زهرا جماعتی؛ مریم دهستانی اردکانی؛ علی مومن پور؛ مصطفی شیرمردی
چکیده
چکیدهانار (Punica granatum L.) یک گونه گیاهی میوهای تجاری مهم از خانواده Punicaceae، میباشد. شوری آب آبیاری یکی از مشکلات محدودکننده کشتوکار آن است. هدف از انجام این پژوهش، شناسایی و معرفی متحملترین رقم تجاری ...
بیشتر
چکیدهانار (Punica granatum L.) یک گونه گیاهی میوهای تجاری مهم از خانواده Punicaceae، میباشد. شوری آب آبیاری یکی از مشکلات محدودکننده کشتوکار آن است. هدف از انجام این پژوهش، شناسایی و معرفی متحملترین رقم تجاری انار به شوری آبآبیاری بود. طی یک آزمایش گلدانی در یک دوره نه ماهه ارزیابی و مقایسه تحمل به شوری سه رقم انار تجاری در سالهای 97-1396 در سایت مرکز ملی تحقیقات شوری صورتگرفت. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با دو فاکتور 1- شوری آب آبیاری در پنج سطح 1، 3، 5، 7 و 9 دسیزیمنسبر متر و 2- رقم انار در سه سطح ("شیشهکپ فردوس"، "ملسساوه" و "ملسیزدی") و با چهار تکرار و در مجموع 60 گلدان انجام شد. نتایج نشان داد که رقم و سطح شوری اثر معنیداری بر صفات مورفولوژیک، فیزیولوژیک و غلظت عناصر غذایی داشتند. در تمامی ارقام مورد مطالعه با افزایش سطح شوری، شاخصهای رشدی، محتوی نسبیآببرگ و میزان کلروفیل کاهش و درصد برگهای نکروزه و ریزش یافته افزایش یافت. بیشترین ارتفاع، تعداد انشعابات نهایی، قطر شاخه و کلروفیل کل در شوری 3 دسیزیمنسبرمتر و در رقم "ملسیزدی" مشاهده شد. همچنین با افزایش سطح شوری میزان سدیم، کلر و نسبت سدیم به پتاسیم بهطور معنیداری افزایش یافت. در بالاترین سطح شوری (9 دسیزیمنسبرمتر) بیشترین میزان شاخصهای رشدی، وزنتر و خشک برگ، برگسبز، محتواینسبی آب، کلروفیل و پتاسیم و کمترین میزان برگ نکروزه، غلظت سدیم، کلر و نسبت سدیم به پتاسیم در رقم "ملسیزدی" حاصل شد. بهطور کلی در میان ارقام مورد بررسی "ملسیزدی" و "ملسساوه" بهترتیب متحملترین و کم تحملترین رقم به شوری بودند.