جواد فتاحیمقدم؛ سیده الهام سیدقاسمی؛ کاظم نجفی
چکیده
در این پژوهش شاخصهای کیفی رسیدن میوه دو رقم جدید نوشین و شاهین (حاصل از دورگگیری نارنگی و پرتقال) روی پایه نارنج طی دو سال (1394-1393) در پژوهشکده مرکبات و میوههای نیمهگرمسیری (رامسر) بررسی گردید. از ...
بیشتر
در این پژوهش شاخصهای کیفی رسیدن میوه دو رقم جدید نوشین و شاهین (حاصل از دورگگیری نارنگی و پرتقال) روی پایه نارنج طی دو سال (1394-1393) در پژوهشکده مرکبات و میوههای نیمهگرمسیری (رامسر) بررسی گردید. از نارنگی شاهین از آبان تا اسفند و از نارنگی نوشین از آبان تا دی بهصورت ماهیانه نمونهگیری شد. نتایج نشان داد اندازه میوه، میانگین قطرهای حسابی، هندسی و همساز در هر دو رقم طی برداشتهای بعدی نسبت به برداشت اول تغییر معنیداری (01/0 p<) نداشت. بین میزان کرویت میوه و میانگین قطرهای حسابی، هندسی و معادل همبستگی مثبت وجود داشت. میوهی شاهین ضریب رعنایی بالا (پختر)، کرویت کمتر و چگالی کمتر از یک داشت. دانسیته میوه نسبت به زمان برداشت روندی افزایشی داشت. رنگ سبز پوست نارنگی نوشین در آذر و نارنگی شاهیندر اوایل دی به نارنجی تغییر کرد. نسبت TSS:TAدر میوه نوشین در آبان (81/9) و در میوه شاهین (32/8) در دی به حد نصاب برداشت رسید. شاخص تکنولوژی در هر دو رقم تغییر معنیداری طی دفعات برداشت نداشت (01/0 p<) لیکن نارنگی شاهین شاخص تکنولوژی (متوسط 50 درصد) بالایی داشت. متوسط ضخامت پوست نارنگیهای نوشین و شاهین بهترتیب 3 و 2 میلیمتر بود و تغییر معنیداری (01/0 p<) طی زمانهای مختلف برداشت نکرد. در رقم نوشین تعداد بذر در دامنه 19 تا 27 عدد و در رقم شاهین در دامنه 15 تا 35 عدد بود که هر دو در گروه پربذر قرار گرفتند. بهطورکلی نارنگی نوشین و شاهین بهترتیب بهعنوان ارقامی زودرس و میانرس دارای ویژگیهای کیفی مناسب مصرف در بازار مرکبات ایران هستند.