بهاره حاجی ور؛ محمد رضا زارع بوانی
چکیده
چکیدهشوری به فرآیندهاو ساختارهایسلولی در گیاهانآسیبمیرساند و موجب کاهش رشد و عملکرد میگردد. در پژوهش حاضر کاربرد اسید آسکوربیک برونزا بهعنوان یک آنتیاکسیدان قوی بهمنظور بهبود مقاومت به تنش ...
بیشتر
چکیدهشوری به فرآیندهاو ساختارهایسلولی در گیاهانآسیبمیرساند و موجب کاهش رشد و عملکرد میگردد. در پژوهش حاضر کاربرد اسید آسکوربیک برونزا بهعنوان یک آنتیاکسیدان قوی بهمنظور بهبود مقاومت به تنش شوری در گوجهفرنگی مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایش بهصورت فاکتوریل در غالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در گلخانه پژوهشی گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان از ابتدای زمستان تا پایان بهارسالهای 97-1396 به اجرا درآمد. پارامترهای رشدی، عملکرد، تبادلات گازی، رنگیزههای فتوسنتزی، قندهای محلول و پرولین گیاه گوجهفرنگی تحت سطوح مختلف تنش شوری ( صفر، 25، 50 و 100 میلیمولار کلرید سدیم) و محلولپاشی با غلظتهای مختلف اسید آسکوربیک (صفر، 5/2 و 5 میلیمولار) ارزیابی شد. نتایج نشان داد که شوری موجب کاهش رشد، عملکرد، رنگیزههای فتوسنتزی و تبادلات گازی گردید. شوری همچنین باعث افزایش میزان پرولین و قندهای محلول در برگ شد. تیمار اسید آسکوربیک در هر دو شرایط تنش شوری و بدون تنش باعث افزایش شاخصهای رشدی و عملکرد شد. در شرایط تنش، گیاهان تیمارشده با اسید آسکوربیک رنگیزههای فتوسنتزی بیشتر و نرخ فتوسنتزی بالاتری نسبت به دیگر تیمارها نشان دادند. اسید آسکوربیک سبب کاهش معنیدار قندهای محلول در برگ شد. همچنین افزایش میزان اسید آسکوربیک موجب کاهش بیشتر و معنیدار پرولین در هر سطح شوری نسبت به دیگر تیمارها گردید. درکل، اثرات نامطلوب شوری بر گوجهفرنگی بهوسیله کاربرد خارجی اسید آسکوربیک کاهش مییابد که درنتیجه کاهش اثرات مخرب تنش شوری و افزایش تبادلات گازی و رنگیزههای فتوسنتزی است. با توجه به پتانسیل اسمزی کم محلول اسید آسکوربیک و غیر سمیبودن، میتوان آنرا بهعنوان تیماری مؤثر برای افزایش تحمل به شوری در گیاهان گوجهفرنگی استفاده کرد.