نعیمه عنایتی ضمیر؛ محمد محمودی سورستانی؛ مجتبی مومنی منفرد
چکیده
چکیدهبه منظور بررسی تأثیر کود شیمیایی فسفره و باکتری حلکننده فسفر نامحلول تحقیق حاضر بهصورت فاکتوریل و بر اساس طرح کامل تصادفی در سه تکرار در سال 1395 در گلخانه دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران ...
بیشتر
چکیدهبه منظور بررسی تأثیر کود شیمیایی فسفره و باکتری حلکننده فسفر نامحلول تحقیق حاضر بهصورت فاکتوریل و بر اساس طرح کامل تصادفی در سه تکرار در سال 1395 در گلخانه دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز انجام شد. فاکتور اول شامل گونه گیاه (دو گونه ریحان سانکتوم و باسیلیکوم) و فاکتور دوم نوع کود (صفر، 50 و 100 درصد فسفر موردنیاز گیاه، فقط باکتری، باکتری به همراه 50 درصد فسفر موردنیاز گیاه، باکتری به همراه100 درصد فسفر مورد نیاز گیاه) بود. نتایج نشان داد اثر متقابل گونه گیاه و تیمارهای کودی بر اغلب صفات اندازهگیری شده در سطح احتمال یک درصد معنیدار بود. بیشترین میزان فسفر برگ در هر دو گونه باسیلیکوم و سانکتوم (بهترتیب 92/4 و 82/4 میلیگرم بر گرم وزن خشک)، وزن تر و خشک اندام هوایی، تعداد و طول گلآذین، فنل، فلاون و فلاونوییدها در تیمار حاوی باکتری بدون استفاده از کود شیمیایی فسفره و پس از آن در تیمار حاوی باکتری + 50 درصد کود شیمیایی بهدست آمد. بیشترین درصد مهار رادیکالهای آزاد در گونه باسیلیکوم و سانکتوم (بهترتیب 67 و 75 درصد) در حضور باکتری و بدون استفاده از کود فسفره بود. بهطور کلی با توجه به وجود تفاوت معنیدار تیمار حاوی باکتری نسبت به سایر تیمارها میتوان تأثیر این باکتری را در شرایط مزرعه در بهبود خصوصیات کمی و کیفی گیاه ریحان بررسی کرد.