معصومه احمدی خویی؛ رویا کرمیان
چکیده
استویا (Stevia rebaudiana Bertoni)گیاهی متعلق به تیره مرکبان است و در صنایع غذایی بعنوان عامل شیرینکننده و در پزشکی و داروسازی به عنوان عامل ضد التهاب، آنتیاکسیدان، تببر، ضد قارچ و ضد باکتری استفاده میشود. ...
بیشتر
استویا (Stevia rebaudiana Bertoni)گیاهی متعلق به تیره مرکبان است و در صنایع غذایی بعنوان عامل شیرینکننده و در پزشکی و داروسازی به عنوان عامل ضد التهاب، آنتیاکسیدان، تببر، ضد قارچ و ضد باکتری استفاده میشود. Piriformospora indica یک قارچ اندوفیت گیاهی است که موجب بهبود رشد، افزایش محتوای متابولیتهای ثانویه و خواص دارویی گیاه میزبان میشود. سلنیوم (Se) به عنوان یک ریزمغذی توان آنتیاکسیدانی و رشد گیاهان را افزایش داده و در فرم نانوذره (SeNPs) یک آنتیاکسیدان مصنوعی است. به منظور بررسی اثر قارچ P. indica و نانوذرات سلنیوم در دو غلظت 5 و 10 میلی-گرم در لیتر بر فعالیت زیستی گیاهان باززاییشده S. rebaudiana در دو مرحله رویشی و آغاز گلدهی، آزمایشی در سال 1398 در آزمایشگاه فیزیولوژی گیاهی دانشگاه بوعلیسینا بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی و 3 تکرار انجام شد. شاخصهای رشد، محتوای فنل و پتانسیل آنتیاکسیدانی عصاره متانولی استویا پس از اعمال تیمارها به ترتیب با استفاده از روش فولین-سیوکالتو و مهار رادیکال آزاد DPPH و فعالیت ضد باکتریایی به روش انتشار دیسک بررسی شد. نتایج نشان داد که P. indica و نانوذرات سلنیوم سبب افزایش شاخصهای رشد، محتوای فنل و پتانسیل آنتیاکسیدانی استویا بویژه در مرحله رویشی شدند. همچنین عصارهها در برابر باکتریهایBacillus thuringiensis ،Staphylococcus aureus و Escherichia coli خاصیت ضد باکتریایی نشان دادند. بیشترین ظرفیت آنتیاکسیدانی و فعالیت ضدباکتریایی مربوط به گیاهانی بود که همزمان در معرض P. indica و SeNPs قرار گرفتند. بنظر میرسد که P. indica و SeNPs، با افزایش محتوای فنل، موجب تقویت توان آنتیاکسیدانی و خاصیت ضدباکتربایی استویا میشوند.