ناصر عالم زاده انصاری؛ داریوش شریف منش؛ صادق موسوی فرد
چکیده
چکیدهسبزیها نقش مهمی در سلامتی جامعه دارند. یکی از مشکلات موجود در سبزیها مقدار بالای نیترات آنها در فصل سرد است.جهت شناخت مقدار نیترات و نیتریت سبزیهای تولیدی در اهواز آزمایشیدر قالب طرح کرتهای ...
بیشتر
چکیدهسبزیها نقش مهمی در سلامتی جامعه دارند. یکی از مشکلات موجود در سبزیها مقدار بالای نیترات آنها در فصل سرد است.جهت شناخت مقدار نیترات و نیتریت سبزیهای تولیدی در اهواز آزمایشیدر قالب طرح کرتهای دوبار خردشدهبه شکل کاملاً تصادفی در گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز انجام شد. دراین طرح تاریخ برداشت (اول (16 بهمن 1394، دوم (14 اسفند 1394) و سوم (19 فروردین 1395)) بود. در این آزمایشتاریخ برداشت بهعنوان فاکتور اصلی و 9 گونه سبزی(گشنیز، جعفری، نعناع، شنبلیله، برگ چغندر، اسفناج، تره، شوید و شاهی)بهعنوان فاکتور فرعی و سه منطقه تولید در اهواز بهعنوان فاکتور فرعی فرعی تعیین و از هر منطقه، سه مزرعه انتخاب شد. اطلاعات بهدست آمده با کمک نرمافزار SAS مورد تجزیه قرار گرفت. نتایج آزمایش نشان داد که مقدار نیترات و نیتریت سبزیهای تولیدی در مناطق مختلف اهواز با توجه به منطقه، تاریخ برداشت و نوع سبزی متفاوت بود. بیشترین میزان نیترات در فصل اول، در منطقه جنوب اهواز، و در سبزی جعفری و کمترین میزان نیترات در فصل سوم در منطقه شمال اهواز و در سبزی شاهی وجود داشت. همچنین بیشترین میزان نیتریت در تیمار فصل اول، منطقه غرب اهواز و در سبزی نعناع؛ و کمترین آن در فصل دوم، در منطقه شمال اهواز؛ و در سبزی چغندر برگی مشاهده شد. مقدار نیترات و نیتریت گونههای مورد بررسی در هر سه منطقهٔ اهواز طی فصول سرد حاوی مقدار بسیار کمتر از حدود استاندارد کشورهای اروپایی بودند. بنابراین میتوان گفت کیفیت سبزیهای تولیدشده در اهواز از نظر میزان نیترات و نیتریت از کیفیت خوبی برخودار است.