منصور جلالی؛ نوراله معلمی؛ سید محمدحسن مرتضوی؛ عزیز تراهی
دوره 37، شماره 3 ، آذر 1393، ، صفحه 105-114
چکیده
بهمنظور مطالعه اثر تنظیمکنندههای رشد گیاهی بر صفات کمی و کیفی خرمای رقم استعمران (سایر)، آزمایشی بهصورت کرتهای خردشده در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با 4 تکرار انجام گردید. عوامل آزمایشی ...
بیشتر
بهمنظور مطالعه اثر تنظیمکنندههای رشد گیاهی بر صفات کمی و کیفی خرمای رقم استعمران (سایر)، آزمایشی بهصورت کرتهای خردشده در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با 4 تکرار انجام گردید. عوامل آزمایشی شامل 2 زمان محلولپاشی (20 و 40 روز بعد از گردهافشانی) در کرتهای اصلی و 9 ترکیب هورمونی: شاهد (آب مقطر)،50 میلیگرم در لیتر بنزیل آدنین(BA)، 100 میلیگرم در لیتر BA،100 میلیگرم در لیتر اسید جیبرلیک (GA3)، 200 میلیگرم در لیتر GA3، 100 میلیگرم در لیتر GA3+50 میلیگرم در لیتر BA، 100 میلیگرم در لیتر GA3+100 میلیگرم در لیتر BA، 200 میلیگرم در لیتر GA3+50 میلیگرم در لیتر BA و 200 میلیگرم در لیتر GA3+100 میلیگرم در لیتر BA، در کرتهای فرعی بودند. نتایج نشان داد که اثرات ساده زمان هورمونپاشی و ترکیب هورمونی در صفات سفتی میوه، عملکرد، تعداد میوه در هر خوشه، قند احیاء، غیر احیاء، کل تاثیر معنیداری داشتند. زمان اول هورمونپاشی تاثیر معنیداری بر صفات قطر، نسبت طول به قطر، سفتی، وزن خشک، عملکرد، تعداد میوه در هر خوشه، قنداحیاء، قند غیر احیاء، قندکل، و درصد آب میوه و وزن بذر داشت. همچنین زمان دوم هورمونپاشی در صفات وزن و قطر بذر، عملکرد، تعداد میوه در هر خوشه، قنداحیاء، قند غیر احیاء، قندکل، معنیدار بود. مقایسات میانگینها نشان داد که ترکیب هورمونی 200 میلیگرم در لیتر GA3+100 میلیگرم در لیتر BA، بهترین تاثیر را بر صفات وزن تر، سفتی، درصد آب، نسبت گوشت به بذر میوه، درصد قند احیاء، تعداد میوه در خوشه و عملکرد در هر خوشه، خرمای رقم استعمران داشته و قابل توصیه است.