جواد فتاحیمقدم؛ ابوذر هاشم پور؛ رضا فیفایی
چکیده
محلولپاشی قبل از برداشت درختان با کلراید کلسیم یکی از شیوههای کارا و بیخطر برای حفظ و بهبود کیفیت میوهها در مدت انبارداری است. بنابراین، هدف از این پژوهش بررسی تأثیر محلولپاشی میوههای مرکبات ...
بیشتر
محلولپاشی قبل از برداشت درختان با کلراید کلسیم یکی از شیوههای کارا و بیخطر برای حفظ و بهبود کیفیت میوهها در مدت انبارداری است. بنابراین، هدف از این پژوهش بررسی تأثیر محلولپاشی میوههای مرکبات (ارقام پرتقال تامسون، مورو و نارنگی رقم پیج) مدت سه مرحله (120، 140 و 160 روز پس از تمام گل مدت تابستان سال 90) با غلظتهای مختلف کلراید کلسیم (صفر، 1، 2 و 4 درصد) بر بهبود خواص کیفی و آنتیاکسیدانی میوهها در مدت نگهداریبود. میوهها پس از برداشت در دمای 5 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 85 درصد به مدت 60 روز نگهداری شدند. در مدت انبارداری (روزهای صفر، 30 و 60) برخی از خصوصیات فیزیکی-شیمیایی پوست و گوشت میوه اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که درصد کاهش وزن میوههای محلولپاشیشده با کلراید کلسیم در مدت انبارداری بهطور معنیداری کمتر از شاهد بود.میزان کاروتنوئید گوشت میوه هر سه رقم نیز با افزایش غلظت کلرایدکلسیم در مقایسه با شاهد در مدت نگهداریافزایش نشان داد. همچنین نتایج نشان داد که فعالیت آنزیم SOD در زمان برداشت در بافت گوشت و پوست میوههای محلولپاشیشده در هر سهرقم نسبت به شاهد بیشتر بود. فعالیت آنتیاکسیدانی (میزان IC50) بافت گوشت و پوست بسته به رقم و تیمار متفاوت بود؛ بهطوریکه بیشترین فعالیت آنتیاکسیدانی مربوط به رقم تامسون در زمان برداشت و در میوههای تیمارشده با غلظت بالای کلرایدکلسیم بود. در مجموع میتوان گفت که محلولپاشی قبل از برداشت درختان مرکبات با کلراید کلسیم میتواند موجب بهبود و یا حفظ ویژگیهای کیفی گوشت و پوست میوه در مدت انبارداری گردد.