امین میرشکاری؛ بابک مدنی
چکیده
بهمنظور ارزیابی تأثیر روش محلولپاشی کلریدکلسیم بر کیفیت میوه خربزه درختی (Carica papaya L. cv. Eksotika II) آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با دو عامل کلرید کلسیم با غلظتهای (صفر، 5/0، ...
بیشتر
بهمنظور ارزیابی تأثیر روش محلولپاشی کلریدکلسیم بر کیفیت میوه خربزه درختی (Carica papaya L. cv. Eksotika II) آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با دو عامل کلرید کلسیم با غلظتهای (صفر، 5/0، 1، 5/1 و2 درصد) و روش محلولپاشی (برگی، میوهای و برگ + میوه) اجرا گردید. محلولپاشی 21 روز پس از مرحله گلدهی شروع شده و هر دو هفته یک بار طی شش نوبت ادامه یافت. مقدار کلسیم، منیزیم، تنفس، اتیلن، سفتی بافت، اسید قابل تیتر، مواد جامد محلول، استحکام دیواره سلولی و کیفیت میوه پس از سه هفته انبارمانی در دمای 1±12 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 85 تا 90 درصد اندازهگیری شد. بیشترین میزان کلسیم میوه در روش محلولپاشی برگ + میوه و کمترین آن در محلولپاشی برگی مشاهده گردید. کمترین مقدار منیزیم پوست و گوشت میوه در روش محلولپاشی میوه و برگ + میوه، و بیشترین آن در محلولپاشی برگی وجود داشت. شدت تنفس و تولید اتیلن میوه در روش محلولپاشی میوه و برگ + میوه در غلظتهای مختلف کلسیم کاهش یافت. کمترین میزان غلظت مواد جامد محلول میوه در روش محلولپاشی برگ + میوه مشاهده شد و روش میوهای و برگی بعد از آن قرار گرفتند. ولی تأثیر روش محلولپاشی روی اسید قابل تیتر میوه معکوس بود. بهطورکلی، با افزایش غلظت کلریدکلسیم تا حداکثر 5/1 درصد در محلولپاشی میوه و برگ + میوه مقدار کلسیم در پوست و گوشت میوه، اسید قابل تیتر و کیفیت کلی میوه افزایش یافت. در حالیکه، افزایش غلظت کلسیم درمحلولپاشی برگی بر میزان کلسیم پوست و گوشت میوه اثری نداشت اما اسید قابل تیتر افزایش یافت. بنابراین روش برگ + میوه بر کیفیت میوه خربزه درختی مؤثرتر بود.