اسماء شورآبادی؛ محمدحسین شمشیری؛ موسی نجفینیا؛ سیدحسین میردهقان
چکیده
عارضه خشکیدگی خوشه خرما ازمشکلات بزرگ تولیدکنندگان خرما در ایران میباشد. این عارضه موجب خشکیدگی میوه در مرحله تبدیل خلال به رطب میگردد. با توجه به این که بروز عارضه اغلب با افزایش ناگهانی دمای محیط ...
بیشتر
عارضه خشکیدگی خوشه خرما ازمشکلات بزرگ تولیدکنندگان خرما در ایران میباشد. این عارضه موجب خشکیدگی میوه در مرحله تبدیل خلال به رطب میگردد. با توجه به این که بروز عارضه اغلب با افزایش ناگهانی دمای محیط و افت رطوبت نسبی هوا همراه است، در این پژوهش با فرض این که تعرق شدید برگی یا تعرق میوه عامل بروز عارضه است، اثر ترکیبات ضد تعرق کیتوزان و کائولین به همراه استفاده از پوشش حصیری بر روی خوشه خرما طی دو سال (1391، 1392) در مرکز تحقیقات کشاورزی جیرفت روی رقم"مضافتی"مورد بررسی قرار گرفت. در سال اول محلولپاشی میوه با کیتوزان (صفر و 1 درصد) به همراه پوششدهی خوشه با پوشش حصیری (دارای پوشش و بدون پوشش) در 3 تکرار و در سال دوم، محلولپاشی برگی خرما با کائولین (صفر، 2 و 4 درصد) و پوششدهی خوشه با پوشش حصیری (دارای پوشش و بدون پوشش) در 4 تکرار به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی انجام شد. نتایج این آزمایش نشان داد که در آزمایش اول کیتوزان تأثیری بر کاهش عارضه نداشت اگرچه تا حدی سبب افزایش وزن میوه، طول میوه و افزایش نسبت گوشت به هسته گردید. در آزمایش دوم، پوشش برگی کائولین سبب کاهش چشمگیر عارضه خشکیدگی گردید و بر ویژگیهای کیفی میوه تأثیری مثبت داشت. در هر دو آزمایش استفاده از پوشش حصیری بر روی خوشهها در کاهش عارضه مؤثر بود. نتایج آزمایش نشان داد تعرق برگی نقش مهمتری در مقایسه با تعرق از سطح میوه در بروز عارضه خشکیدگی خوشه خرما دارد.