سعید جلالی صمغ آبادی؛ رسول جلیلی مرندی
چکیده
کمبود آب از جمله عوامل محیطی است که تولید محصول را محدود می کند. بنابراین ارزیابی ارقام مقاوم به خشکی امری ضروری به نظر می رسد. گزارش شده است که توانایی مقاومت به خشکی پایه، میتواند به پیوندک منتقل شود. ...
بیشتر
کمبود آب از جمله عوامل محیطی است که تولید محصول را محدود می کند. بنابراین ارزیابی ارقام مقاوم به خشکی امری ضروری به نظر می رسد. گزارش شده است که توانایی مقاومت به خشکی پایه، میتواند به پیوندک منتقل شود. در این تحقیق پاسخ سه پایه سیب به نام های گمی آلماسی، MM106 و MM111 به تنش خشکی در شرایط درون شیشه ای مورد بررسی قرار گرفت. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با چهار تکرار اجرا گردید. تنش خشکی در غلظت های صفر، 1، 2 و 4 درصد پلیاتیلنگلیکول (PEG-6000) در محیط کشت پایه موراشیک و اسکوگ به مدت 6 هفته اعمال شد. نتایج نشان داد تنش خشکی ایجاد شده به وسیله پلیاتیلنگلیکول، باعث کاهش عوامل رشدی (طول شاخساره و ریشه، وزن تر شاخساره و ریشه)، شاخص کلروفیل و افزایش دیگر عوامل بیوشیمیایی (محتوای پرولین، قندهای محلول، پروتئین و میزان آنزیمهای کاتالاز و گایاکول پراکسیداز) شد اما تاثیری روی قطر ساقه نداشت. کمترین میزان طول شاخساره و ریشه، وزن تر شاخساره و ریشه و شاخص کلروفیل در پایه MM106 در تیمار 4 درصد پلی اتیلنگلیکول مشاهده شد و بیشترین میزان پرولین، قندهای محلول و آنزیم کاتالاز در پایه سیب گمی در تیمار 4 درصد پلی اتیلن گلیکول بدست آمد. بر طبق نتایج میتوان پایه گمی آلماسی را در ردیف پایههای مقاوم به خشکی دانست.