لیلا نژاد صادقی؛ رضا معالی امیری؛ حسن زینالی خانقاه
چکیده
چکیدهگیاهان از طریق تغییر بیان ژنها و تغییر متابولیتهای سازگارکننده تحمل به سرما را افزایش میدهند. در گیاهان این فرایند توسط دوره سازگاری به سرما تسریع میشود. در این مطالعه، پاسخهایتغییرات ...
بیشتر
چکیدهگیاهان از طریق تغییر بیان ژنها و تغییر متابولیتهای سازگارکننده تحمل به سرما را افزایش میدهند. در گیاهان این فرایند توسط دوره سازگاری به سرما تسریع میشود. در این مطالعه، پاسخهایتغییرات کربوهیدراتها و بیان ژنهای دساتوراز 12 و 15 تحت تنشسرما بهصورت مقایسهایدرسه ژنوتیپگندم دوروم و نان متفاوت از نظر تحمل سرما مقایسه شدند، دو ژنوتیپ (نورستار گندم نان و گردیش گندم دوروم) متحمل به سرما و ژنوتیپ SRN (گندم دوروم) حساس به سرما از مؤسسه تحقیقات دیم کشور واقع در مراغه در سال 1389-1388 تهیه شد و در اتاقکهای رشد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران واقع در کرج کشت و مورد بررسی قرار گرفت. نتایج پتانسیل ژنتیکی مناسبی برای افزایش تحمل سرما در دوروم بهویژه گردیش را نشان داد. میزان کربوهیدراتها تحت اغلب تیمارهای آزمایش اختلاف معنیدار نشان داد بهطوریکه تنش سرما در گیاهان سازگارشده سبب افزایش میزان ساکارز، گلوکز و فروکتوز مخصوصا در نورستار و گردیش شد. افزایش بیان نسبی ژنهای دساتوراز 12 و 15 تلاش ویژه سلول برای محافظت در برابر تنشسرما در ژنوتیپهای نورستار وگردیش در مقایسه با ژنوتیپ SRN را نشان داد. نتایج نشان داد که فرایند سازگاری تحمل به تنش اکسیداتیو را القاء میکند. همچنین این پاسخها وجود ظرفیت ژنتیکی مناسبی در گندم دوروم را برای افزایش تحمل به سرمابه خصوص درژنوتیپ گردیش برای صفات اندازهگیریشده، تأیید کرد.