میترا جباری؛ محمد مهدی شریفانی؛ احد یامچی
چکیده
چکیدهرنگ سطحمیوهیکیازعواملمهمدر ارزیابیکیفیو ویژگیهای ظاهری در میوه محسوبمیشود، که اولین مؤلفه پذیرش توسط مشتری است.مطالعهای در قالب طرح کاملاً تصادفی با 12 رقم سیب بومی و وارداتی در سه تکرار در ...
بیشتر
چکیدهرنگ سطحمیوهیکیازعواملمهمدر ارزیابیکیفیو ویژگیهای ظاهری در میوه محسوبمیشود، که اولین مؤلفه پذیرش توسط مشتری است.مطالعهای در قالب طرح کاملاً تصادفی با 12 رقم سیب بومی و وارداتی در سه تکرار در سال 1395 و در آزمایشگاه فیزیولوژی گروه باغبانی انجام شد. در این پژوهش، خصوصیات کیفی شامل آنتوسیانین پوست و گوشت میوه، قند کل، شاخص طعم، pH و هدایتالکتریکی و شاخصهای مربوط به رنگ شامل شاخص روشنایی (L)، شاخص قرمزی (a) و شاخص زردی (b)، هیو (H) و کروما (C) برای هریک از ارقام سیب اندازهگیری شد.نتایج نشان داد بیشترین میزان شاخص قرمزی (31) و کروما پوست (4/33) و قرمزی گوشت میوه (83/27) در رقم مازند2، بیشترین میزان هیو پوست (22/87)، روشنایی (67/89) وهیو گوشت (22/87) در رقم گالا و بیشترین میزان روشنایی (03/86) و زردی پوست میوه (83/26) و زردی گوشت میوه (8/20) در رقم گلدن دلیشز مشاهده شد و همچنین بیشترین مقدارآنتوسیانین پوست (07/1 مول بر گرم وزنتر) در رقم رددلیشز و آنتوسیانین گوشت در رقم مازند2 (16/0 مول بر گرم وزنتر) به دست آمد. بالاترین میزان شاخص طعم در رقم شاهرود 10(31/80 درصد)، و بیشترین میزان قند کل (35/2250 میلیگرم در گرم وزنتر) در رقم رددلیشز، EC آبمیوه (10/6 دسیزیمنس/متر) در رقم گل قرمز و pH آبمیوه (36/5) در رقم گلاب کهنز مشاهده شد. بیشترین همبستگی مثبت در ارقام گوشت قرمز مربوط به آنتوسیانین پوست و گوشت میوه (99/0) و در سایر ارقام بیشترین همبستگی مربوط به روشنایی و زردی پوست (92/0) بود. طبق نتایج حاصل از این پژوهش میتوان گفت شاخص قرمزی با مقدار آنتوسیانین میوه، شاخص طعم میوه با هیو پوست، مقدار روشنایی با زردی پوست میوه و هدایت الکتریکی با مقدار قند میوه در ارتباط بود. شاخص زردی (b) با آنتوسیانین پوست و گوشت ارتباط منفی معنیدار داشت. نتایج این تحقیق نشان داد که تفاوتهای روشن در شاخصهای رنگ بین ارقام گوشت قرمز و سایر ارقام وجود داشت.