم آبادی
چکیده
گردهافشانی ناقص گلهای پسته یکی از مهمترین دلایل پایین بودن عملکرد آن است. بنابراین انجام آزمایشهایی جهت بهبود صفات کمی و کیفی میوه رقم پسته ضروری به نظر میرسد. به منظور بررسی تأثیر گردهافشانی ...
بیشتر
گردهافشانی ناقص گلهای پسته یکی از مهمترین دلایل پایین بودن عملکرد آن است. بنابراین انجام آزمایشهایی جهت بهبود صفات کمی و کیفی میوه رقم پسته ضروری به نظر میرسد. به منظور بررسی تأثیر گردهافشانی آزاد و کنترلشده بر برخی خصوصیات میوه و دانه پسته رقم احمدآقایی آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات پسته آستان قدس رضوی واقع در شهرستان بردسکن در سال 97-1396 اجرا شد. فاکتور روش گردهافشانی شامل دو سطح اسپری دانه گرده و استفاده از قلممو و فاکتور نوع دانه گرده شامل چهار ترکیب آرد-گرده به همراه شاهد و سه تکرار بودند. نتایج تجزیه آماری نشان داد که استفاده از گرده آزاد گونه اهلی اثرات مثبت معنیداری بر اکثر صفات نسبت به سایر تیمارهای گرده گونه اینتگریما دارد. از طرفی گرده گونه اینتگریما در صفت مربوط به ناخندانی در روش گردهافشانی اسپری نتایج مطلوبتری در تیمار IF4 (50/0 گرم گرده اینتگریما+ 25/0 گرم آرد) نسبت به شاهد و سایر تیمارها نشان داد. طبق نتایج روش گردهافشانی اسپری نسبت به روش گردهافشانی قلممو در صفات طول میوه خشک، عرض میوه خشک، ضخامت میوه خشک، عرض مغز میوه و ضخامت مغز میوه بهترتیب 07/1، 91/0، 86/1، 73/2، 79/5 درصد افزایش و در ارتباط با صفات طول مغز میوه، ناخندانی و انس بهترتیب 29/1، 71/23، 34/1 درصد کاهش نشان داد. در بررسی اثر متقابل روش گردهافشانی × مخلوط آرد-گرده، روش گردهافشانی اسپری در تیمار IF4 در صفت ناخندانی با میانگین 99/3 درصد کمترین میزان این صفت را نسبت به سایر تیمارها و شاهد نشان داد. بر اساس نتایج پژوهش حاضر، به نظر میرسد بتوان با استفاده از روش گردهافشانی اسپری و بکارگیری گرده گونه اینتگریما تا حدودی باعث کاهش برخی صفات مانند ناخندانی و انس در باغهای پسته شد.