الناز خلیل خلیلی؛ غفار کیانی؛ سید کمال کاظمی تبار
چکیده
چکیدهبه منظور ارزیابی مهمترین ویژگیهای زراعی مؤثر بر عملکرد در سال 1396، آزمایشی در مزرعه پژوهشی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. ژنوتیپها ...
بیشتر
چکیدهبه منظور ارزیابی مهمترین ویژگیهای زراعی مؤثر بر عملکرد در سال 1396، آزمایشی در مزرعه پژوهشی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. ژنوتیپها شامل 30 لاین امیدبخش برنج بود. در این بررسی 10 صفت از جمله ارتفاع بوته، طول خوشه، تعداد پنجه، تعداد کل دانه، تعداد دانه پر، طول دانه، قطر دانه، نسبت طول به عرض دانه، وزن هزاردانه و عملکرد مورد ارزیابی قرار گرفتند. تجزیه همبستگی نشان داد که همبستگی مثبت و معنیداری بین عملکرد با تعداد پنجه، دانه پر و وزن هزاردانه وجود دارد. نتایج بهدستآمده از تجزیه علیت نشان داد که تعداد دانه پر بالاترین اثر مستقیم (67/0) و بعد از آن، صفات تعداد پنجه (59/0) و قطر دانه (47/0) بیشترین اثر را بر عملکرد دارد. بنابراین بر اساس نتایج بهدستآمده از این تحقیق، صفات تعداد پنجه، تعداد دانه پر بهعنوان شاخص انتخاب بر بهبود عملکرد برنج شناسایی شدند. نتایج تجزیه خوشهای لاینهای مورد مطالعه نیز در 4 گروه مختلف قرار گرفتند، که ارقام موجود در کلاستر دوم و سوم علاوهبر متوسط عملکرد بالاتر، از ارتفاع کمتر، تعداد پنجه و تعداد دانه پر بیشتری برخوردار بودند. در این تحقیق لاینهای 8، 13، 14، 15 و 28 برترین لاینها از نظر عملکرد و سایر ویژگیهای زراعی بودند.