سیده مریم زرین؛ اسد معصومی اصل
چکیده
گلدهی یکی از مراحل اصلی تولید بذر به شمار میرود، ولی تشکیل شاخه گلدهنده در زمان تولید سوخ پیاز باعث کاهش کیفیت و کمیت محصول میشود. بنابراین مطالعه نحوه بروز این پدیده، شرایط محیطی مؤثر و عوامل تحریککننده ...
بیشتر
گلدهی یکی از مراحل اصلی تولید بذر به شمار میرود، ولی تشکیل شاخه گلدهنده در زمان تولید سوخ پیاز باعث کاهش کیفیت و کمیت محصول میشود. بنابراین مطالعه نحوه بروز این پدیده، شرایط محیطی مؤثر و عوامل تحریککننده آن جهت شناسایی ژنوتیپهای مقاوم به بولتینگ، مهم است. با هدف بررسی تنوع ژنوتیپهای پیاز مرکز و جنوب کشور از نظر گلدهی، بذور ۶ ژنوتیپ پیاز بومی ایران (دریافتی از بانک ژن مؤسسه اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج)، ۱۰ توده بومی جمعآوریشده از مناطق مختلف مرکز و جنوب کشور و نیز دو ژنوتیپ تجاری خارجی در شرایط گلدانی در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج کشت شدند. گیاهان بهدست آمده پس از رسیدن به مرحله هشت برگی، به مدت 45 و 70 روز تحت تیمار دمایی با میانگین 8 درجه سانتیگراد قرار گرفتند. سپس ویژگیهای مورفولوژیکی، فنولوژیکی و فیزیولوژیکی آنها اندازهگیری شدند. طبق نتایج تجزیه واریانس، برای تمامی صفات اندازهگیریشده تفاوت معنیداری بین همه ژنوتیپهای مورد مطالعه وجود داشت که حاکی از وجود تنوع بالا در ژنوتیپهای مورد مطالعه برای این صفات است، همچنین اثر ژنوتیپ و تیمار برای صفات ارتفاع بوته، درصد گلدهی، مواد جامد محلول کل برگ و پروتئین محلول کل برگ معنیدار بود. در این مطالعه، ژنوتیپ کرمان بهعنوان مقاومترین ژنوتیپ به بولتینگ در هر دو تیمار بهارهسازی شناسایی شد. پس از آن ژنوتیپهای قلعهرئیسی، گلدن و گاردسکو با درصد ناچیزی گلدهی بیشترین تحمل به بولتینگ را نشان دادند. ژنوتیپ بادرود نیز بیشترین حساسیت به بولتینگ را داشت.