داود مردان زاده؛ رضا درویش زاده؛ بهمن زاهدی
چکیده
پژوهش حاضر به منظور تعیین ویژگیهای مرفولوژیک و فیزیولوژیک تأثیرگذار در عملکرد تودههای کدو از مناطق شمال غرب ایران در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقاتی ساعتلوی آذربایجان ...
بیشتر
پژوهش حاضر به منظور تعیین ویژگیهای مرفولوژیک و فیزیولوژیک تأثیرگذار در عملکرد تودههای کدو از مناطق شمال غرب ایران در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقاتی ساعتلوی آذربایجان غربی انجام گرفت. نتایج حاصل از همبستگیهای فنوتیپی نشان داد که تعداد میوه، وزن میوه، وزن صد دانه، عرض میوه، ضخامت بذر، طول بوته، طول میانگره، شاخهدهی اولیه و پیاچ میوه در سطح یک درصد و ویژگیهای وزن بذر، طول دممیوه، طول کاسبرگ ماده و مواد جامد محلول میوه در سطح پنج درصد همبستگی مثبت و معنیدار با عملکرد میوه دارند. در رگرسیون گام به گام برای عملکرد میوه، چهار ویژگی طول میانگره، طول گلبرگ ماده، درصد کلروفیل و پیاچ میوه وارد مدل شدند. بر اساس نتایج تجزیه علیت، ویژگیهای پیاچ و طول میانگره بیشترین اثر مستقیم و مثبت را بر عملکرد میوه داشتند. پیاچ احتمالاً با کاهش سرعت فرآیندهای مرتبط با رسیدن میوه بر عملکرد تأثیر بگذارد. ویژگی درصد کلروفیل بالاترین اثر غیرمستقیم از طریق طول میانگره بر عملکرد میوه را نشان داد.