معصومه عابدینی؛ قادر حبیبی؛ صمد آرزومند
چکیده
چکیدهدر این پژوهش تأثیر سلنیوم (صفر، 5 و 10 میکرومولار) بر روی آفتابگردان در شرایط شور (50 و 100 میلیمولار) و در محیط هیدروپونیک بهصورت فاکتوریل و در قالب یک طرح تصادفی در دانشگاه پیام نور مرکز تبریز در ...
بیشتر
چکیدهدر این پژوهش تأثیر سلنیوم (صفر، 5 و 10 میکرومولار) بر روی آفتابگردان در شرایط شور (50 و 100 میلیمولار) و در محیط هیدروپونیک بهصورت فاکتوریل و در قالب یک طرح تصادفی در دانشگاه پیام نور مرکز تبریز در سال 1394 مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که شوری، در هر دو سطح، باعث افزایش معنیدار مقدار مالوندیآلدئید و فنل آزاد و کاهش فلاونوئید شد. همچنین، شوری mM50 افزایش مقدار آنتوسیانین، پروتئین کل، قند محلول و فعالیت آسکوربات پراکسیداز و شوری mM100 کاهش وزن خشک و ارتفاع اندام هوایی و افزایش مقدار پرولین، تانن و لیگنین را بهطور معنیدارموجب شد. کاربرد سلنیوم 5 میکرومولار در محیطهای فاقد نمک موجب کاهش مقدار فلاونوئیدها و لیگنین، ولی افزایش فعالیت پراکسیداز، مقدار فنل آزاد و ارتفاع اندام هوایی شد. درحالیکه کاربرد سلنیوم 10 میکرومولار در محیطهای فاقد نمک افزایش غلظت لیگنین و مالوندیآلدئید و فعالیت آسکوربات پراکسیداز را باعث شد. در محیطهای حاوی نمک mM 50، کاربرد سلنیوم در هر دو غلظت، باعث کاهش معنیدار مقدار قند محلول و فعالیت آسکوربات پراکسیداز و در 10 میکرومولار باعث افزایش تانن و کاهش لیگنین شد. در محیطهای حاوی نمک mM 100، کاربرد سلنیوم در هر دو غلظت باعث کاهش معنیدار پرولین، تانن و لیگنین و افزایش فعالیت آسکوربات پراکسیداز شد. طبق نتایج حاصل، سلنیوم اگرچه باعث تغییرات قابلتوجهی در مقدار ترکیبات فنلی و قند محلول و افزایش آنزیم آسکوربات پراکسیداز شد ولی نتوانست باعث کاهش مقدار مالوندیآلدئید شود و ازکاهش وزن خشک در شرایط شور ممانعت کند.