سید محمدحسن مرتضوی؛ عزیز تراهی؛ لیلا برمه
دوره 33، شماره 2 ، اسفند 1389، ، صفحه 97-109
چکیده
با توجه به تنوع واریتههای نر خرمای موجود در استان خوزستان که از گرده آنها برای گردهافشانی ارقام ماده استفاده میشود، نقش مهمی که گردهها در باروری و خصوصیات کمی و کیفی (زنیا و متازنیا) میوه بازی میکنند ...
بیشتر
با توجه به تنوع واریتههای نر خرمای موجود در استان خوزستان که از گرده آنها برای گردهافشانی ارقام ماده استفاده میشود، نقش مهمی که گردهها در باروری و خصوصیات کمی و کیفی (زنیا و متازنیا) میوه بازی میکنند و نیز اهمیت بررسی تفاوتهای موجود در بین آنها به منظور اهداف بهنژادی، در این پژوهش ریختشناسی گردههای 15 پایه خرمای نر این استان با استفاده از میکروسکوپ الکترونی نگاره (SEM) مورد بررسی قرارگرفت. بدین منظور پس از آماده سازی مقدماتی گردهها، تصاویر با بزرگنماییهای 500، 1000، 5000، 10000 و 20000 برابر و در زوایای مختلف تهیه و پارامترهایی نظیر میانگین طول و عرض، شکل، مقدار عناصر معدنی و آراستارهای سطح اگزین و شیار آنها بررسی گردید. نتایج نشان داد که دانة گردة خرما بیضی یا قایقیشکل (در منظر استوایی) و آراستارهای سطح آن از نوع مشبک و دارای روزنبندی تک شیاره میباشد. گرده پایههای نر مختلف مورد بررسی از نظر طول و عرض با هم تفاوت معنیداری نشان دادند. بزرگترین وکوچکترین طول به ترتیب به گرده واریتههای غنامی سبز (کد 7) و غنامی شادگان (کد 8)، همچنین بزرگترین و کوچکترین عرض بترتیب به گرده واریتههای سمسماوی (کد 1) و غنامی شادگان (کد 8) تعلق داشتند. مقایسه اسپکترمهای آنالیز ترکیب عناصر غذایی نشان داد که عمده عناصر تشکیل دهنده دانههای گرده کربن، اکسیژن، فسفر و کلر میباشند.