لولاو زارعی؛ محمود کوشش صبا؛ یاور وفایی
چکیده
چکیدهگوجهفرنگی یکی از سبزیهای مورد علاقه و پرمصرف در جهان است که میوه آنسرشارازمواد معدنی، ویتامینهاوترکیباتضداکسایشیمیباشد، اما این محصول با خاستگاه گرمسیری به دمای پایین حساس است که محدودیت ...
بیشتر
چکیدهگوجهفرنگی یکی از سبزیهای مورد علاقه و پرمصرف در جهان است که میوه آنسرشارازمواد معدنی، ویتامینهاوترکیباتضداکسایشیمیباشد، اما این محصول با خاستگاه گرمسیری به دمای پایین حساس است که محدودیت جدی در عرضه پس از برداشت محصول دارد. در این آزمایش اثر تیمار دو هفته قبل از برداشت اسید گاما-آمینوبوتیریک در سه سطح (صفر، 5 و 10 میلیمولار) بر کیفیت پس از برداشت و سرمازدگی میوه گوجهفرنگی رقم نیوتون در سال 1396 در دانشگاه کردستان مورد بررسی قرار گرفت. برداشت میوه بعد از مرحله بلوغ فیزیولوژیک صورت گرفت. پس از برداشت میوه، طی دوره انبارداری (در دمای 4 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 95-90 درصد) در روزهای صفر، 5، 10، 15 و 20 برخی خصوصیات فیزیکی، زیست شیمیایی و صدمه سرمازدگی مورد ارزیابی قرار گرفت. میزان سرمازدگی میوه شاهد در روز آخر 25 درصد مشاهده شد، درحالیکه در تیمار اسید گاما-آمینوبوتیریک 10 میلیمولار 33/8 درصد بود. تیمار برگی اسید گاما-آمینوبوتیریک سبب کاهش از دست دادن وزن، حفظ سفتی و همچنین، حفظ ویتامین ث و اسیدیته قابل تیتراسیون نسبت به تیمار شاهد گردید. تیمار اسید گاما-آمینوبوتیریک سبب بهبود ویژگیهای کیفی و افزایش رنگیزه لیکوپن در گوجهفرنگی نسبت به میوههای شاهد شد و خسارت سرمازدگی را بهطور قابل توجهی کاهش داد.