علی حیدرزاده؛ سید علی محمد مدرس ثانوی
چکیده
چکیدهبه منظور مطالعه اثر اسیدهای آمینه مختلف روی عملکرد و صفات بیوشمیایی عدس، آزمایشی در سال زراعی 1397 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای ...
بیشتر
چکیدهبه منظور مطالعه اثر اسیدهای آمینه مختلف روی عملکرد و صفات بیوشمیایی عدس، آزمایشی در سال زراعی 1397 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. عوامل مورد بررسی شامل نحوه کاربرد آمینواسیدها در سه سطح بذرمال، محلولپاشی و بذرمال + محلولپاشی بهعنوان عامل اول و کاربرد انواع آمینواسیدها در پنج سطح آرژنین، آسپارتیک اسید، پرولین، اسیدآمینه تجاری پروآمین و آبمقطر (شاهد) بهعنوان عامل دوم در نظر گرفته شد. مقدار مصرف اسیدهای آمینه یک گرم در لیتر بود. نتایج نشان داد بیشترین وزن خشک کل بهترتیب از تیمارهای بذرمال و محلوپاشی آسپارتیک اسید (2388 کیلوگرم در هکتار)، محلولپاشی آرژنین (2330 کیلوگرم در هکتار) و محلولپاشی اسیدآمینه تجاری پروآمین (2219 کیلوگرم در هکتار) بهدست آمد. بیشترین میزان فعالیت آنزیم کاتالاز در تیمار استفاده از آبمقطر بهصورت محلولپاشی و کمترین فعالیت آن در کاربرد آرژنین بهصورت بذرمال مشاهده شد. کاربرد اسیدآمینه آسپارتیک اسید با8/718 کیلوگرم در هکتار بیشترین عملکرد را تولید کرد که بیش از سه برابر عملکرد حاصل از استفاده از آبمقطر (شاهد) بود. کاربرد آرژنین (1/555 کیلوگرم در هکتار)، اسیدآمینه تجاری پروآمین (5/444 کیلوگرم در هکتار) و پرولین (8/327 کیلوگرم در هکتار) بهترتیب در رتبههای بعدی قرار گرفت. کاربرد آسپارتیک اسید بهصورت بذرمال و محلولپاشی با بیشترین عملکرد بهعنوان تیمار برتر معرفی میشود.