شهره زیودار؛ کاظم ارزانی؛ محمد کاظم سوری؛ نوراله معلمی؛ سید منصور سید نژاد
چکیده
به منظور ارزیابی اثرات محلولپاشی سولفات پتاسیم بر برخی صفات کمی و کیفی سه رقم زیتون، آزمایشی طی سال های 1391 و 1392 در باغ زیتون گروه باغبانی دانشگاه شهید چمران اهواز به صورت کرتهای خرد شده با طرح پایه ...
بیشتر
به منظور ارزیابی اثرات محلولپاشی سولفات پتاسیم بر برخی صفات کمی و کیفی سه رقم زیتون، آزمایشی طی سال های 1391 و 1392 در باغ زیتون گروه باغبانی دانشگاه شهید چمران اهواز به صورت کرتهای خرد شده با طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. ارقام زیتون با 3 سطح (میشن، کرونایکی و دزفولی) و محلولپاشی سولفات پتاسیم با سطوح (صفر، 1 و 2 گرم در لیتر) به ترتیب به عنوان فاکتور اصلی و فرعی بودند. نتایج نشان داد که اثر متقابل بین سال و رقم بر وزن تازه میوه، وزن خشک گوشت میوه، وزن هسته، نسبت گوشت به هسته و درصد روغن در ماده تر و خشک گوشت میوه (01/0P≤) و بر وزن تر گوشت میوه (05/0P≤) معنیدار بود. همچنین اثر متقابل سال و محلولپاشی سولفات پتاسیم بر وزن تازه میوه، وزن تر و خشک گوشت میوه (01/0P≤) و بر وزن هسته (05/0P≤) معنیدار بود. اثر متقابل رقم و محلولپاشی سولفات پتاسیم نیز بر وزن تازه میوه و وزن تر و خشک گوشت میوه (01/0P≤) معنیدار بود. به علاوه اثر متقابل سال، رقم و محلولپاشی سولفات پتاسیم بر وزن تازه میوه، وزن تر و خشک گوشت میوه و درصد روغن در ماده خشک گوشت میوه در سطح 1 درصد و بر سایر شاخصها در سطح 5 درصد معنی دار بود. بدین ترتیب می توان نتیجهگیری کرد که تغییرپذیری سالیانه محیط رشد تأثیر مهمی بر شاخصهای مورد بررسی داشته است. در این پژوهش رقم دزفولی میزان روغن بیشتری نسبت به بقیه ارقام داشت که میتواند ناشی از تفاوت ژنتیکی ارقام در استفاده از منابع رشد در راستای افزایش میزان روغن و نیز سازگاری بیشتر این رقم با شرایط محیطیمحل آزمایش باشد. تیمارهای محلولپاشی سولفات پتاسیم در مورد ارقام مورد بررسی به استثناء رقم میشن باعث افزایش اسیدهای چرب غیراشباع و کاهش اسیدهای چرب اشباع شدند. اسیداولئیک و نسبت اسیداولئیک به اسیدلینولئیک در رقم کرونایکی با تیمار محلولپاشی سولفات پتاسیم به میزان 2 گرم در لیتر از بیشترین میزان (54/60 درصد و 38/8) و در رقم دزفولی با تیمار شاهد از کمترین مقدار (90/48 درصد و 67/1) برخوردار بود. بنابراین علاوه بر شرایط محیطی سالیانه، محلولپاشی سولفات پتاسیم نیز میتواند بر شاخص هایی نظیر وزن میوه، درصد روغن زیتون و ترکیب اسیدهای چرب اثر داشته باشد.