مرضیه کلهر؛ مریم دهستانی اردکانی؛ مصطفی شیرمردی؛ جلال غلام نژاد
چکیده
شوری یکی از مهمترین عوامل محدودکننده رشد گیاه و تولیدات کشاورزی میباشد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثر سطوح مختلف شوری و اصلاحکنندههای آلی بر برخی شاخصهای رشدی در گیاه همیشهبهار (Calendula officinalis ...
بیشتر
شوری یکی از مهمترین عوامل محدودکننده رشد گیاه و تولیدات کشاورزی میباشد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثر سطوح مختلف شوری و اصلاحکنندههای آلی بر برخی شاخصهای رشدی در گیاه همیشهبهار (Calendula officinalis L.) بود. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی شامل پنج سطح از مواد آلی (شاهد (خاک زراعی)، نیم و یک گرم در لیتر عصاره جلبک دریایی،80 درصد خاک زراعی + 20 درصد حجمی گلدان کود گاوی کاملاً پوسیده و 80 درصد خاک زراعی + 20 درصد حجمی گلدان کود ورمیکمپوست) و سه سطح شوری (5/3، 5/7 و 5/10 دسیزیمنس بر متر) با سه تکرار در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه اردکان در سال 1396 به اجرا درآمد. نتایج نشان داد که با افزایش سطح شوری،شاخصهای رشدی و میزان جذب عناصر بهطور معنیداری کاهش یافت، در حالیکه فعالیت آنزیم پراکسیداز افزایش یافت. بیشترین قطر تاج، تعداد برگ، وزن تر و خشک گل و جذب عناصر در تیمار کود گاویو با هدایت الکتریکی 5/3 دسیزیمنس بر متر بهدست آمد.بیشترین قطر گل در تیمار نیم گرم در لیتر جلبک دریایی و با هدایت الکتریکی 5/3 دسیزیمنس بر مترمشاهده شد. با توجه به نتایج بهدست آمده مشخص شد که اگرچه آستانه تحمل به شوری همیشهبهار 5/7 دسیزیمنس بر مترمیباشد، استفاده از بستر کشت مناسب، تحمل گیاه را تا 5/10 دسیزیمنس بر مترافزایش خواهد داد. همچنین مشخص شد که کود گاویبهتر از بقیه تیمارها توانست تحمل گیاه را در برابر شوری افزایش دهد و موجب بهبود خصوصیات کمی و کیفی آن گردد.