زهرا سادات عسگریان؛ محمد سیاری؛ محمود اثنی عشری
چکیده
چکیدهدر این مطالعه اثر پرتودهی نور فرابنفش C در شدت صفر (بهعنوان شاهد)، 5 دقیقه پرتودهی از فاصله 15 و 30 سانتیمتری بهترتیب با شدت 2/3 و 8/0 کیلوژول بر مترمربع و 10 دقیقه پرتودهی از فاصله 15 و 30 سانتیمتری ...
بیشتر
چکیدهدر این مطالعه اثر پرتودهی نور فرابنفش C در شدت صفر (بهعنوان شاهد)، 5 دقیقه پرتودهی از فاصله 15 و 30 سانتیمتری بهترتیب با شدت 2/3 و 8/0 کیلوژول بر مترمربع و 10 دقیقه پرتودهی از فاصله 15 و 30 سانتیمتری بهترتیب با شدت 4/16 و1/4 کیلوژول بر مترمربع بر کاهش سرمازدگی و حفظ شاخصهای کیفی خرمالو رقم کاشان در انبار طی سالهای 1394 و 1395 و در دانشگاه بوعلی سینا مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که پرتودهی روی کاهش وزن، شاخص سرمایی، نشت الکترولیت، پراکسیداسیون لیپید و فعالیت پلی فنل اکسیداز در طول دوره انبارمانی مؤثر بود. بیشترین درصد کاهش وزن (84/6) و شاخص سرمایی (40) در میوههای پرتوتابیشده با 4/16 کیلوژول بر مترمربع مشاهده شد و سطح پایین پارامترهای ذکرشده در تیمار 2/3 کیلوژول بر مترمربع دیده شد. سطح بالای نشت الکترولیت (49/80) و پراکسیداسیون لیپید (78/1 نانو مول بر گرم وزن تر) در میوههای تیمارشده با 1/4 و 4/16 کیلوژول بر مترمربع مشاهده شد و نیز سطح پایین پارامترهای ذکرشده در میوههای تیمارنشده و تیمارشده با 2/3 کیلوژول بر مترمربع بهدست آمد. کاربرد پرتو فرابنفش C با دزهای بالا فعالیت پلی فنل اکسیداز (7/9 واحد بر گرم وزن تر) را در مقایسه با دیگر سطوح کاربردی پرتو فرابنفش C افزایش داد. با توجه به نتایج به دست آمده استفاده بعد از برداشت پرتو فرابنفش C در سطح پایین میتواند عمر پس از برداشت خرمالوی کاشان را با کنترل علائم آسیب سرمایی و حفظ کیفیت میوه افزایش دهد.