بهاره دامن کشان؛ سید سمیح مرعشی؛ محمد اسعدی
چکیده
در سالهای اخیر سطح زیر کشت ارقام برتر خرمای خشک و نیمهخشک، توسعه زیادی داشته است. برداشت، انبارداری و حملونقل با هزینههای کمتر، موجب رغبت کشاورزان به کشت و کار این ارقام شده است. آزمایشی در قالب ...
بیشتر
در سالهای اخیر سطح زیر کشت ارقام برتر خرمای خشک و نیمهخشک، توسعه زیادی داشته است. برداشت، انبارداری و حملونقل با هزینههای کمتر، موجب رغبت کشاورزان به کشت و کار این ارقام شده است. آزمایشی در قالب طرح کامل تصادفی با چهار رقم (ارقام خرمای قصب، زاهدی، پیارم و مجول) در 3 تکرار به مدت 2 سال (1398-1396) در کلکسیون خرمای پژوهشکده خرما و میوههای گرمسیری واقع در شهرستان نرماشیر از استان کرمان انجام شد. در چهار رقم خرمای مورد مطالعه صفات مربوط به زمان باردهی و خصوصیات کمی و کیفی میوه مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان داد رقم قصب نسبت به ارقام دیگر تعداد خوشه با خوشچههای بیشتری در سال تولید میکند. اما میوهنشینی (06/45 درصد) و میزان ریزش میوه (45/53 درصد) در این رقم نسبت به ارقام دیگر بالاتر است. رقم زاهدی بیشترین میوهنشینی (73/76 درصد)، کمترین ریزش میوه (69/22 درصد) و پارتنوکارپی (47/0 درصد) را نشان داد. بیشترین عملکرد خوشه (5/5547 گرم)، وزن میوه (77/13 گرم)، طول میوه (27/4 سانتیمتر)، قطر میوه (22/2 سانتیمتر)، حجم میوه (74/12 سانتیمتر مکعب) در خرمای رقم مجول دیده شد. کمترین وزن هسته (8/0 گرم)، طول هسته (1/2 سانتیمتر)، قطر هسته (79/0 سانتیمتر) مربوط به رقم زاهدی بود. بالاترین نسبت گوشت به هسته (86/11) و بیشترین درصد گوشت میوه (21/92) در رقم مجول دیده شد. رقم مجول بیشترین (12/18 درصد) و رقم قصب کمترین میزان رطوبت میوه (96/10 درصد) را دارا بود. در رقم زاهدی بالاترین میزان قند کل (85/ 76 درصد)، قند احیاء (70/73 درصد) و مواد جامد محلول (85/77 درصد) بهدست آمد. این نتایج بیانگر آن است که بین ارقام برتر خرمای خشک و نیمهخشک نیز به لحاظ صفات باردهی و مورفوفیزیولوژیک تفاوتهای زیادی وجود دارد که بسته به اهداف کشت در هر منطقه باید کشت آنها توسعه یابد.