لمیا وجودی مهربانی؛ رعنا ولیزاده کامران؛ زهرا سلطانی قرالر؛ زهرا ایمانی زراعتکار؛ زهرا معصوم پور
چکیده
استفاده از روشهایی که موجب کاهش تجمع نیترات در سبزیهای برگی شود و همچنین ارزش غذایی آنها را حفظ نماید حائز اهمیت میباشد. بهمنظور بررسی تأثیر سطوح مختلف (صفر، 10، 20 و 30 درصد حجمی) کودهای آلی (دامی، ...
بیشتر
استفاده از روشهایی که موجب کاهش تجمع نیترات در سبزیهای برگی شود و همچنین ارزش غذایی آنها را حفظ نماید حائز اهمیت میباشد. بهمنظور بررسی تأثیر سطوح مختلف (صفر، 10، 20 و 30 درصد حجمی) کودهای آلی (دامی، ورمیکمپوست و مرغی) و کود اوره (102، 204 و 306 کیلوگرم در هکتار) بر تجمع نیترات و برخی خصوصیات رشدی و فیزیولوژیک اسفناج آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در دانشگاه شهید مدنی آذربایجان در سال 1395 اجرا شد. نتایج نشان داد بالاترین مقادیر نیترات در زمانهای صبح و عصر در تیمار 306 کیلوگرم در هکتار کود اوره مشاهده شد. طول برگ تحت تأثیر تیمارهای 20 و 30 درصد کود مرغی قرار گرفت. بیشترین میزان قند محلول و وزن تر و خشک ریشه در تیمارهای 10 و 20 درصد کود دامی مشاهده شد. تیمارهای 20 و 30 درصد کود ورمیکمپوست و کود دامی و تیمار 30 درصد کود مرغی موجب افزایش وزن تر و خشک برگ شد. تمامی سطوح کودهای ورمیکمپوست، دامی و مرغی موجب افزایش محتوای پتاسیم شد. بیشترین میزان آهن، روی و محتوای فنل کل نمونهها در تمامی سطوح کود دامی و ورمیکمپوست ملاحظه گردید. با توجه به پاسخ مثبت گیاه اسفناج به کاربرد کودهای آلی به نظر میآید که کاربرد این کودها ضمن کاهش مصرف کودهای شیمیایی و کاهش اثرات سوء زیستمحیطی آنها، روش مناسبی برای تولید سالم و پایدار سبزیها باشد.