رقیه فتحی؛ مهدی محب الدینی؛ اسماعیل چمنی
چکیده
چکیدهتنوع ژنتیکی نیاز بنیادی برنامههای بهنژادی گیاهان میباشد و امکان تولید و پرورش گیاهانی با شرایط مطلوب را فراهم میسازد. مرزه با نام علمی .Satureja hortensis L از مهمترین گیاهان دارویی متعلق به خانوادهی ...
بیشتر
چکیدهتنوع ژنتیکی نیاز بنیادی برنامههای بهنژادی گیاهان میباشد و امکان تولید و پرورش گیاهانی با شرایط مطلوب را فراهم میسازد. مرزه با نام علمی .Satureja hortensis L از مهمترین گیاهان دارویی متعلق به خانوادهی نعناع میباشد که بهصورت وحشی و زراعی وجود دارد. در این پژوهش، تنوع ژنتیکی20 تودهی مرزهی منشا گرفته از ایران و سایر کشورهای جهان از نظر صفات ریختشناسی، فیتوشیمیایی و درصد اسانس بررسی شدند. نتایج تجزیه واریانس دادهها تفاوت معنیداری را بین صفات مورد بررسی بهجز تعداد و وزن خشک گل و فلاونوئید در دو طول موج 300 و 330 نانومتر نشان داد. نتایج بررسی ریختشناسی تودهها نشان داد که صفات تعداد میانگره (03/11)، تعداد شاخه (58/18)، وزن هزار دانه (97/925 میلیگرم) تودهی ازبکستان بیشترین مقدار بود و بیشترین میزان تعداد گل (34/26) و وزن تر گل (14/26 میلیگرم) در تودهی بلغارستان مشاهده شد همچنین بیشترین درصد اسانس (36/2 درصد) از تودهی کرج بهدست آمد. برآورد ضرایب همبستگی بین صفات نشان داد که بیشترین ضریب همبستگی بین وزن تر اندام هوایی و وزن تر گل (97/0 میلیگرم) مشاهده شد. همچنین تجزیه خوشهای بر اساس فاصلهی اقلیدسی، تودههای مورد بررسی را در چهار گروه اصلی طبقهبندی نمود. نتایج تجزیهی اسانس نشان داد که تودهی کرج بیشترین میزان Delta-3-carene (07/14 درصد) و Carvacrol (بهترتیب 07/14 و 99/28 درصد) را داشت و تودهی بلغارستان بیشترین میزان ɣ-Terpinene و Borneol را نشان داد (بهترتیب 21/76 و 81/0 درصد). نتایج تجزیهی خوشهای تودههای مرزه براساس ترکیبات اسانس نیز تودههای مرزه را در پنج گروه قرار داد. براساس نتایج این پژوهش، تنوع ژنتیکی قابل توجهی بین تودههای مرزه موجود در ایران و سایر کشورها وجود دارد.