سید رسول ضیاتبار احمدی؛ اسماعیل سیفی؛ فریال وارسته اکبرپور؛ وحید اکبرپور
چکیده
این آزمایش در سال 1399 به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی در چهار تکرار در آزمایشگاه گروه علوم باغبانی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان انجام شد. فاکتور اول ژنوتیپ و رقم انار در 15 سطح، شامل ...
بیشتر
این آزمایش در سال 1399 به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی در چهار تکرار در آزمایشگاه گروه علوم باغبانی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان انجام شد. فاکتور اول ژنوتیپ و رقم انار در 15 سطح، شامل چهار ژنوتیپ وحشی (اینچهبرون، علیآباد و کردکوی از استان گلستان و میانکاله از استان مازندران)، هشت رقم محلی (قند و ترش گلوگاه، شیرین، ترش و گل انار بهشهر، فرشته قرمز ساری، شیرین و ترش شیوند خوزستان)، دو رقم تجاری (یوسف خانی و ملس ممتاز ساوه) و یک رقم خارجی (واندرفول) و فاکتور دوم شوری آب آبیاری در سه سطح شاهد، 5/2 و 4/6 گرم در لیتر نمک کلرید سدیم بود. پس از ریشهزایی، استقرار و رشد کافی قلمهها در گلدان، تنش شوری به مدت 10 هفته اعمال شد. سپس، صفات ریختشناختی، فیزیکوشیمیایی و فیتوشیمیایی در ریشه، ساقه و برگ اندازهگیری گردید. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که بعد از اعمال تنش شوری در تمامی ژنوتیپها و ارقام شاخصهای ریختشناختی و فیزیکوشیمیایی مانند رشد طولی ساقه، قطر ساقه، تعداد انشعابات شاخه، تعداد کل برگ، طول ریشه، قطر ریشه، سطح برگ، وزن تر برگ، وزن خشک برگ، محتوای نسبی آب برگ، کلروفیل، فنل کل و آنتوسیانین در مقایسه با نمونه شاهد کاهش و در مقابل برخی دیگر از صفات فیزیکوشیمیایی و فیتوشیمیایی مانند نشت یونی، درصد برگهای ریزش یافته، درصد برگهای نکروزه، آسیبدیدگی غشا سلولی، شاخص آسیب شوری و پرولین در مقایسه با شاهد افزایش یافت. همچنین واکنش ژنوتیپها از نظر قدرت تحمل به تنش شوری و شاخصهای رشدی با یکدیگر متفاوت بود. بر اساس مجموع امتیازات حاصل از اندازهگیری صفات، برخی از ارقام متحمل، تعدادی نیمهمتحمل و برخی دیگر حساس معرفی شدند. با افزایش تنش شوری میزان شاخصهای ریختشناختی، فیزیکوشیمیایی و فیتوشیمیایی در ارقام متحمل افزایش و در ارقام حساس کاهش یافت. همچنین نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر شوری بر تمامی صفات اندازهگیری شده به جز وزن خشک ریشه معنیدار بود. در پایان آزمایش بر اساس مقایسه میانگین صفات ریختشناختی، فیزیکوشیمیایی و فیتوشیمیایی اندازهگیری شده و پس از رتبهبندی و استانداردسازی، رقم واندرفول متحملترین رقم تشخیص داده شد. این رقم توانست شوری 4/6 گرم در لیتر کلرید سدیم (8 دسیزیمنس بر متر) را به خوبی تحمل کند و در مقابل رقم شیرین بهشهر به عنوان حساسترین رقم به تنش شوری شناسایی شد. پس از رقم واندرفول، ارقام فرشته قرمز و ملس ساوه، و یوسفخانی ساوه به عنوان ارقام متحمل در رتبههای بعدی بودند. ارقام ترش گلوگاه، ترش شیوند، وحشی اینچهبرون، شیرین شیوند، قند گلوگاه، وحشی میانکاله، به عنوان ارقام نیمهمتحمل و وحشی علیآباد، ترش بهشهر، گلانار بهشهر، وحشی کردکوی و شیرین بهشهر به عنوان ارقام حساس به تنش شوری شناسایی شدند.